TOP 10: Populární zpěváci ve filmu

Po schodoch, Srdce jako kníže Rohan nebo Nebude to ľahké. To jsou názvy jen několika hitů slovenského zpěváka Richarda Müllera, jehož životopisný film Richard Müller: Nepoznaný vstupuje do kin právě nyní. A to je skvělá příležitost připomenout si další hudebníky, kteří se objevili na filmových plátnech.

The Beatles – Perný den (1964)

Čtveřice liverpoolských mladíků strhla v 60. letech celosvětovou mánii a objevila se hned v několika filmech. Perný den byl prvním z nich a získal rovnou cenu Britské filmové akademie v kategorii nejlepší muzikál/komedie. Jak vypadal vlastně úplně obyčejný den britské kapely na vrcholu jejich slávy? Spousta křiku, pláče, omdlévajících fanynek a legendárních písní jako jsou A Hard Day´s Night, Can´t Buy My Love nebo She Loves You.

Barbra Streisand – Funny Girl (1968)

Žena s velkým hlasem a nosem se proslavila rolí Fanny Brice. Už předtím ve stejné roli zazářila na Broadwayi, teprve filmová adaptace ji ale přinesla slávu. Funny Girl vypráví příběh mladé začínající herečky, která se svou pílí propracuje až do Follies, neslavnější show. Zamiluje se do hazardního hráče Nicka Arnsteina (Omar Sharif) a vezme si ho. Nickovi se však v hazardu nedaří a po riskantním obchodu s cennými papíry je dokonce odsouzen k osmnácti měsícům vězení. Barbra Streisand za své ztvárnění Fanny získala Oscara.

Whitney Houston – Osobní strážce (1992)

Romantický snímek, v němž si ve dvojici s Whitney Houston zahrál Kevin Costner, popisuje rodící se vztah mezi Rachel Marronovou, populární zpěvačkou, a Frankem Farmerem, bývalým osobním strážcem prezidentů. Rachel dostává dopisy od bláznivého fanouška a cítí se ohrožena, proto chce, aby se o její bezpečí staral ten nejlepší. A tím je právě Frank. Houston právě k tomuto filmu nazpívala svou nejznámější píseň I Will Always Love You.

Jennifer Hudson – Dreamgirls (2006)

Americká zpěvačka vstoupila do povědomí širší veřejnosti účastí ve finále pěvecké soutěže American Idol, kde byla velkou favoritkou. Tehdy sice nevyhrála, ale zato o dva roky získala roli ve filmovém muzikálu Dreamgirls. Ten zachycuje cestu dívčího pěveckého tria Dreamettes za slávou. Kromě Jennifer Hudson se ve snímku objevila Beyoncé, Jamie Foxx nebo Eddie Murphy. Držitelka ceny Grammy za roli Effie získala Oscara pro herečku ve vedlejší roli.

Justin Timberlake – The Social Network (2010)

Justin Timberlake začal svou pěveckou kariéru jako člen chlapecké hudební skupiny ‚N Sync a stal se idolem náctiletých. Už jako populární zpěvák a držitel několika cen se objevil v roce 2010 ve snímku The Social Network. Ten popsal vznik Facebooku, nejúspěšnější sociální sítě současnosti. Timberlake si v něm zahrál roli Seana Parkera, úspěšného podnikatele a také předsedy představenstva Facebooku.

Jared Leto – Klub poslední naděje (2013)

Frontman rockové skupiny 30 Seconds to Mars se objevuje ve filmech už od přelomu tisíciletí, kdy zazářil v dramatu Requiem za sen. Oscara za nejlepší mužských herecký výkon ve vedlejší roli ale získal až za snímek Klub poslední naděje, kde si zahrál transsexuála Rayona trpícího nemocí AIDS. Ten se stane oporou stejně nemocného rodeového jezdce Rona Woodroofa (Matthew McConaughey), kterému lékaři dávají pouhých třicet dní života. Společně začnou pašovat nelegální léky přes hranice USA.

Olivia Newton-John – Pomáda (1978)

Legendární romantický muzikál o prázdninové lásce nesmělé Sandy a Dannyho Zucca, která nečekaně pokračuje i ve školním roce, protože Sandy právě nastupuje na střední školu Rydell. Tam patří Danny mezi skupinu frajerů T Birds a vyprávění o něm, jako zamilovaném něžném chlapci u moře se k jeho pověsti ale vůbec nehodí. V hlavních rolích zaujala právě australská zpěvačka Olivia Newton-John a John Travolta.

Eminem – 8. míle (2002)

Mladík Jimmi Smith pochází z chudé černošské čtvrti Detroitu, pracuje jako dělník v továrně a jeho těhotná přítelkyně ho opustila. Nemá kde bydlet, a proto je nucen nastěhovat se do karavanu k jeho matce a jejímu příteli. Jeho jedinou nadějí na lepší život je vítězství v rapové soutěži. Příběh je údajně inspirovaný Eminemovým skutečným životem.

Madonna – Evita (1996)

Jedna z nejúspěšnějších zpěvaček všech dob zaujala jako herečka v životopisném muzikálu Evita. Jsou čtyřicátá léta a Evita odchází z chudé vesnice do Buenos Aires, aby se zde začala svou hereckou kariéru v rozhlase a u filmu. Stane se dokonce ženou budoucího prezidenta Juana Peróna a získala obrovský vliv – chvíli stála v čele ministerstva práce a zdravotnictví. Zemřela v pouhých třiatřiceti letech na rakovinu a její smrt oplakávala celá Argentina. Za svou roli získala Madonna Zlatý glóbus.

Václav Neckář – Skřivánci na niti (1969)

Populární zpěváci nezářili pouze v zahraničních filmech, ale také v těch československých. Jedním z nich byl bezpochyby Václav Neckář, který tvořil spolu s Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou v 60. letech superpopulární pěvecké trio Golden Kids. Neobjevil se pouze v oscarových Ostře sledovaných vlacích, ale i ve Skřiváncích na niti, snímku natočeném Jiřím Menzelem podle knihy Bohumila Hrabala Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet. Trezorový film se odehrává během padesátých let v kladenských ocelárnách, kam byly za trest posílány politicky nevhodné existence, a ženy, které se pokusily o útěk za hranice. Hlavní dějovou linii tvoří milostní vztah mezi mladým dělníkem a vězeňkyní (Václav Neckář a Jitka Zelenohorská).