Trailer #1: Star Wars: Poslední z Jediů (2017) – Luke Skywalker je zpět

První teaser na Star Wars: The Last Jedi plní přesně tu funkci, která se na teaser sluší; navnazuje na to, co chce divák vidět. Opakuje tak to, co si pamatujeme ze Síla se probouzí, bez toho, aby ukázal něco zásadního.

Vidíme Rey podstupovat Jedi výcvik a jejího nového mistra trousit suché hlášky unaveného hrdiny, i bojové sekvence zachycující staré známé z předešlého filmu. Kam se však sága posune, si film zatím nechává pro sebe. Musí nám prozatím stačit ujištění, že Rey se konečně pořádně chopí světelného meče, Povstalci zažijí epickou bitvu, která slibuje zajímavou inovaci a Leia se ve filmu opravdu objeví. Teaser tak ukazuje tolik, aby probudil fanouškovské instinkty, ale ne tolik, aby prozrazoval děj.

I tak se dá spekulovat nad tím, zda bude kostra příběhu stejná, jako Impérium vrací úder – hrdin(k)a podstupuje výcvik, zatímco na druhém konci galaxie ostatní hrdinové bojují o přežití. To přináší trochu rozpačitá očekávání, protože byť je Síla se probouzí výborný film, mnozí mu vyčítají právě onu přílišnou podobnost s prvními Hvězdnými válkami. Ale zatím není třeba malovat Sitha na zeď, protože The Last Jedi slibuje kvalitní filmařskou práci.

Film natočil Rian Johnson (Looper), v hlavních rolích se objeví  Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fisher, Mark Hamill, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, John Boyega, Harrison Ford a další. Premiéra je 14. prosince.