Christopher Nolan o Dunkerku

V létě vstoupí do kin různorodá sestava filmů. Těšit se můžeme na superhrdiny, pokračování i remaky. Kromě nich vstoupí do kin i očekávaný Dunkerk, historický snímek jednoho z nejuznávanějších režisérů současnosti Christophera Nolana.

Mnoho se o něm zatím nevědělo. V srpnu vydali tvůrci trailer a v prosinci oficiální plakát, to bylo vše. Až do teď, kdy se k zápletce vyjádřit sám režisér a scénárista Christopher Nolan. V porovnání s jeho předchozími filmy (Počátek, Interstellar) se zdál být děj až překvapivě jasný, to však podle něj není pravda.

„Dunkerk je vyprávěný ze tří různých úhlů pohledu. Ze vzduchu (letadla), ze země (pláže) a moře (evakuace námořnictvem). Pro vojáky, kteří se konfliktu zúčastnili, byly tyhle události rozdílné především časově. Někteří z nich zůstali uvěznění na pláži více než týden. Na vodě se událost odehrávala maximálně den. A britské stíhačky měly paliva na hodinu letu. Není jednoduché smísit různé verze historie, i když příběh jako takový je velmi prostý.“

Christopher Nolan rovněž považuje bitvu u Dunkerque za jednu z nejdůležitějších celé druhé světové války. „Je to zásadní moment celé druhé světové války. Kdyby evakuace nebyla úspěšná, Velká Británie by musela kapitulovat. A celý svět by byl ztracen, nebo by aspoň měl jiný osud. Němci by dobyli Evropu, USA by znovu nevstoupily do války. Je to rozhodující moment celého konfliktu i světové historie.“

Hlavní roli vzdušné letecké části ztvárnil Tom Hardy. Idol náctiletých, dosud známý jako zpěvák britské chlapecké skupiny One Direction, Harry Stiles, bojoval na zemi, zatímco postavy Cilliana Murphyho a Marka Rylance byly námořníky. Kromě nich se ve filmu objeví i Kenneth Branagh.

Do kin očekávané válečné drama Dunkerk vstoupí 21. července letošního roku.

Váš komentář potěší autora článku.