Víkendové tržby: LEGO Batman porazil Padesát odstínů temnoty

Valentýnský víkend přinesl americkým divákům hned tři ambiciózní novinky. Padesáti odstínům se daří lépe ve zbytku světa. 

  1. místo – LEGO Batman: 55,653 milionů, novinka
  2. místo – Padesát odstínů temnoty: 46,797 milionů, novinka
  3. místo – John Wick 2: 30,015 milionů, novinka
  4. místo – Rozpolcený: 9,321 milionů, 4. týden v žebříčku
  5. místo – Skrytá čísla: 8 milionů, 8. týden v žebříčku
  6. místo – Psí poslání: 7,365 milionů, týden v žebříčku
  7. místo – Kruhy: 5,820 milionů, 2. týden v žebříčku
  8. místo – La La Land: 5 milionů, 10. týden v žebříčku
  9. místo – Lion: 4,083 milionů, týden v žebříčku
  10. místo – The Space Between Us: 1,760 milionů, týden v žebříčku

Filmové víkendy v období svátku zamilovaných bývají už tradičně pastvou pro fanoušky napříč celým žánrovým spektrem. Předloni dominoval první díl ságy Padesáti odstínů šedi, minulý rok zbořil kina Deadpool a letos zabodovala animovaná ztřeštěnost LEGO Batman. Kostičkový superhrdina navázal s 55 miliony na úspěch tři roky starého LEGO Příběhu a urval pro sebe první místo aktuálního žebříčku tržeb.

Batman s charismatickým hlasem Willa Arnetta, tak s téměř desetimilionovým náskokem předstihl Padesát odstínů temnoty. Nudné soft porno v trochu okázalejší produkci však boduje celkem logicky ve zbytku světa a vlastně skoro vůbec nevadí, že jde o téměř polovinu horší výsledek, než kterým se kdysi mohla pochlubit jednička.

Diváci Divačky na Kristiána Šedého prostě chodí, tuzemská kina by po právě uplynulém víkendu mohla vyprávět. Navzdory mírnému poklesu zájmu o značku jako takovou, Temnota vydělá minimálně 380-400 milionů dolarů celosvětově a to je úspěch, který nelze přehlížet. Třetí díl je samozřejmě na cestě.

Třetí novinkou je další dvojka, konkrétně pokračování akční jízdy John Wick. Když v roce 2014 tato na první pohled nenápadná žánrovka vstoupila do kin, byl z toho slušný a hlavně nečekaný úspěch. Jednička vydělala v Americe celkem 42 milionů dolarů a vrátila Keanu Reevese do hlubšího diváckého podvědomí. Z Wicka se stal tak trochu kult a aktuální sequel z toho těží na plné obrátky.

Chapter Two/Kapitola dvě, jak zní podtitul tohoto chváleného eRkového dobrodružství, otevřel v kinech s krásnými 30 miliony (jednička brala kdysi polovinu) a těší se i nadstandardní přízni odborné veřejnosti. Rotten Tomatoes hlásí 91 %, IMDb 8,6 bodů z 10 a tak dále. Do českých kin vstoupí snímek 23. února.

Pokračujeme čtvrtým flekem, který tento týden připadl podmanivému Rozpolcenému. Ten kraloval uplynulé tři víkendy v řadě, během kterých nastřádal vynikajících 112 milionů. Vezměte v potaz úsměvný devítimilionový rozpočet a máme jasného favorita na jednoho z nejvýdělečnějších filmů roku 2017. A to je teprve únor.

Páté místo získaly matematičky ze Skrytých čísel. Chválené retro drama zaměřené evidentně nejen na černošskou část publika, protože podobná trvalka už tu dlouho nebyla. Osmý týden v box-office, 131 milionů dolarů a šuškanda o „černém koni“ nadcházejícího oscarového ceremoniálu. Škoda jen toho absolutního nezájmu ze strany diváků mimo Spojené státy. Střízlivým tempem klesají tržby také Psímu poslání na šestce. I zde bude skromný rozpočet (25 milionů Skrytá čísla, 22 milionů Psí život) splacen poměrně bez problémů.

Následují hororové Kruhy (5,8 milionů, 55% úpadek návštěvnosti oproti minulému debutujícímu víkendu) a roztančený La La Land, který je suma sumárum těsně pod celosvětovou hranicí 300 milionů vydělaných dolarů. Devátý Lion se může pochlubit solidním nárůstem tržeb i dvanáct týdnů od svého nasazení.

Katastrofálním neúspěchem je však teenage-scífko The Space Between Us uzavírající aktuální top desítku nejvýdělečnějších filmů v amerických kinech. O splacení třicetimilionového rozpočtu se tomuto údajně podprůměrnému osudovému dobrodružství může nechat jenom zdát.