Jeden svět 2017: Lidská práva před objektivem

Mezi všemožnými nejen pražskými filmovými festivaly má jeden rozhodně specifické postavení.  Zatímco ostatní se často vyhraňují například místem původu či řečí filmu nebo i sdíleným tématem, přičemž ale jejich program tvoří z velké části (hrané) celovečerní snímky, Jeden svět přináší obecenstvu plejádu výhradně dokumentů soustředících se na lidská práva. 

Ve dnech 6.-15.3.2017 probíhá v pražských kinosálech Atlasu, Bio OKA, Evaldu, Kina 35 (Francouzského institutu), Lucerny, Městské knihovny, Ponrepa a Světozoru již 19. ročník lidskoprávního dokumentárního festivalu Jeden svět. Letos se ponese v duchu tématu Umění spolupráce. Tato přehlídka, pořádaná organizací Člověk v tísni, není unikátní jen v rámci českého prostředí. Za dlouhé roky své existence vyrostla v největší dokumentární festival zabývající se lidskými právy na světě. Své téma bere opravdu zeširoka, tudíž lze v rámci ní nalézt snímky zaměřující se nejrůznějšími směry.

Letošní ročník představí divákovi přes 100 dokumentárních filmů na různá témata, z toho 5 ve světové premiéře, 12 v mezinárodní, 5 v evropské a 1 v distribuční. Tento rok oficiálně otevře film Dobrý pošťák, soustředící se na uprchlickou otázku.  „Ten film je velmi obyčejný, krásně natočený, s krásnou hudbou. Je o nás všech a o lidském svědomí. Nutí nás ptát se, jestli bychom pomohli, nebo ne,“ říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Promítané filmy zavedou obecenstvo do celkem sedmdesáti zemí. Ve světové premiéře budou uvedeny dokumenty My jsme počátek lidstva, Hon na nevěstu, Nebojím se, Epidemie svobody, Děti online. Festival také pohostí přes 120 zahraničních hostů, ať už z řad tvůrců, členů zasedajících v různých porotách, či debatujících odborníků.

V rámci přehlídky jsou seskupeny čtyři poroty rozhodující o různých cenách. Jde o porotu Mezinárodní soutěže, jež uděluje ceny za nejlepší film a režii a sestává se z odborníků a tvůrců. Další je porota Václava Havla udělující stejnojmennou cenu v rámci kategorie Máte právo vědět. Tato ceny by měla upozornit na počin, jež výrazným způsobem přispěl k ochraně lidských práv. Porota se skládá převážně z členů neziskových organizací a ochránců lidských práv.  Ceny se udělují také v rámci České soutěže soustředěné převážně na českou koprodukci a místní lidskoprávní otázky. Poslední cenou je cena studentská, jež je udělována nejlepšímu z kolekce filmů pro studenty a volena studentskou porotou, převážně z řad středoškoláků.

Festival ovšem zájemcům nenabízí jen dokumenty ke zhlédnutí v kinosálech. Projekce bývají často doplněny debatami jednak s tvůrci a jednak také s odborníky na dané téma. Nabízeny jsou i seniorské projekce a speciální program pro děti a mladistvé. Přehlídka se m.j. snaží být naprosto bezbariérová a přátelská k a přístupná lidem s různými hendikepy.

Kromě matičky stověžaté se Jeden svět podívá v rámci Regionů i do všemožných koutů naší republiky. Pro další informace navštivte oficiální web festivalu www.jedensvet.cz.