Vítězové 67. ročníku Berlinale

Na letošním ročníku filmového festivalu Berlinale soutěžilo celkem 18 snímků z celého světa. O tom, kdo si odnese zlaté a stříbrné medvědy, rozhodovala mezinárodní porota v čele s režisérem Paulem Verhoevenem (Základní instinkt, Elle).

Nejlepším filmem, který si z festivalu odnesl Zlatého medvěda se stalo maďarské drama On Body and Soul (A Teströl és Lélekröl) režisérky Ildikó Enyedi. Stříbrného medvěda, Grand Jury Prize, vyhrál snímek Felicité natočená v koprodukci Francie, Belgie, Senegalu a Lebanonu. Dalšího stříbrňáka (Cenu Alfreda Bauera) si odnesla našemu publiku známá a blízká polská režisérka Agniezska Holland s filmem Přes kosti mrtvých (Pokot). Tento film, ve kterém hraje mimo jiné také Miroslav Krobot, vznikl i v české koprodukci a diváci se ho dočkají v premiéře na blížícím se FebioFestu nebo v českých kinech od 20. dubna.

Nejlepší režii vyhrál mnohými favorizovaný Aki Kaurismäki, který do Berlína přivezl svůj nejnovější film, komedii On the Other Side of Hope (Toivon tuolla puolen). Cena za scénář putuje do Chile za film A Fantastic Woman (Una mujer fantástica) vyprávějící příběh transgender ženy, které zemřel milenec a ona se musí vypořádat nejen s osobní ztrátou, ale také s jeho rodinou, která ji nepřijímá.

Oceněni byli také herci. Cena za nejlepší mužský herecký výkon zůstává v Německu – vyhrál ji totiž Georg Friedrich za film Bright Nights (Helle Nächte), kde hraje muže, jemuž zrovna zemřel otec, a tak se svým odcizeným synem vydává do Norska postarat se o otcův dům. Jako nejlepší ženský herecký výkon byl zvolen výkon jihokorejky Kim Minhee za film On the Beach at Night Alone (Bamui haebyun-eoseo honja).

Váš komentář potěší autora článku.