TOP 10: Nejlepší romantické filmy

Kinematografická produkce chrlí komiksové adaptace jako na běžícím páse, a tak aby něžné polovičky fanoušků Marvelu či DC příliš netrpěly, jsou počty snímků vyvažovány dostatkem romantických příběhů. Jedním z nich je i novinka Všechno, úplně všechno o dívce, která je ochotná pro první lásku riskovat své zdraví, a dokonce i život. Než však budeme mít šanci zhlédnout tento film v kinech, pojďme si připomenout 10 nejlepších romantických filmů, které kdy spatřily světlo světa.

Láska nebeská (2003)

Jeden z mála romantických filmů, který svou přeslazeností asi neunudí k smrti mužskou část populace. Snímek sleduje osudy několika jednotlivců a dvojic, které se postupně zdánlivě náhodně proplétají. Stárnoucí hudebník co udělá vše, aby se udržel na scéně, chlapec který miluje krásku ve škole, či premiér, jež se zamiluje ihned po jmenování do úřadu. To je jen několik příkladů minipříběhů, které Láska nebeská s citem pokrývá. Vánoce jsou přece lásky čas a tento snímek je nestárnoucí klasikou, která pobaví, zpříjemní nejen sváteční chvíle!

Pretty Woman (1990)

S trochou nadsázky obdoba Popelky pro starší diváky. Vivian si jako společnici jednoho dne zaplatí milionář Edward, který hledá doprovod na společenské akce. Dívce se však ani s kupou peněz nedaří proměnit v lady, a tak ji ochotně pomáhá manažer hotelu Barney. Vivian se pod jeho taktovkou stává dámou, která svou krásou a vystupováním oslňuje všechny muže. Ačkoliv se jí faux pas nevyhýbají, daří se jí postupně získávat si respekt lidí ve vyšší společnosti, ale najdou se i škodolibí a žárliví snobové, kteří se nerozpakují a předhazují ji její minulost. Vivian se do Edwarda postupně zamilovává, ale ten v ní stále vidí hlavně společnici, a nepomýšlí na ni jako na životní partnerku. A i když by dříve po možnosti být milenkou zámožného muže možná skočila, ryzí cit, probuzená hrdost a uvědomění si vlastní ceny nutí Vivian k tomu, aby od Edwarda odešla a začala nový život…

La La Land (2016)

Muzikálová senzace, která vzala Oscary a Zlaté glóby útokem. Snímek vypráví příběh nepříliš úspěšné herečky Mii a o nic moc úspěšnějšího jazzového hudebníka Sebastiana. Oba se míjí při svém životě ve „městě hvězd“, až se jejich cesty konečně protnou. Přestože je mezi nimi očividná chemie, oba jsou zpočátku spokojeni s přátelstvím a vzájemně se podporují v dobách kariérních nebo osobních neúspěchů. Kamarádství přeroste ve vztah, ale Sebastian přijme práci, která jej nebaví, jen proto aby měl stabilní příjem a Mia mohla jít za svým snem. Ta jej však obviňuje, že se vzdal svých ideálů a i když se oba stále milují, ale dochází jim, že společná šťastná budoucnost je nejistá..

Titanic (1997)

Jeden z nejklasičtějších romantických počinů, který zná snad každý, a také jeden z mnoha důkazů, že láska nehledí na sociální status nebo že délka „vztahu“ určuje intenzitu citů. Jack se díky svému šarmu a vyřídilce dokázal vetřít mezi smetánku, kam patřila krásná Rose. Zamilované pouto vzniklé na impozantním zaoceánském parníku Titanic však bylo dílem souher nešťastných náhod zpřetrháno. Ačkoliv se můžeme dohadovat, zda by se Jack vlezl na prkno k Rose, či proč vhodila diamant nedozírné hodnoty do oceánu, stále je snímek Titanic bez debat klasikou v oboru romantických filmů, nad kterými leckdo i po 20 letech uroní slzu.

