TOP 10: Nejlepší pirátské filmy

Obrovské vlny, mořská bouře, šalupa houpající se v tomto nečasu s posádkou drsných mužů čelících nespoutanému živlu. Svištění dělových koulí a zvuk tříštících se kýlů galér. Cinkání kordů o sebe. Pirátské prostředí láká filmaře odnepaměti. Avšak ne vždycky, respektive skoro nikdy, se nepodaří natočit obstojný film s korzáry plavícími se pod černou vlajkou. Kdy se to naopak povedlo?

Captain Blood (1935)

Jeden z prvních pirátských filmů vůbec. Zfilmovaný románový příběh o uprchlém otrokovi, který následně zverbuje posádku a pod pirátskou vlajkou přepadávají anglické lodě nastartoval kariéru herce Errola Flynna. Flynn se pak objevil v mnoha filmech včetně slavné Dámy ze Šanghaje z roku 1947. Captain Blood prozkoumal jako vody pirátského filmu pro všechny své nástupce.

Vzpoura na Bounty (1962)

Jedna z nejslavnějších rolí herecké legendy Marlona Branda (Kmotr). Film dokonce nominovala americká akademie na sedm Oscarů. Ani jednu nominaci film však neproměnil. Ve dlouhé stopáži (snímek trvá 178 minut) sledujeme příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Posádka plavící se na Tahiti zde objeví ráj na zemi. Avšak kapitán Blight, tvrdý a nesmlouvavý muž dá povel k opuštění ostrova. To a další kapitánovy činy přivedou posádku ke vzpouře. Příběh byl zfilmován celkem třikrát, a to ještě v roce 1935 a 1984. Klasika dobrodružného žánru.

Ostrov pokladů (1972)

Kdo by neznal příběh mladíka Jima Hawkinse, který se několika vrtochy osudu dostane až k protřelé pirátské bandě kapitána Flinta. Opět i tento příběh byl několikrát zfilmován, vybrali jsme koprodukční verzi z roku 1972 s legendárním Orsonem Wellsem v roli Dlouhého Johna Silvera. Jedná se o jedno z nejvěrnějších zpracování této knihy Roberta Louise Stevensona.

Černý korzár (1976)

Italská dobrodružná podívaná o konfliktu touhy po pomstě a po lásce. Zápletka je jednoduchá, hlavní hrdina v podání Kabira Bediho se chce pomstít za vraždu svého otce a bratří. Jenže vrah je zároveň otcem ženy, do níž se Černý korzár zamiluje. Pro nemálo lidí představuje Černý korzár společně se Sandokanem dobrodružství dětských let. Je také důležité zmínit, že tento film nemá nic společného s jiným italským pirátským filmem, Pomstou černého korzára z roku 1971, kde hraje dvojice Hill-Spencer.

Hook (1991)

Verze slavného pohádkového příběhu Petra Pana s pirátskou lodí pod vedením ikonického kapitána Hooka. Výpravný, okázalý, částečně infantilní snímek slovutného Stevena Spielberga též sahal po Oscarech, a to v pěti kategoriích, ale stejně jako Vzpoura na Bounty ani na jednu sošku nedosáhl. Již zmiňovaného kapitána Hooka ve filmu září Dustin Hoffman. Pohádkovou hudba Johna Williamse má zase moc přenést diváka doopravdy do země Nezemě.

Ostrov hrdlořezů (1995)

Film, který až do příchodu Jacka Sparrowa v Hollywoodu pohřbil veškerou pirátskou produkci. A není divu. Čísla hovoří sama za sebe. Rozpočet: 98 miliónů dolarů. Celosvětové tržby: 11,5 milionu dolarů. Ostrov hrdlořezů se potýkal s potíži už od začátku, mnohé postavy byly například několikrát přeobsazeny, stejně jako se několikrát přepisoval scénář. Výsledkem se pak stal film, kvůli kterému studio dokonce vyhlásilo bankrot (a to ještě před premiérou).

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003)

Film s prokletím v názvu paradoxně zlomil dlouholeté prokletí pirátských filmů, které v kinech často propadaly. Piráti z Karibiku stojí na ztřeštěném KAPITÁNU Jacku Sparrowovi v podání Johnnyho Deppa. U Pirátů z Karibiku zafungoval skvělý mix zábavy a akce. Celosvětově snímek vydělal více než 650 milionů amerických dolarů. Nebylo tedy divu, že Prokletí Černé perly odstartovalo celou sérii filmů, jejíž už páté pokračování připlulo do kin po celém světě.

Piráti! (2013)

Animovaná taškařice vyprávějící příběh soupeření o ocenění „Pirát roku“ mezi dvěma kapitány. Jedná se o klasickou „plastelínovou“ školu britské animace podle vzoru například Wallace a Grommita. Už od začátku je jasné, že tady se rozhodně nehraje na vážnou notu, stejně jako dělové koule tu létají vtipy. V originálním znění se představil Martin Freeman nebo třeba Salma Hayek.

Piráti 20. století (1979)

Sovětský příspěvek do pirátského žánru. Příběh se však nevrací k pirátům 17. či 18. století, ale zůstává v době, kdy vznikl. Pro mnoho pamětníků jeden z nejlepších sovětských filmů, které šly i do československých kin. Zápletka se točí okolo přepadení (překvapivě) sovětské lodě a krádeži jejího nákladu.

Kapitán Phillips (2013)

Odlišné téma od všech předchozích. Nevracíme se do minulosti, máme čest se současnými piráty, a to bez jakýchkoliv příkras. Tom Hanks jako kapitán nákladní lodi přepadené somálskými piráty. Spíše než na akci stojí Kapitán Phillips hlavně na vztahu dvou mužů, právě Hanksova Richarda Phillipse a kapitána somálských pirátů, kterého hraje Barkhad Abdi. Opět nominace na Oscara (tentokrát šest), opět neproměnění. Do pirátských filmů, jak je chápeme a jak byly výše naznačeny, Kapitán Phillips spadá jen částečně. I přesto však rozhodně stojí za zhlédnutí, pokud máte náladu na poctivé atmosférické drama.