Zemřel Bill Paxton, muž, který bojoval s Vetřelci, Terminátorem i Predátorem

Bill Paxton se narodil v roce 1955 v texaském Fort Worth. Byť nikdy nebyl klasickou hollywoodskou hvězdou, patřil k nejvýraznějším americkým hercům s úctyhodnou filmografií. V jeho hereckém projevu se snoubily specifické obličejové rysy, výrazný hlasový projev a neobyčejné charisma. Jeho žoviální povaha a vtípky na placech mu vysloužily přezdívku Divoký Bill.

Paxton se k pozici známého herce vypracoval od malých rolí ve velkých filmech – jeden z nedobrovolných dárců šatstva v prvním Terminátorovi nebo radarový technik v Komandu byly stěží zapamatovatelné role, ale pomohly mu k další spolupráci s režisérem Jamesem Cameronem. Ten ho obsadil do rolí ukecaného vojína Hudsona ve svých Vetřelcích, prolhaného obchodníka s auty v Pravdivých lžích  nebo lovce pokladů v Titanicu. Následoval bezpočet rolí různých žánrů. Svým nezaměnitelným hlasem namluvil vypravěče v dokumentu JFK: Poslední hodiny. Paradoxně právě Paxton jako malý chlapec byl Kennedyho posledních hodin přítomen; byl v davu, vítajícím prezidenta v den, kdy byl zastřelen.

Herecký rejstřík texaského rodáka byl rozsáhlý, kromě vojáků a chuligánů dokázal zahrát sadistického upíra (Na prahu temnot), obyčejného otce od rodiny, který se po nálezu balíku peněz zaplete do série vražd (Jednoduchý plán), náboženského fanatika (Lovec démonů) nebo bulvárního novináře (Slídil). Z poslední doby je známý ze seriálu Agenti S.H.I.E.L.D. jako charismatický padouch Garrett nebo ze sci-fi hitu Na hraně zítřka, kde ztvárnil tvrdého a zároveň žoviálního vojenského velitele. Jedním z jeho posledních počinů je seriál Training Day, navazující na stejnojmenný film z pera Davida Ayera. Sám režíroval dva celovečerní snímky, psychologický thriller Lovec démonů a sportovní drama Golfový sen. 

Zemřel 26.2. 2017 ve věku 61 let vinou komplikací při operaci srdce. Zůstaly po něm dvě děti, James a Lydia Paxtonovi a manželka Louise Newbury.