Víkendové tržby: A zase ty Star Wars…

Černošské drama Skrytá čísla jen těsně nestačilo na nové Hvězdné války. Poslední díl Underworldu podle očekávání propadl.

  1. místo – Rogue One: Star Wars Story: 21,972 milionů, 4. týden v žebříčku
  2. místo – Skrytá čísla: 21,8 milionů, 3. týden v žebříčku
  3. místo – Zpívej: 19,573 milionů, 3. týden v žebříčku
  4. místo – Underworld: Krvavé války: 13,1 milionů, novinka
  5. místo – La La Land: 10 milionů, 5. týden v žebříčku
  6. místo – Pasažéři: 8,8 milionů, 3. týden v žebříčku
  7. místo – Proč právě on?: 6,5 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa: 6,413 milionů, 7. týden v žebříčku
  9. místo – Fences: 4,7 milionů, 4. týden v žebříčku
  10. místo – Assassin’s Creed: 10,875 milionů, 2. týden v žebříčku

Už čtyři týdny kralující Hvězdné války po napínavém souboji uhájili první příčku žebříčku návštěvnosti v amerických kinech. Celkově už Rogue One je/za nedlouho bude komerčně druhým nejúspěšnějším snímkem s příběhy z předaleké galaxie, hned za loňskou rekordní jízdou Síla se probouzí. Uplynulý víkend připlulo na účet studia Disney dalších bezmála 22 milionů dolarů, což těsně stačilo na dotírající konkurenci. Famózní práce!

Zajímavější věci se tentokrát děly na dalších místech. Druhý flek pro sebe urvalo černošské oscarové drama Skrytá čísla o partě afroamerických matematiček, které pomáhají Spojeným státům vyhrávat v programu vesmírných závodů za dob studené války. Chválená záležitost zaostala za Rogue One o pouhých 200 tisíc dolarů. Film režiséra Theodora Melfiho bojuje v amerických kinech už třetí týden, ale až nyní se dočkal širší distribuce v rámci USA.

S nepatrným odstupem za výše zmíněnými snímky se umístila pohádka Zpívej. Ta se srdnatě pere s okázalejší konkurencí a po 19 dnech v kinech se může pochlubit s vydělanou částkou 356 milionů dolarů. Jde samozřejmě o výsledek ze všech světových kin dohromady. Nezapomínejme, že animáky tradičně mají mnohem delší výdrž než „dospělácké“ filmy a studio Universal bude tedy diváky kasírovat ještě nějaký ten týden v dohledné budoucnosti.

To pátý a finální díl série Underworld nepřesvědčil. Třináctimilionový otvírák je i na poměry série tristním výsledkem a pověstným posledním hřebíčkem do rakve. Od Krvavých válek se toho sice moc nečekalo, ale i tak toho Kate Beckinsale a zombíci moc nepředvedli. Film naštěstí zachraňují tržby mimo Spojené státy, díky kterým ještě existuje nepatrná naděje, že by Underworld i mohl něco málo vydělat.

Díky Zlatým glóbům (tyto prestižní filmové a televizní ceny byly udíleny dnes v noci) se američtí diváci začali ještě víc zajímat o snový muzikál La La Land. Opěvovaná hudební chuťovka si přišla ještě na víc dolarů než minulý týden a poskočila o dvě místa vzhůru na pátou příčku. Sci-fi Pasažéři na šestce klesají o něco pomaleji, než se možná čekalo a dokonce i mimo Ameriku se na ně chodí. Nebýt toho přepáleného rozpočtu, mohlo jít o kasovní hit, který v rámci žánru rozhodně nebývá samozřejmostí.

Nenáročná komedie Proč právě on? s Francem a Cranstonem slušně vydělává na sedmém místě a stejně tak i Odvážná Vaiana o příčku níže. Drama Fences režiséra/herce Denzela Washingtona zatím bojuje jen v Americe, ale o to víc sklízí příznivých ohlasů jak u diváků, tak u odborné veřejnosti. Top 10 uzavírá rozporuplně přijaté dobrodrůžo podle populární videohry Assassin’s Creed.