TOP 7: Nejlepší komedie u vody

Nepotrvá dlouho a v kinech už definitivně nastane léto. Na plátno vplave Pobřežní hlídka v čele s Dwaynem Johnsonem. A ne zrovna v nejpohodovějším období. Na pláži, kterou mají na starost, se začne dít čím dál tím víc podezřelých věcí… Než je ale budeme moct pozorovat v akci, pojďme si připomenout jiné komediálně laděné snímky spojené s vodou, které stojí za pozornost.

Žlutá ponorka (1968)

Kreslení Beatles zachraňují, jak jinak než s písní na rtech, Pepřenii. Pepřenie je veselý hudbu-milující ráj pod mořskou hladinou. Ten ale teď z jeho poklidného života vyrušili Modří mizerové, kteří chtějí město zbavit všeho dobrého. Kapitán Fred požádá o pomoc členy skupiny Beatles – Johna, Paula, Ringa a George. Ti vezmou svou žlutou ponorku a s jediným cílem – svrhnout modré ničemy a nastolit mír – se vydávají na plavbu oceánem.

Hledá se Nemo (2003)

Otec Marlin měl o malého Nema vždycky velký strach a byl velmi ochranitelský. Nemo je jeho jediný syn, který se navíc narodil s poškozenou ploutví a ta nějak nevyrostla. Synek je nicméně, jako každá jiná mladá rybka, zvědavý a zvídavý. Jednoho dne tak odplave kousek od jeho rodného útesu na volné moře. Než se stihne zorientovat a cokoli si uvědomit, je uloven, aby následně skončil v akváriu. V tu chvíli začíná Marvinova pouť oceánem za záchranou synka.

Život pod vodou (2004)

Osobitý režisér Wes Anderson (Grandhotel Budapešť, Až vyjde měsíc) se v tomto snímku vydává na i pod vodní hladinu. Sleduje příběh Steve Zissoua, legendárního podmořského badatele, notorického chvástala a muže, proslaveného po celém světě díky svým dokumentárním pořadům o bujném životě v modrých hlubinách. V poslední době se ale dobrodruhovi moc nedaří – jeho nejlepšího přítele a dlouholetého spolupracovníka Estebana nedávno sežral hladový žralok jaguáří a o Zissouovi se začíná proslýchat, že pomalu ztrácí životní elán. V tu chvíli se ale objeví muž, který tvrdí, že možná je (ale také možná není) Steveův syn. Steve se rozhodne natočit poslední a nejvelkolepější film, pomstít se žraloku jaguářímu a stát se otcem, kterým nikdy neměl šanci být.

Piráti na vlnách (2009)

Tvůrčí tým stojící za tak oblíbenou Láskou nebeskou poté zavítal do trochu jiných vod. Rozhodl se soustředit na 60. léta v Británii. Tou dobou zde sice rocková muzika zažívala zlatou éru, nicméně regulemi sešněrovaný rozhlasový trh ve Velké Británii to ale okázale ignoroval, a tak mohli tamní posluchači svou oblíbenou muziku poslouchat jen dvě hodiny týdně na vlnách veřejnoprávní BBC. Jak tomu tak ale bývá, parta nadšenců si našla kličku. Radio Rock vysílalo rock 24 hodin denně a to z lodi plující Severním mořem těsně za hranicemi britských teritoriálních vod, tudíž se na ně zákony nevztahovaly. Ministr zodpovědný za rozhlasové vysílání je ovšem stejně odhodlaný tuto stanici umlčet.

Piráti z Karibiku (2003)

Kdo by neznal kapitána Jacka Sparrowa, který se plátny či obrazovkami plaví pod pirátskou vlajkou již patnáctým rokem. Nejhorší pirát, o kterém jste kdy slyšeli (ale slyšeli jste o něm!) se za tu dobu stačil objevit v pěti filmech, poslední měl nedávno premiéru v kinech. Za ty roky se stačil potýkat s Prokletím Černé perly, Truhlou mrtvého muže, ocitl se Na konci světa či Na vlnách podivna a nakonec musel čelit Salazarově pomstě. Zůstává otázkou, co přijde příště.

Rozmarné léto (1967)

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným…“ Útlou knížku rozprav tří přátel, v nichž se zabývali smyslem existence, krásou a věrností žen a nepostižitelností rozmarů letního počasí z pera Vladislava Vančury, který ji sám považoval za své nejlepší dílo, zfilmoval Jiří Menzel. Přenáší diváka do prostředí poněkud zpustlých lázní na břehu Olše, kde se denně setkávají již zmínění tři přátelé – majitel lázní Antonín Důra, abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Pro nepřízeň počasí a tudíž nevelkou klientelu zbývá dost času na ony hluboké rozpravy. Rozruch do jejich života však přinese potulný kouzelník Arnoštek a především jeho půvabná schovanka Anna…

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974)

Osud vodníků v Čechách je nevalný. Zbylo jich tu už jen sedm – pan Wassermann s chotí a dcerou Polly a jejich sloužící, Karel, Bertík a Alois s dcerou Janou. Navíc se zdá, že i jejich konec už zdaleka není v nedohlednu, jejich vlhký domek na břehu Vltavy má totiž být zbourán a oni přemístěny do suchého bytu I. kategorie. Situace, ve které by běžný smrtelník nejspíš jásal, přivádí ale vodníky spíš k pláči. Co budou v suchu dělat? Rozhodnou se, že musí zbourání jejich domu za každou cenu zabránit. Cesta, zdá se, vede jen přes bytového referenta pana Mráčka.