Mumie: 8 zajímavostí o filmu s Tomem Cruisem

Do kin co nevidět vtrhne starodávná egyptská princezna Ahmanet, která nepůjde po krku jen Tomovi Cruisovi. Jaké zajímavosti provázely natáčení a kroky před ním?

Počátky před pár lety

V dubnu roku 2012 studio Universal oznámilo, že chystá reboot značky Mumie. Scénář měl napsat John Spaithis. Nicméně tento scénárista nebyl jediný kůň v dostihu. V únoru následujícího roku byl totiž pověřený vytvořením scénáře rovněž Billy Ray, který měl za sebou Hunger games.

Tom Cruise již v Mumii mohl být dříve

Tom Cruise byl zvažovaný pro hlavní roli prvního snímku z roku 1999. Režisér Stephen Sommers ale dal nakonec přednost Brendanovi Fraiserovi a tak hvězda Top Gunu utřela nos. Vše si Cruise vynahradil až nyní a konečně má možnost čelit Mumii, jak si přál před několika lety.

S trilogií nemá nic společného

Nový snímek má trochu jiný pohled na starodávné oživlé kreatury než měla trilogie z započatá koncem devadesátých let. Více mystičnosti a hororových prvků, méně odlehčenosti. Více si rovněž hraje s mytologií a celkově slibuje úplně jiný zážitek.

Návaznost na minulost

I když mají diváci spíše v paměti Mumii a její dvě pokračování s Fraserem v hlavní roli, Mumie z roku 2017 nemá s ní nic společného. Je spíše remakem snímku z roku 1932, který nese stejný název.

Mumie není jediná

Russel Crow ztvární ve filmu Dr. Jekylla. Toto jméno je znalcům literárního světa dobře známé. Zmíněný doktor má totiž zlé alterego, Pana Hydea. Kromě něj se dočkáme propojeného světa a v následujících letech nám studio Universal představí Drákulu, Dr. Frankensteina a jeho monstrum a plno dalších dobře známých atypických bytostí.

Režisérské horké křeslo

Cesta k výběru byla nelehká. Nejdříve se měl celého projektu zhostit Len Wiseman. Ten však odstoupil a nahradit jej měl Andres Muschietti. Ten však kvůli tvůrčím neshodám v květnu roku 2014 odstoupil a následující měsíc byl vybraný Alex Kurtzman.

Promlouvání starých známých

V počinu zazní několikrát věta „Vítejte v novém světě bohů a monster“. Ta zazněla v klasickém filmu Frankensteinova nevěsta z roku 1935, který rovněž stvořilo studio Universal.

Nulová gravitace

Tom Cruise je proslulý tím, že nepotřebuje záskok kaskadérů. Jeho šílené kousky známe ze série Mission Impossible, hned několik jich ale provedl i při natáčení Mumie. Tou nej je asi filmování v nulové gravitaci, která bere dech hlavně v traileru. Této scéně patří i video ze zákulisí, které jsme vydali na konci minulého roku.