Víkendové tržby: Parádní nástup Logana

Jackmanova rozlučka s komiksovým Wolverinem obstála při svém debutovém víkendu na jedničku s hvězdičkou. Horor Uteč pokračuje ve skvělých výkonech.

  1. místo – Logan: 85,3 milionů, novinka
  2. místo – Uteč: 26,110 milionů, 2. týden v žebříčku
  3. místo – The Shack: 16,1 milionů, novinka
  4. místo – LEGO Batman: 11,650 milionů, 4. týden v žebříčku
  5. místo – Before I Fall: 4,948 milionů, novinka
  6. místo – John Wick 2: 4,725 milionů, 4. týden v žebříčku
  7. místo – Skrytá čísla: 3,825 milionů, 11. týden v žebříčku
  8. místo– Velká čínská zeď: 3,507 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – Padesát odstínů temnoty: 3,484 milionů, 4. týden v žebříčku
  10. místo – La La Land: 2,975 milionů, 13. týden v žebříčku

Od Logana jsme si slibovali velké věci a podle toho i dopadl jeho otevírací víkend v amerických i světových kinech. Brutální dospělácká řežba nakopla své výdělky cifrou přesahující 85 milionů dolarů, což je čtvrtý nejlepší březnový výsledek všech dob. Vzhledem k omezené přístupnosti je o výjimečný výkon. Mezi eRkovými filmy jen čtyři snímky debutovaly lépe (loňský Deadpool, Americký sniper, Pařba v Bangkoku a druhý Matrix).

Rozlučka Hugha Jackmana s ikonickou rolí Rosomáka je vřele přijímána i ve zbytku světa, kde Logan utržil skvostných 152 milionů. Skoro čtvrtmiliardy za nějaký čtyři dny v kinech, to je solidní práce. Hodně bych se divil, kdyby u Foxů v nejbližší době nezačali s přemlouváním Jackmana k účasti na dalším pokračování. Upřímně doufám, že se vrátí do studia s nepořízenou. Tohle je totiž odchod na vrcholu, který se jen tak někomu nepovede.

Ve stínu úspěchu komiksového mutanta trochu zůstal chválený horor Uteč, kterému se však celkově daří vskutku nad očekávání. Oproti minulému otevíracímu víkendu mu klesly tržby o prakticky bezvýznamných 21,8 % (!!!) a na svém kontě má prozatím luxusních 76 milionů. Tento výkon je o to výraznější, když vezmeme v potaz, že jde rovněž o mládeži nepřístupný film, navíc s absurdně nízkým rozpočtem pod pět milionů. Tleskám!

Pro třetí místo si došla další novinka a to adaptace knižního bestselleru Williama P. Younga The Shack (Chatrč). Hlavní rolí zde o sobě dává vědět polozapomenutý Sam Worthington jako posmutnělý Mack, jenž se vydává hledat ztracenou životní víru do oregonských lesů, a diváci u toho spíš usínají nudou. Recenze se pohybují převážně v podprůměru. Tuzemská premiéra prozatím není naplánována.

Čtvrtý LEGO Batman si jede to svoje a má na dohled hranici celosvětových 300 milionů dolarů. Další filmy podobného ražení jsou už samozřejmě na cestě. Ne zrovna povedený start zažila další knižní adaptace, tentokrát mysteriózní teenage-novela Before I Fall. Necelých pět milionů je i pro toto nepříliš ambiciózní dílo nepříjemnou ranou pod pás.

V druhé části žebříčku se nic moc zajímavého neudálo. Dvojka akčního fenoména Johna Wicka odvážně bojuje už čtvrtý týden v kuse a hlasitě si říká o další pokračování. O příčku níže, na šťastné sedmičce, pokukují Skrytá čísla po dvoustovce milionů ze všech světových kin a osmá Velká čínská zeď pokračuje v nemilosrdném pádu. Moc bych se divil, kdyby se této rozmáchlé fantasy podařilo vyválčit alespoň padesát mega z amerických kin.

Padesát odstínů temnoty sbírá chechtáky v o dost menší míře než dva roky stará jednička, ale snímek drží celkem logicky nad vodou diváci mimo USA, kde je poptávka po této sérii ještě stále na velmi slušné úrovni. Ústřední dvojice Jamie Dornan a Dakota Johnson se mihli i na nedávném předávání Oscarů. Možná jim mohli přenechat i vyhlašování vítěze.

Desátý La La Land, aneb oscarový skoro-smolař, těží z velkého haló ohledně pokaženého slavnostního ceremoniálu z minulého týdne. Na domácí americké půdě už ho sice viděli tak nějak všichni, ale ve zbytku světa se až s překvapivou lehkostí vyšplhal na částku 250 milionů dolarů. Celkem slušný výkon na muzikálové retro s pořizovací cenou kolem 30 milionů.