Víkendové tržby: Skrytá čísla na špici, La La Land stoupá vzhůru

Nové Star Wars se blíží k hranici jedné miliardy dolarů. Ben Affleck se svojí ambiciózní gangsterkou propadl a ani další „novinky“ nepřesvědčily.

  1. místo – Skrytá čísla: 20,450 milionů, 4. týden v žebříčku
  2. místo – La La Land: 14,5 milionů, 6. týden v žebříčku
  3. místo – Zpívej: 13,810 milionů, 4. týden v žebříčku
  4. místo – Rogue One: Star Wars Story: 13,759 milionů, 5. týden v žebříčku
  5. místo – The Bye Bye Man: 13,378 milionů, novinka
  6. místo – Patriots Day: 12 milionů, 4. týden v žebříčku
  7. místo – Monster Trucks: 10,5 milionů, novinka
  8. místo – Sleepless: 8,468 milionů, novinka
  9. místo – Underworld: Krvavé války: 5,815 milionů, 2. týden v žebříčku
  10. místo – Pasažéři: 5,625 milionů, 4. týden v žebříčku

Několikatýdenní dominance Star Wars je za námi, nadešel čas menších filmů s oscarovými ambicemi. Snímek Rogue One dělí od magické hranice jedné miliardy dolarů pouhých 20 milionů, ale v amerických kinech už konečně přenechal první příčky jiným hitům. Zlato bere tento týden historické drama Skrytá čísla o partě afroamerických matematiček, které svojí genialitou pomohly Spojeným státům vyhrát vesmírné závody před Sovětským svazem.

Sváteční víkend (v Americe si momentálně připomínají narození laureáta Nobelovy ceny za mír Martina Luthera Kinga) nepřinesl žádné nadstandardní výdělky a proto stačilo k prvnímu místu 20,4 milionů dolarů. Hned za Skrytými čísly se umístil romantický muzikál a největší favorit budoucího oscarového ceremoniálu La La Land. Tato slaďárna stoupá žebříčkem už šestý týden v kuse a v konečném součtu s celosvětovými trhy se může pochlubit částkou kolem 130 milionů dolarů.

Pokračujeme animákem Zpívej, který také ohromuje parádní výdrží – 4 týdny a bezmála 400 milionů dolarů? To je prostě paráda a to ani nezmiňuji pro mne naprosto nepochopitelně nízký rozpočet. Většina zdrojů se totiž shoduje, že tato pohádková taškařice nestála studio Universal ani 75 milionů.

Již zmíněný velehit Rogue One: A Star Wars Story bere tento týden bramborovou medaili a pátý flek pro sebe urval nízkorozpočtový horor The Bye Bye Man. Tato novinka však na první pohled zujme pouze podprůměrnými ohlasy a nezdá se, že bychom měli co dočinění s další duchařinou za málo peněz, která se postupem času několikanásobně přeplatí.

Šesté místo patří oscarovému dramatu Patriots Day, které líčí události čtyři roky starého teroristického útoku na Bostonský maraton. Film s jasnou akademickou cílovkou válčí v kinech už čtvrtý týden, ale až nyní z toho bylo umístění v elitní desítce. Hvězdné obsazená (Wahlberg, Simmons, Monaghan, Goodman, Bacon) oscarovka v režii Petera Berga ještě bude muset sakra zabrat, aby alespoň vyrovnala téměř padesátimilionový rozpočet.

Následují další dvě novinky a to šílená komedie Monster Trucks na sedmém místě a střílečka s Jamiem Foxxem Sleepless na devítce. S výdělky 10,5 milionů, respektive 8,5 milionů to na žádnou déletrvající hitparádu nevypadá. Do top 10 se vešel ještě pátý Underworld a Pasažéři, ale místo naopak trochu překvapivě nezbylo na gangsterku Bena Afflecka Pod rouškou noci. Ta se sice po čtyřech týdnech v kinech dočkala masivní distribuce (přes 2,800 sálů), ale výsledek se jaksi nedostavil. Že by první výrazný kasovní neúspěch roku 2017?