Vetřelec: Covenant: Co slibují první ohlasy?

Prometheus byl svého času dost možná jedním z nejočekávanějších filmů. Krom toho, že se jednalo o konečně plnohodnotný příspěvek do vetřelčí filmové série, nesl s sebou film ještě jedno velké lákadlo… A tím byl návrat legendárního Ridleyho Scotta nejen k vetřelcům, ale ke sci-fi žánru obecně. Zmíněný prequel/sequel však jen málokterou otázku ohledně lore a historie zodpověděl. Přesto sklidil slušný úspěch nejen díky úžasnému vizuálu a hereckému obsazení. Nyní je kultovní série spolu s režisérem opět tady… Stojí to dle prvních reakcí za to?

Vetřelec: Covenant není pouze prequelem k hlavní řadě, je zároveň plnohodnotným pokračováním Promethea. Přináší do universa řadu nových postav a zápletku, ve které se vytasí s novou kapitolou, v níž posádka vesmírné lodi Covenant směřuje na vzdálenou planetu na druhé straně galaxie, která se zdá být neobjeveným rájem. Ve skutečnosti ale skrývá nebezpečí, které si nikdo z členů posádky nedokázal představit… Na světě jsou první reakce na film. Ty, které neobsahují závažnější spoilery kolem děje, se víceméně shodují v tom, že je film plný hrůzy a obsahuje dokonce místy dost možná nejlepší prvky z práce Riddleyho Scotta za dlouhá léta.

Zároveň ale nemají fanoušci očekávat zázrak. Jen slušné vylepšení Promethea. Covenant v sobě prý značně snoubí jak mytologickou, záhadnou atmosféru prvního dílu, tak skutečně hororové momenty klasické vetřelčí ságy. Až to chvílemi skoro vypadá, jako by šlo o dva filmy slepené dohromady… Často se v souvislosti s filmem skloňuje pocit déja vu, a zatímco Prometheus ságu resuscitoval, v Covenantu jsme svědky pokračování tohoto procesu, jehož dovršení ještě není úplné (což je vzhledem k tomu, že bude tato prequelová série s nejvyšší pravděpodobností ještě dále pokračovat, jedině pochopitelné). Co ještě recenzenti krom atmosféry chválili, je celkově nová posádka a herecké výkony. Vypadá to tedy, že se fanoušci mohou těšit když ne na geniální, tak alespoň velmi povedený sci-fi film se správným drivem a tísnivým feelingem.

Zda to bude stačit se budeme moci přesvědčit už 18. května, kdy jde snímek do kin. V režii Ridleyho Scotta se představí Michael Fassbender, Katherine Waterston, Danny McBride, Guy Pearce, James Franco a další.