24. dny evropského filmu: To nejzajímavější z evropské kinematografie

Návštěvníci filmových festivalů mají nyní opravdu nabitý program. Sotva si vydechnou po v Praze právě proběhnuvším Febiofestu, už se na ně chystají ve čtvrtek začínající Dny evropského filmu. 

Letošní, již 24., ročník přehlídky divákům přinese na padesát filmů z nejrůznějších koutů Evropy. Návštěvníci se mohou těšit na průřez tím nejzajímavějším, co může současná evropská kinematografie nabídnout.

Promítané snímky jsou již tradičně rozděleny do několika tématických sekcí. Patří mezi ně například Best Of, €Docs nebo kategorie K věci, která bude letos na téma dětí a dospívajících. Kromě toho se mohou příchozí těšit také na bohatý doprovodný program. V případě zájmu budou mít příležitost v rámci Film Flavour ochutnat u příležitosti snímků Červená želva a Šíleně šťastná francouzskou a italskou kuchyni. Vyžití nebude chybět ani milovníkům hudby. Sekce Film&Music nabídne mimo jiné koncert německého jazzového bubeníka Güntera „Baby“ Sommera společně s dokumentárním filmem Životní sólista, který je mu věnovaný.

Zahajujícím filmem festivalu je snímek režiséra Alberta Rodrígueze s názvem Muž tisíce tváří. Jde o příběh největší španělské korupční aféry 90. let a muže, který oklamal celé Španělsko. Snímek si již odnesl řadu různých cen, především za ztvárnění hlavní role a scénář.

Za zmínku stojí tři filmy, které vznikly v rámci minoritní české koprodukce. Jedná se o Sibiřský deník, Ministerstvo lásky a Pátou loď. Všechny ze zmíněných budou doprovozeny delegací. Pátá loď Ivety Grófové získala na Berlinale cenu Křišťálový medvěd, udělovanou dětskou porotou v rámci sekce Generation Kplus.

Pražská sekce festivalu probíhá ve dnech 6.-13.4.2017 v kinech Lucerna Světozor, Royal a Kino Pilotů. Pak se přehlídka přesouvá do brněnské Scaly, kde pobyde od 14. do 17.4. Regionální ozvěny budou 18.4.-23.4.

Více informací je k nalezení na oficiálním webu festivalu.