Trailer #1: XX (2017) – Hororové příběhy v režii žen

Horory bývají obvykle doménou mužských tvůrců, to se může však brzy změnit. Ve snímku XX dostaly totiž možnost vyděsit publikum k smrti čtyři režisérky.

Horová antologie spojila čtyři umělkyně, kdy každá z nich režírovala svůj vlastní hororový příběh. Annie Clark svůj režisérský debut pojmenovala The Birthday Party, Karyn Kusama zrežírovala Her Only Living Son, Roxanne Benjamin se podepsala pod Don´t Fall a poslední z nich Jovanka Vukovic pracovala na příběhu se jménem The Box. Všechny krátké snímky spojily ilustrace oceňované animátorky Sofii Carrillo.

O hororu, pod nímž by se podepsaly pouze ženy, se mluvilo už dlouho. První informace se na veřejnosti objevily už v roce 2013, ale najít čtyři talentované filmařky nebylo snadné. Pouze Kusama a Vukovic se projektu účastnily už od začátku.

Ženy neovládly pouze režii, ale vytvořily rovněž většinu hlavních rolí. Jmenovitě se ve snímku objeví Melanie Lynskey, Sheila Vand, Natalie Brown, Breeda Wool nebo Christina Kirk.

Pro každého, kdo někdy toužil po tom, aby se ženy na žánru hororů podílely více než rolí hloupé roztleskávačky, která na polorozpadlý motorest uprostřed ničeho přece jenom zaťuká, je film XX jako dar z nebes.

Svou premiéru si horor odbude 22. ledna na festivalu Sundance. Do kin ale vstoupí až o měsíc později, 17. února.