TOP 10: Nejlepší filmy s rasovou tematikou

Ačkoli se situace bezesporu lepší, stále ve společnosti existují jedinci, kteří věří v nadřazenost jejich rasy oproti těm ostatním. Své o tom ví i hrdina právě uváděného filmu Uteč, mladý afroamerický muž, jež má být poprvé představen rodině své milé – bělošky. Pojďme si připomenout, jaké další zajímavé počiny řešily otázku rasy či postavení jednotlivců.

Jih proti Severu (1939)

Ikonický milostný příběh na pozadí americké Občanské války. Zatímco země byla rozpolcená a pohlcená soubojem, jež měl mít za důsledek zrušení otroctví v USA, a následnou rekonstrukcí Jihu, prožívala Scarlett O’Hara a Rhett Butler bouřlivou a osudovou milostnou aféru.

Jako zabít ptáčka (1962)

Jako předloha tomuto snímku posloužil výborný stejnojmenný román Harper Lee. Příběh je situován do 30. let do Alabamy. V této době je společnost striktně dělena na „bílou“ a „černou“, mezi skupinami panuje silná nenávist a každá z nich má své místo. Poklidný život v nevelkém městě rozvíří znásilnění mladě bělošky. Okamžitě je z něj obviněn černoch a jeho případ má být učiněn exemplárním. Obhajoby obviněného se ujme advokát Atticus Finch. Ten během procesu nachází stále více důkazů podporujících nevinnost jeho klienta, ale zároveň zjišťuje, že na tom vlastně nezáleží. Společnost vedená svými předsudky a dvojbarevným viděním již rozhodla.

Kult hákového kříže (1998)

Jaké pohnutky vedou člověka k tomu, aby se stal silným přívržencem neonacismu? Pro Dereka to byla touha po pomstě poté, co byl jeho otec zavražděn v černošském ghettu. Jeho pocity jsou tak silné, že situace eskaluje až do bodu, kdy on zavraždí dva černochy. Je odsouzen ke třem letům vězení. Odtamtud odchází jako změněný člověk, nicméně zjišťuje, že návrat nebude tak snadný.

12 let v řetězech (2013)

Američanu Solomonovi Northupovi se ze dne na den život obrátil o 180 stupňů. V jednu chvíli měl milující rodinu, práci, majetek, svobodu, žil spokojený život a v druhou pracoval jako otrok na plantáži. Koncem 19. století k tomuto obratu stačilo jen to, že byl černoch. Dva únosci ho léčkou vylákali a následně prodali do otroctví, kde strávil 12 let. Byť sebeneuvěřitelnější příběh, je založen na autobiografické knize Solomona Northupa 12 Years a Slave.

Černobílý svět (2011)

Eugenia „Skeeter“ Phelanová je mladá naivní dívka, která právě dokončila školu a hodlá se živit psaním. Staví, na rozdíl od svých vrstevnic, práci a kariéru na první místo, smířená s tím, že rodina bude muset počkat. Spousta jejích kamarádek, ve chvíli kdy Skeeter je nadšená z nové práce a tajného projektu, na kterém se rozhodne pracovat, jsou již vdané paní s velkým domem a služebnou, přirozeně černoškou, na kterou je nahlíženo jak se patří shora. Skeeter tenhle pohled nechápe a neuznává a se dvěma služebnými se spřátelí. Vznikne tak, k nevoli okolí, nerozlučné trio, které si pomáhá ve všech strastech a těší z všemožných radostí.

Nespoutaný Django (2012)

Quentin Tarantino a jeho pohled na dobu před válkou Severu a Jihu. Hlavním hrdinou je otrok Django, který má konečně šanci získat svobodu. Co pro to musí udělat je dopadnout bratry Brittovy, kteří jsou hledáni pro sérii vražd. Kromě toho se zdá, že by mohl mít příležitost najít svou ženu, kterou před lety opustil. Situace se ale zvrhne a všichni aktéři se najednou ocitají v něčem, co bude dost možná nejnebezpečnější dobrodružství jejich životů.

Selma (2014)

Režisérka Ava DuVernay se ve svém snímku z roku 2014 soustředí na osobu Martina Luthera Kinga, konkrétně během tří bouřlivých měsíců roku 1965. Tehdy M. L. King vedl nebezpečnou kampaň cílenou na zrovnoprávnění černošského obyvatelstva USA, specificky na zavedení rovného volebního práva. Vyvrcholením byl slavný pochod ze Selmy do Montgomery, na jehož konci byl prezidentem Lyndonem Johnsonem podepsán zákon o volebním právu. To představovalo jedno z největších vítězství hnutí za občanská práva.

Skrytá čísla (2016)

Film, věnující se do té doby neznámému příběhu, je situován do doby největších soubojů USA s Ruskem o to, kdo jako první vyšle člověka do vesmíru. NASA zaměstnávalo s vidinou prvenství největší odborníky svých oborů. Co se ovšem veřejně nevědělo, bylo, že při této misi měly nemalou roli tři ženy, černošky – Katherine Johnson, Dorothy Vaughan a Mary Jackson. Ty se kromě pracovního souboje potýkají ještě s jedním – jsou nuceny denodenně bojovat proti předsudkům společnosti, která má někdy problém ztotožnit se s tím, že v NASA pracují ženy… navíc černošky.

Zelená míle (1999)

Ve třicátých letech se dozorci ve vězení pro těžké zločince v Louisianě setkali se vskutku neobvyklým vězněm. John je černoch, přibližně 1,5-krát větší než běžný člověk, který se bojí spát potmě a byl odsouzen k trestu smrti za vraždu dvou dětí. To se zdá personálu, hlavně pak mladému Paulovi zvláštní. Navíc zjišťují, že John má nadpřirozené schopnosti. Dozorci ve vězení jsou tak stavěni před morální dilema.

Glory (1989)

Fakt, že válka Severu proti Jihu probíhala ve jméně černošského obyvatelstva, se nijak neodrážel v tom, jak na ně bylo nahlíženo či s nimi jednáno. Místo rovnocenných byli bráni spíš jako sluhové. Není tedy divu, že spousta z nich dezertuje. Z těchto dezertérů vzniká první černošská jednota: 54. Ta přes veškeré pohrdání dokazuje svou odvahu a odhodlání v bitvě u pevnosti Fort Wager, která měla změnit mnohé…

Na článku se podílely Jana Trnková a Barbora Dršková.