Souhrn největších filmových novinek ledna

Nový rok, nový měsíc, nové zprávy ze světa filmu. Stalo se toho hodně.

Box office 

Začátek ledna byl stále ve znamení Rogue One a trvalky Skrytá čísla. Naopak hlavní trhák, pokračování xXx s Vinem Dieselem zklamalo a z USA si odneslo zatím něco málo přes 30 milionů. Největším vítězem ledna se tak překvapivě stal nízkorozpočtový thriller Rozpolcený od M. Night Shyamalana. Na kontě už má celosvětově přes 100 milionů, což je při rozpočtu 9 milionů krásný výsledek. A jen tak na okraj: na Anděl Páně 2 přišlo už přes milion diváků!

Filmové nebe

Ve věku 88 let zemřela česká herečka, básnířka a autorka operních libret Naděžda Gajerová. Opustil nás taky anglický herec John Hurt. Vzpomínáme.

Stallone režisérem 

Sylvester Stallone se vrátí za kameru a natočí si drama s oscarovými ambicemi. Jedná se o adaptaci knihy Tough as They Come od Travise Millse, seržanta americké armády, který přišel v Afghánistánu o všechny své končetiny a naučil se s tím žít. Do hlavní role je obsazen Adam Driver a jeho tchána si zahraje sám Stallone. U Creeda Sly předvedl, že role starých mentorů mu jdou na jedničku, takže se těšíme. Sly navíc potvrdil i Expendables 4, ale detailnější info zatím není známo.

La La Land a poražení

Začátek roku je samozřejmě vždy ve znamení ocenění těch z roku minulého. Zlaté glóby ovládl muzikál La La Land, když proměnil ve vítězství všech 7 nominací a stanovil tak nový rekord soutěže. Podobnou dominanci má oslavovaný muzikál i v nejprestižnějším ocenění Oscar, kde bude bojovat se 14 nominacemi, čímž vyrovnal rekord v počtu nominací a dělí se s nimi s Titanicem (1997) a dramatem Vše o Evě (1950). Výsledky budou známy 26. února. Nominace na Zlaté maliny zase „ovládl“ blockbuster Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti.

Coeni v televizi 

Bratři Coeni jsou v Hollywoodu hýčkanými miláčky, což koneckonců dokládá i nesmyslná nominace na Oscara za zmrvenou retro komedii Ave, Caesar! Nicméně bratři se teď nechali slyšet, že budou dělat televizní projekt. Půjde o televizní minisérii The Ballad of Buster Scruggs, která se bude točit okolo několika vzájemně propojených westernových příběhů. Velké sousto, ale také velká natěšenost, protože tady se můžou Coeni vyřádit a s televizí mají již své zkušenosti, když produkčně zaštítili úspěšné Fargo.

DC má nový směr? 

DC a Warneři zkrátka stále hledají nové cesty, jak se dostat mezi první příčky marvelovek. Flash je už podruhé na startovní čáře bez režiséra, Ben Affleck nakonec nebude točit Batmana a tak jediným bezproblémovým projektem se jeví Aquaman Jamese Wana, který teď nabral do svých řad Nicole Kidman a bude v příběhu operovat se dvěma záporáky. Ono obecně přes záporáky to poslední dobou Warneři tlačí, protože The Rock si zahraje Black Adama v komiksárně Shazam a dostane i vlastní film, stejně jako Harley Quinn ze Sebevražedného oddílu. Snad je to konečně ten správný směr.

Cameron plánuje Terminátora 

Genisys zabilo Terminátora. Podle kritiků, podle fanoušků i podle obyčejných lidí. Na v pořadí pátý díl slavné ságy se zkrátka jen házela špína a moc se do kin nechodilo. Značka je vyšeptaná a potřebuje nový směr. Produkční filma SkyDance měla práva na Terminátora do roku 2019. V ten rok se vrátí práva otci Jamesi Cameronovi. Šéf Skydance David Ellison se s ním však očividně domluvil, že pokud další reboot a restart značky Železný Jim posvětí, natočí se další díl. Otázkou je, koho bude Terminátor bez Camerona za kamerou a Arnolda před kamerou (protože v té době bude mít přes 70 let) zajímat. Cameron má totiž plné ruce práce s Avatary a nedávno oznámil, že v létě se začnou všechny 4 díly točit najednou.

Star Wars jedou 

Disney to se Star Wars opravdu vyhrál. Spin-off Rogue One nedávno oslavil miliardu a už začíná buzz kolem regulérního osmého dílu, který se do kin pohrne opět před Vánoci. Studio nyní odtajnilo podtitul s názvem „Last Jedi“ a zároveň potvrdilo Woodyho Harrelsona do spin-offu, který se zaobírá Hanem Solem. Nedávno se začalo mluvit, že by si Harrelson zahrál postavu Garrise Shrika, čili mentora i protivníka Hana Sola zároveň. Zní to zajímavě, kamery se už rozjely.

Pokračování Godzilly dostává obrysy 

Dvojka Godzilly s názvem Godzilla: King of the Monsters bude k dispozici pro kina v březnu 2019. Víme, že o scénář a režii se postará Michael Dougherty a že se krom Godzilly na plátně objeví i Rodan, Mothra a King Ghidorah. Z lidských tváří se jako první oznámila nedávno hvězda ze Stranger Things, mladičká Millie Bobby Brown. Natáčet by se mělo začít ještě letos.