TOP 10: Nejlepší filmy Morgana Freemana

Ve filmu se prosadil až relativně pozdě, kolem svého čtyřicátého roku života. To mu však nezabránilo stát se jednou z největších hvězd stříbrného plátna. Morgan Freeman, od 1. června čerstvý osmdesátník. Vysoká postava, nezaměnitelný hlas a kopa ikonických rolí, z nichž vybírat deset je na jednu stranu snadné, protože rozhodně je z čeho vybírat, ale na druhou stranu těžké, neboť nechcete nic opomenout.

Brubaker (1980)

Začneme jednou z prvních rolí, kterou na sebe upozornil. Hlavní hvězdou tohoto vězeňského dramatu je samozřejmě Robert Redford, avšak jedním z jeho sekundantů je právě v té době nepříliš známý Freeman. Částečně se tak jedná o Freemanovu vstupenku do Hollywoodu, kde už následně jeho role budou stále větší.

Řidič slečny Daisy (1989)

Tady už je Freeman v hlavní roli. Střihl si úlohu černošského šoféra, kterého najme syn postarší konzervativní židovky. Celý příběh se odehrává v půvabné atmosféře amerických 50. let. Srdečný film bez zbytečného tlačení na emoce o hledání cesty k přátelství dvou, na první pohled, odlišných lidí. Za svůj herecký výkon si Freeman vysloužil také nominaci na Oscara, kterou nicméně neproměnil. Mohlo jej však těšit vědomí, že Řidič slečny Daisy vyhrál Oscary nakonec čtyři, a to včetně toho za nejlepší film.

Nesmiřitelní (1992)

Hvězdami nabitý snímek v režii Clinta Eastwooda, který si také střihl hlavní roli. O Nesmiřitelných se hovoří jako o filmu, který rozmetal romantické představy o Divokém západě. Freeman a Eastwood jako zestárlí pistolníci jedoucí za odměnou vypsanou na surovce, kteří pořezali prostitutky je něco, co by nikomu, komuž se z Divokého západu nedělá zle, nemělo uniknout.

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Podle mnohých kritiků i fanoušků nejlepší film všech dob, jakkoliv je samozřejmě tato pozice ryze subjektivní. Morgan Freeman jako Red, „Ir“, který nalezne přátelství v drsném prostředí shawshanské věznice v osobě Andyho Duffersona v podání Tima Robbinse. Mezi oběma herci to dokonale funguje, od prvního momentu, kdy Andy přijde za Redem s neobvyklou prosbou až po poslední scénu po útrapách potkavších se přátel. Další neproměněná oscarová nominace pro Freemana. Vykoupení mělo to smůlu, že ve stejném roce přišel Forrest Gump…

Sedm (1995)

Další film stavící na chemii mezi dvěma hlavními postavami, tentokrát však v kulisách policejního oddělení vražd pátrajícím po sériovém vrahovi. Freeman tu ztvárnil policejního matadora, který právě zaučuje zelenáče v podání Brada Pitta. Sedm také znamenalo částečně návrat režiséra Davida Finchera k filmu, který byl po tři roky znechucen komplikovaným natáčením třetího Veřelce. Beze sporu jedna z perel kriminálního thrilleru, a to také díky skvěle napsaným a ztvárněným postavám.

Million Dollar Baby (2004)

Opět rovnice Freeman + Eastwood = úspěch. Sportovní drama z prostředí ženského boxu posbíralo celkem čtyři Oscary a nakonec se své zlaté sošky dočkal i Morgan Freeman za svůj výkon ve vedlejší roli majitele tělocvičny. Původně se s Freemanem počítalo jako s představitelem hlavní postavy, tvrdého trenéra Frankieho Dunna, nakonec se však na vlastní přání chopil úlohy majitele tělocvičny Eddieho Duprise. A udělal dobře.

Batman začíná (2005)

Nolanův reboot série o lidském netopýrovi strážícím Gotham City ukázala jednu z cest, kudy se může ubírat komiksový film. I přesto, že je zde Freemanův Lucius Fox logicky spíše vedlejší postavou, neubírá to rozhodně nic z jeho výkonu. Vynálezce pod Wayne Enterpreises Fox a jeho ironické průpovídky směrem k Bruci Waynovi vám v hlavě zůstanou ještě dlouhou dobu. Postavu si fanoušci užili ve všech dílech trilogie o Temném rytíři (tedy Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal).

Než si pro nás přijde (2007)

Hořká komedie o dvou umírajících mužích, velmi rozdílných, avšak nakonec sdílejících osud nemocných rakovinou. Freeman tu hraje automechanika, který se musel kvůli uživení rodiny vzdát vzdělání. Na nemocničním pokoji se potkává s Ewardem, ztvárněným Jackem Nicholsonem, bohatým podnikatelem a oběma je sdělena stejná zpráva: zbývá vám rok života. A může začít cesta za plněním nesplněných snů. Velmi příjemný film, i navzdory tématu.

Red (2010)

Tentokrát žánr akční komedie, kde filmaři uplatnili Freemanovy schopnosti a charisma. V tomto filmu se navíc sešlo hvězd více, od Bruce Willise přes Johna Malkoviche. Celý film hraje na odlehčenou notu, a je jasně cítit pohoda, se kterou do projektu všichni představitelé šli. Tady jde prostě o čirou zábavu na sobotní večer. A rozhodně bez nudy.

Podfukáři (2013)

Morgan Freeman v roli „ničitele“ kouzelníků. Prozrazuje jejich triky, zkoumá jejich metody a vše sdílí s veřejností. Až do té doby, než je napálen čtveřicí mladých ambiciózních iluzionistů. Podívaná stavějící hlavně na wow-efektu, nad kterou však není třeba (a ani radno) více přemýšlet. Freeman dělá to, co mu jde velmi dobře, vysvětluje (stačí si vzpomenout na cyklus dokumentů o vesmíru, který Freeman moderoval) co se děje. A že je to někdy třeba a stejně se posléze ukáže, že to bylo úplně jinak.

A jaké jsou vaše top filmy Morgana Freemana?