Uteč: Hororová podívaná s rasovou tematikou

Přestože mnoho lidí už ve 21. století nepřekvapí, když potkají pár s odlišnou barvou pleti, stále existují společnosti, kde je „míšení ras“ tabu. Amerika se v současnosti potýká s mnohými rasovými nepokoji, a tak se reflexe tohoto tématu promítá i do anglosaské kinematografie. A právě nový horor Uteč se soustředí na příběh mladého afroamerického muže, který se ocitne uprostřed společnosti, jež stále věří, že bílá rasa je něco víc, než kterákoliv jiná…

Chris (Daniel Kaluuya) chodí s krásnou Rose (Allison Williams), která jej chce konečně představit svým rodičům. Chris je ze setkání nervózní, protože Rose se rodičům ani slovem nezmínila, že je černoch, a tudíž by jeho náhlé zjevení nemuselo v potenciální tchýni a tchánovi vyvolat zrovna radost. Rose jej však uchlácholí, že se nemá čeho bát, a tak se Chris poddá a hodí starosti za hlavu. Přivítání nakonec opravu proběhne bez komplikací, jediné, s čím se rodiče jeho dívky špatně smiřují, je kouření. Matka Missy chce Chrise odnaučit tomuto zlozvyku prostřednictvím hypnózy a mladík se pod tlakem, aby se zalíbil Rosiným rodičům, podvolí. Chris si na podnět kamaráda začne všímat, že v sousedství jsou jen dva lidé černé pleti a oba se chovají velmi zvláštně. Když začne mít obavy a chce se slušně vzdálit, věci se nečekaně zvrtnou a jemu začne jít o život. Začne mu docházet, že ve městě se divně nechovají jen černoši ale úplně všichni.

Hlavní role Chrise se ujal britský herec Daniel Kaluuya, kterého jste mohli vidět ve snímku Sicario, Kick-Ass 2 nebo Johnny English se vrací. Jeho přítelkyni Rose si zahrála seriálová herečka Allison Williams. Dvojici rasistických a přehnaně starostlivých rodičů ztvárnili Bradley Whitford (Americký zločin, Dokonalý svět) a Catherine Keener (Kapitán Phillips, Tlumočnice). Snímek Uteč byl promítán na filmovém festivalu Sundance a jako jeden z mála si na serveru Rotten Tomatoes vysloužil hodnocení 100 %, což slibuje herecky i režisérsky kvalitní počin. Horor s mrazivou atmosférou dorazí do tuzemských kin již 27. dubna.