Jak povstaly egyptské mumie ve filmu

Do kin tento týden vstupuje snímek Mumie s Tomem Cruisem v hlavní roli. Přitom se nejedná zdaleka o první zpracování příběhu o ožívání egyptských mrtvol. V jakých filmech se už mumie v různých podobách objevovaly?

Mumie (1932)

Jedna z největších filmových klasik řadící se po bok hororových legend jako Drákuly nebo Frankensteina (oba z roku 1932). Tým britských archeologů oživí mumii Im-ho-tepa, která se vydává hledat svou ztracenou lásku, jež byla obětována bohům. Že vám to něco připomíná? Jasně, s podobným příběhem přišla Mumie z roku 1999 (vizte níže). V hlavní roli ikonický Boris Carloff září hlavně svou trhanou a pomalou gestikulací. K filmu pak vznikla čtyři pokračování, která však neměla takový úspěch jako jejich předchůdce.

Mumie (1959)

Odstartování další mumiovské série, tentokrát z produkce Hammer Studios, které stojí také za Drákulou nebo Frankensteinem. Ve filmu se objevuje také, tehdy ještě mladý, sir Christopher Lee, jehož si pamatujeme například jako Sarumana z Pána prstenů. Příběh je podobný tomu z roku 1932. Tentokrát však archeologové naruší klid princezny Ananky, což vzbudí hněv velekněze Kharise. Mumie se vydává pomstít narušitelům posmrtného odpočinku své lásky.

Mumie (1998)

Pouhý rok před úspěchem Mumie s Brandonem Fraserem a Rachel Weisz se dostal do kin i tento snímek. Jedná se o adaptaci nepříliš známého románu Brama Stokera. Ve filmu se dostane mumie neznámé egyptské královny do USA, kde objeví způsob, jak mrtvou přivést k životu… Nezdařilý pokus vytěžit egyptské téma, kde selhává hlavně scénář a také až nezdravý počet všelijakých klišé. Film, který mnoho lidí vidělo jen díky stejnému názvu o rok později příchozímu hitu.

Mumie (1999)

Tento film už tu byl několikrát zmíněn. Asi je málokdo, kdo neviděl dobrodružství drsňáka Ricka O’Connella, egyptoložky Evelyn a jejího ztřeštěného bratra Jonathana. Celosvětově film s rozpočtem 80 milionů dolarů vydělal skoro šestinásobek. Film stojí hlavně na skvělých tricích, vrcholem je pak sedm egyptských ran. Blockbuster se vším všudy v pozitivním slova smyslu.

Mumie se vrací (2001)

A s ní se vrací i Rick, Evelyn a Jonathan. Tentokrát s sebou mají ještě drzého syna Alexe. Do filmu se vrátil také arcipadouch Imhoteph, který se opět pokouší podmanit si svět, tentokrát však za pomoci Krále Škorpiona, což byla jedna z prvních rolí pro Dwayne „The Rock“ Johnsona. Mumie se vrací však nedosahuje kvalit prvního dílu, působí spíše jako jeho recyklovaná verze, a to včetně horších triků (z již zmiňovaného Krále Škorpiona skoro až bolí oči).

Mumie: Hrob Dračího císaře (2008)

Poslední hřebíček do pomyslného sarkofágu série, z níž vyčnívá pouze první díl. Egyptské písky tady byly vyměněny za čínské nehostinné hory, jednu z hlavních tváří série Rachel Weisz nahradila Maria Bello a na režisérském místě proběhlo také střídání, Steve Sommers přenechal místo Robu Cohenovi. A na výsledku je to bohužel znát. Z vynikající chemie mezi jednotlivými aktéry, která byla pro Mumii typická, už zbyly jen prázdné zkumavky. A nezachránilo to ani angažování mistra bojových umění Jeta Li.

Mumie (2017)

Za zvuků riffu písně od Rolling Stones Paint it black sklouzává Tom Cruise do hrobky kdesi v Egyptě. Následně se dozvíme, že spíše než hrobka je to vězení. Pro co, to už nám napovídají další sekundy traileru, který nedávno spatřil světlo světa. Mumií, která jde 8. června do kin startuje reboot hororových klasik z produkce Hammer studios v 50. a 60. letech. Vše se navíc má odehrávat v jednom univerzu, takže v traileru uvidíme i Dr. Jeckylla v podání Rusella Crowa, který se také dočká samostatného filmu. Jak Toma Cruise bojujícího s kletbou nebezpečné mumie přijmou diváci a kritici se dozvíme už v příštích týdnech.