Oscars 2017: Nejlepší momenty  

Vtipný a svěží ceremoniál hloupě pokažený závěrečnými zmatky ohledně vyhlášení nejlepšího filmu. Připomeňme si ty nejzajímavější situace právě uplynulého večera.

Na letošní slavnostní ceremoniál a předávání Cen Akademie se bude ještě dlouho vzpomínat. A dost možná ani ne proto, že hlavnímu favoritovi večera La La Landu vyfoukl hlavní sošku na první pohled nenápadný Moonlight, ale spíš jakým způsobem se tak stalo. Prakticky celý čtyřhodinový program se obešel bez jediného zádrhelu, dokud nedošlo na kategorii nejlepší film. Herecká dvojice Warren Beatty a Faye Dunaway (slavný pár Bonnie a Clyde z filmového zpracování z roku 1967) totiž obdržela špatnou obálku a omylem vyhlásila vítězem večera La La Land.

To samozřejmě v první chvíli nepřišlo nikomu nijak kontroverzní. Šlo totiž už o sedmého „plešouna“ pro tento úchvatný muzikál. Jenže během děkovných projevů vyšlo najevo pochybení a skutečným nejlepším filmem roku se stalo drama Moonlight. Obrovské faux pas nezachránil ani bezprostřední moderátor Jimmy Kimmel a režie raději spustila závěrečné titulky. No, bohužel i to se může stát.

Když už je řeč o letošním průvodci slavnostního večera, tak Kimmel bezpochyby naplnil náročná očekávání, která se do tohoto oblíbeného televizního šoumena vkládala. Jeho úvodní řeč byla plná trefných fórků a oproti některým dřívějším moderátorům za celý večer nepůsobil nijak nuceně. Společně s mladým hercem snímku Lion Sunny Pawarem dokonce sehráli slavnou scénku z animovaného Lvího krále.

Došlo i na jeho už kultovní pošťuchování s Mattem Damonem, kdy si Kimmel například střílel z jeho dřívějšího filmu Koupili jsme ZOO.

Moderátor také přichystal překvapení pro partu náhodných turistů, kteří se ve falešném domnění návštěvy výstavy filmových kostýmů zčistajasna ocitli na oscarovém ceremoniálu. Dva z nich dokonce oddal samotný Denzel Washington přímo v sále.

Nezapomnělo se ani na trolení nedávno inaugurovaného prezidenta USA Donalda Trumpa, kterému Kimmel živě tweetoval.

Ceremoniál jako takový odstartoval Justin Timberlake s písní Can’t Stop the Feeling z animáku Trolové. Se svými hudebními čísly vystoupil i Sting (skladba The Empty Chair napsaná pro dokument Jim: The James Foley Story) nebo John Legend, který si vzal na starost dva kousky z La La Landu – City of Stars a Audition (Fools Who Dream).

https://www.youtube.com/watch?v=iMvcD9b3zR4&t

Jedním z největších překvapení večera byl návrat Michaela J. Foxe, který nechal zavzpomínat na legendární sérii Návrat do budoucnosti a společně se současným komikem Sethem Rogenem přivezli na pódium i slavný vůz DeLorean, ve kterém Marty McFly cestoval v čase. Příjemným zpestřením se stala pódiová účast Katherine Johnson, neboli jediné dodnes žijící matematičky, o které pojednává historický snímek Skrytá čísla.

Dojemným momentem se stalo vzpomínání na umělce a umělkyně zesnulé v roce 2016. Krátkou video vsuvku uvedla stále skvostně vypadající Jennifer Aniston.

Váš komentář potěší autora článku.