Deník Bridget Jones 1-3 (2001-2016)

Hrdinka „žen z lidu“, která nemá postavu modelky a řeší trable, se kterými se potýká leckterá zástupkyně něžného pohlaví všude po světě. Právě proto si trilogie Bridget Jones získala sympatie milionů divaček. Ačkoliv jde tato třicítka z trapasu do trapasu, pořádně ani neví jak, ale dokáže okouzlit dva chlápky, kteří vypadají jako naprosté protipóly. Uhlazený právník Mark Darcy, kterého zná Bridget v podstatě od nepaměti a usměvavý svůdník Daniel Cleaver. Oba by byli svým způsobem ideální, ale jak to bývá i v životě, nemůžeme mít vše. Proto si Bridget musí vybrat mezi chtíčem a city, a nebyla by to ona, kdyby si u toho neutrhla nějakou ostudu!

Zápisník jedné lásky (2004)

Příběh letní romance mezi Allie a Noahem, který vypráví postarší muž v domově důchodců jedné z žen v sanatoriu je plný vášně, ale i zklamání. Dvojice byla díky sociálním rozdílům odloučena, ale ačkoliv je od sebe oddělila světová válka, na intenzitě jejich citů se nic nezměnilo. Allie se zasnoubila s mužem se správným statusem, ale když se Noah vrátí po válce do města, je žena postavena mezi volbu mezi srdcem a rozumem…

Casablanca (1942)

Oscarový americký snímek o osudech lidí za druhé světové války. Zatímco v Evropě zuřily boje, stala se marocká metropole Casablanca přístavem lidí perzekuovaných nacisty, kteří usilují o druhou šanci za oceánem. Místem, kde se daly sehnat falešné doklady, se stal noční podnik Američana Ricka Blaina. Právě tam zavítá kráska Ilsa s manželem Victorem Laszlem, který jako osoba z odboje hledá způsob, jak utéct do USA. Ilsa je však Rickovou starou láskou, s níž prožil vroucný vztah v Paříži, a dokonce se s ženou chystal i utéct, ale ta jej beze slova opustila. Mezi Ilsou a Rickem začíná doutnat starý cit, a tak stojí dvojice před volbou, zda se k sobě vrátit, anebo se vrátit každý ke svým běžným životům..

Hříšný tanec (1987)

Baby byla do letní dovolené s rodinou vzorem ctnostné a cílevědomé mladé dívky z vyšší střední třídy, jejíž vzorem byl vlastní táta. V odpočinkovém středisku pana Kellermana se však Baby alias Francis setkává se členy tanečního souboru, kteří v komplexu pracují a začne se s nimi stýkat. Když hlavní tanečnice nemůže nastoupit na taneční číslo, je Francis přinucena ji nahradit. I když jsou pro ní „dirty“ tanečky neznámou, pod vedením talentovaného a pohledného tanečníka Johnnyho se z dívky stává téměř profesionálka. Počáteční antipatie se začnou transformovat v zamilovanost, a Baby stojí před rozhodnutím, zda vyjít s pravdou ven, a poškodit si tak obraz ideální dcery, nebo mlčet a zradit toho, koho miluje..

Navždy spolu (2012)

Leo a Paige měli pocit, že mají vše. Iluze se však zhroutila v okamžiku, kdy po dopravní nehodě žena trpí amnézií, a tudíž si nepamatuje nic z jejich vztahu. Randění, společné bydlení i svatba Paige nic neříkají, a proto je pro ni nesmírně těžké uvěřit tomu, co jí o jejich neskonalé lásce Leo říká. Je pro ni prostě cizí. Ani opakované pokusy nepomáhají k vyjasnění situace, a tak se Leo musí o svou manželku pokusit bojovat. Úplně odznova, s čistým štítem a možností, že se do něj Paige třeba znova vůbec nezamiluje..

Než jsem tě poznala (2016)

Snímek vzniklý na motivy stejnojmenné knihy autorky Jojo Moyes vypráví příběh svéhlavé Louise, která hýří optimismem a vyniká pro svůj vkus v oblékání. Ztráta zaměstnání ji přivede do domu movitého Willa, který je po dopravní nehodě upoután na invalidní vozík. Jeho matka najala dívku, aby odvedla Willovy myšlenky na eutanázii a zlepšila mu náladu. Ačkoliv je Louise Willovi zpočátku protivná, čím více spolu tráví času, tím víc to mezi nimi začíná jiskřit. Netrvá dlouho a dají se dohromady, ale všechno pěkné přijde všanc, když Louise zjistí, že Will i přes jejich vzájemné city odmítá „zůstat na tomto světě“..