Transformers: Připomeňte si filmovou sérii

Do kin vstupuje 18. června další film ze série Transformers. Svým způsobem se jedná o díl zlomový, jeho režisér Michael Bay oznámil, že po Posledním rytíři se s Transformery rozloučí. Jedna etapa tak pro už zavedenou značku končí. Jak ale všechno začalo?

Transformers (2007)

U tohoto filmu došlo k zajímavému spojení. Bayovi totiž pomáhala při práci na filmu jedna režisérská legenda, Steven Spielberg. Nutno říci, že film o hračkách z osmdesátých let budil trochu rozpaky. Ovšem pouze do doby, než přišel do kin. Publikum po celém světě dostalo bombastický blockbuster, který ani se stopáží 144 minut nestíhá nudit. Jakým se dvě znepřátelené rasy robotů staly hitem vypovídá statistika tržeb. Při rozpočtu 150 miliónů dolarů utržily celosvětově 709 miliónů dolarů. Už se tak mohlo pokukovat po pokračování.

Transformers: Pomsta poražených (2009)

Po dvou letech (není bez zajímavosti, že toto tempo si značka uchovala téměř do Posledního rytíře) přichází Pomsta poražených. Vracejí se všichni známí, Shia LaBeouf, Megan Fox, z níž Transformers prakticky udělaly hvězdu a také sexsymbol, Optimus Prime, Bumblebee a další oblíbení Autoboti a Decepticoni. U filmu lze cítit absenci Spielberga na producentské pozici, Pomsta poražených má více robotů, více explozí, více akce. To však neznamená, že svého předchůdce v kvalitách překonává. Nicméně další blockbuster s obrovskými tržbami byl na světě.

Transformers 3 (2011)

Klid na Zemi netrval moc dlouho. Mise Apolla 11 objevila na odvrácené straně Měsíce tajemství, které by mohlo zvrátit běh transformeřích válek. Tak by se dal stručně popsat děj Transformers 3. Jeden ze symbolů série, Megan Fox filmy opustila po druhém filmu, takže v tomto filmu už hraje „jen“ LaBeouf a Fox nahradila modelka Rosie Huntington-Whiteley. Pomalu se začíná hovořit o vyčpělosti série, neboť Transformers 3 trpí hlavně scénářem, a také pomalým rozjezdem (divák si na první akci počká téměř 90 minut).

Transformers: Zánik (2014)

Výměna v hlavní roli, LaBeoufa střídá Mark Walhberg. Místo vztahu chlapec-jeho dívka snů tu teď máme vztah otec-dcera. Navíc po spoušti, kterou zanechali roboti v Chicagu po posledním boji, je chce vidět už málokdo. A Wahbergovi se najednou v garáži objeví sám Optimus Prime. Technicky dokonale zvládnutý film, ale co do příběhu, zde to už prakticky od druhého dílu pokulhává. A aby robotů na plátně nebylo málo, přidává se i další druh, Dinoboti…

Transformers: Poslední rytíř (2017)

Z trailerů a oficiálních textů distributorů to vypadá, že se s Transformery vypravíme do minulosti, respektive Wahlberg se vrací v roli automechanika Yeagera a společně s Autobotem Bumblebeem pátrá po historii Transformerů na zemi. Bayovi se pro tento díl podařilo sehnat i jednu hereckou legendu, Anthony Hopkins se tu objeví jako akademik Burton. Z trailerů to také vypadá, že Optimu Primeovi jaksi přeskočí a začne se spíš než Autobot chovat jako své zlé dvojče. Zatím se jedná o nejdražší film série s rozpočtem 260 miliónů dolarů. Rozloučí se Bay se sérií úspěchem, nebo už jsou diváci Transformery „přejedeni“? Jelikož má studio v plánu několik dalších filmů s měnícími se roboty v hlavní roli, vypadá to, že lidé z Paramountu počítají s úspěchem…