Tom Hardy je Venom! A možná přijde i nové universum…

Mimozemský symbiont, který dává svému hostiteli nadpřirozené schopnosti a zároveň zesiluje jeho agresivitu a postupně potlačuje lidskost, dostane konečně sólový film! Ačkoli Sony částečně postoupilo Spideyho Marvelu, který si tak postavu zařadil do svého MCU, bylo jasné, že tím komiksové filmy tohoto giganta nekončí. Už delší dobu se ví, že studio chystalo prostor pro Venoma. Tato sólovka by zároveň měla spustit nové filmové universum. Nezbývá se tedy než ptát, jak to bude všechno fungovat bez Spider-Mana?

Tuhle bolestnou otázku na chvíli opustíme a přejdeme k tomu, co je zatím potvrzené. Tom Hardy je herec, který má s komiksovými adaptacemi své zkušenosti. Tedy vlastně jednu, ale o to významnější… Svého času totiž doslova zlomil Batmana v Nolanově trháku Temný rytíř povstal, kde si zahrál charismatického Banea. Proto není divu, že při jeho stoupající popularitě nejeden komiksový fanoušek napjatě čekal, kdy ho jaké studio získá. Jeho jméno bylo mezi fanoušky často skloňováno kupříkladu v souvislosti s Wolverinem, na kterého by podle mnohých po odchodu Hugh Jackmana pasoval výborně. Všechny tyto spekulace jsou ale nyní smeteny, protože Hardy se upsal pro roli Eddieho Brocka. Mimozemského symbionta totiž v jeho pohnuté historii nosilo hned několik lidí (Petera Parkera nevyjímaje). Půjde tedy o charakter, který už jsme v jeho, byť silně neuspokojivé a nepříliš vhodně obsazené podobě (zahrál si ho tenkrát Topher Grace) mohli vidět v Raimiho vlažně přijímaném filmu Spider-Man 3. Ale… Tyhle vzpomínky je možná lepší úplně neoživovat. Každopádně o Venomově samostatném filmu se mluvilo už tenkrát a sám Sam Raimi ho chtěl údajně točit. Bohužel to tak nějak… Inu, nedopadlo.

Nepříliš dobrá castingová volba padla tehdy na Tophera Graceho

Na druhou stranu se nám tak v současnosti dostává možnosti vidět v blízké budoucnosti jednu z nejoblíbenějších a nejkomplexnějších postav od Marvelu v podání velmi výrazného herce. To, že bude filmový Venom opět právě Eddie Brock má ale jeden významný zádrhel. V jeho zrození totiž stojí jistý podstatný pilíř. A tím se dostáváme k úvodní otázce, protože oním stavebním kamenem Venomovy osobnosti, která i perfektně pojí symbionta s hostitelem, je společná nenávist ke Spider-Manovi. Ten zde ale figurovat nebude. Venom nebude spin-offem chystaného Spider-Man: Homecoming, na který se můžeme těšit už letos v červnu. Naopak bude symbiont stát na vlastních nohou a poslouží jako odrazový můstek pro vybudování nového universa, zaplněného těmi komiksovými postavami, u nichž si ještě Sony drží práva na zfilmování. SMU (Sony’s Marvel Universe) se tak nespojí s MCU, v což řada lidí po návratu Spideyho jistě doufala. Škoda. Tak či tak bude zajímavé sledovat, jaké příběhové pozadí postavě vymyslí.

Původní Venom (Eddie Brock) v klasických komiksech

Venom už si zažil své a i když půjde o Eddieho Brocka, mohli by scénáristé do jisté míry vycházet kupříkladu z komiksové série, kde je nositelem symbionta Flash Thompson. Tam totiž slouží vládní agentuře a je v obleku nasazován jen do přísně vybraných misí ve vymezeném čase, aby nad ním mimozemský cizopasník nezískal kontrolu… To ale jen na okraj. Příběhů, kterými se lze inspirovat, je bezpočet a obejít se tak snad půjde i bez jistého pavoučího lezce… Co se tedy týče plánovaného SMU, jaké postavy tedy uvidíme? S tím, že dění v tomto filmové světě nebude nikterak vázané na MCU, se sice druhému zmíněnému dostane možné konkurence, zároveň ale i poměrně omezeného pole působnosti pro prvního jmenovaného… Setkáme se tak v nově vystavěném světě s řadou méně známých charakterů. Jmenovitě kupříkladu Black Cat (v komiksu se jedná o Spideyho přítelkyni, něco na způsob Catwoman od DC), či Silver Sable (žoldnéřka a lovkyně kriminálníků), na jejichž filmech by se mělo rovněž pracovat, byť o nějakých datech premiéry se zatím nic neví… Z dalších postav, které má Sony k dispozici, jmenujme ještě rudého symbionta (a Venomova příbuzného) Carnage, který by mohl být filmovým oponentem černého mimozemšťana…

Venom vs. Carnage

Závěrem nezbývá než dodat, že casting je to perfektní, Tom Hardy se na Eddieho Brocka hodí jak projevem, tak tělesnou konstitucí a bude jen radostí ho v roli vidět… Produkce snímku začne už letos. Na scénáři se bude podílet Scott Rosenberg (Jumanji) s Jeffem Pinknerem (The Amazing Spider-Man 2). Režie se pak zhostí Ruben Fleischer (Zombieland). Do kin by měl být Venom uveden v říjnu 2018… Projekt bude navíc opatřen R Ratingem, což znamená, že bude moci být pořádně brutální, což si Venom rozhodně zaslouží… Sám představitel hlavní role ve svém twitterovém příspěvku ukazuje nadšení pro charakter, který ztvární… Co vy, těšíte se na nové komiksové filmy s Venomem a dalšími? Podělte se s námi v komentářích…