TOP 10: Nejlepší filmové trailery 2016

Rok 2016 je za námi a byl ve znamení nejen skvělých filmů a zklamání, ale i nadupaných trailerů. Každý měsíc jsme vám představili desítku nejzajímavějších ukázek. Teď jsme vybrali tu nejužší špičku, na kterou se občas podíváme i jen tak z krátké chvíle. Protože často jsou ty trailery lepší než samotné filmy.

1) Sebevražedný oddíl (Official Trailer)

Po ochutnávce z Comic-Conu to do nás Ayer pustil naplno a za zvuků legendární Bohemian Rhapsody láká na hodně specifickou a stylovou věc. Největším zadostiučiněním ani není perfektní Jared Leto, Margot Robbie, Will Smith, akce a pestrobarevný vizuál korespondující s obsahem, ale fakt, že se v traileru objeví Jai Courtney a nevadí tam! Škoda, že film je poměrně velkým zklamáním. Trailer nádherně klame tělem a rve koule, zatímco výsledný produkt těžce zaostává za očekáváním.

2) Kong: Ostrov lebek (Comic-Con Trailer)

Tohle se povedlo. Prakticky z ničeho nic nás semlela první ukázka na nového Kinga Konga – má to drajv, skvělé herecké obsazení a hlavně úžasnou audiovizuální stránku, která šponuje atmosféru na maximum (a zároveň si chytře nechává hlavní záběry opice do filmu). I ta nejbanálnější dialogová výměna mezi Johnem Goodmanem a Samuelem L. Jacksonem se prodává natolik, že máte pocit, že tady půjde o všechno. Zasazení do sedmdesátých let evokující vietnamské peklo už je jen pomyslnou třešničkou na dortu.

3) Logan (Official Red Band International Trailer)

Johnny Cash, emoce, krev a jeden zbídačený mutant s pořádnými kotletami, který už toho má dost. Jo, přesně takto by měla vypadat rozlučka s nejikoničtějším mutantem, kterému propůjčil svou tvář Hugh Jackman. Foxové a Mangold konečně pochopili, že nastal čas vzepřít se komerci, PG-13 a pořádně do toho hrábnout – nemilosrdně, drsně, krvavě, emotivně…a naposled. Bravo!

4) Hardcore Henry (Official Trailer)

Queeni vyhrávají podruhé! Jako hudební podkres se britští králové osvědčili i ve vítězném traileru na Suicide Squad a tentokrát dorazili i do béčkové ukázky Hardcore Henryho. Trailer nám ve své podstatě vyslepičí celý příběh, ale důležitá je zde forma. Celý filmje totiž snímán z pohledu první osoby, takže si na své přijdou všichni milovníci stříleček typu Half-Life (+ citace z dalších klasik jako Kill Bill apod.) Skvělé, že se nakonec Hardcore Henry dočkal uvedení i v tuzemských kinech.

5) Rogue One: Star Wars Story (Official Teaser Trailer)

Je to tam zase! Disney si s novodobou érou Star Wars vyhrává do těch nejmenších detailů. Všechno od vizuálu přes výběr herců až po známé zvuky a hudbu pasuje a zároveň patří k tomu nejšpičkovějšímu, co lze v kinech momentálně najít. Rogue One bude od oficiálních Epizod lákat především příběhem s novými postavami (opět žena a afroameričan) v kontrastu již se známým během událostí. Rytmizující alarm v druhé půlce traileru příjemně utváří atmosféru a kope celou ukázku o level výš.

6) John Wick 2 (Official Teaser Trailer)

Panebože jo! Jednička byla zázrak mezi přímočarými revenge akčňáky…a dvojka se v rámci menšího updatu (noví nepřátelé, nové prostředí) od zaručeného receptu nehne ani o píď. Stejní tvůrci, stejné ambice, stejný styl. John Wick bude opět kosit nepřátele po desítkách a vypadá to, že znovu půjde o velké věci. Teaser působí elegantně, nenuceně, ale hlavně promyšleně a s dávkou nadhledu. Setkání Keanu Reevese s Laurencem Fishburnem je už jen přidanou hodnotou kouzlící úsměv na rtech. Stylově úderné.

7) Lék na život (Official Trailer)

Z Gore Verbinskiho vyzařovalo vždycky něco víc než jen zábava pro celou rodinu s pitvořícím se pirátem. Jeho hororové kořeny opět mocně vyrostly a Lék na život vypadá jako zatraceně zajímavá látka. Navíc trailer ukazuje audiovizuální orgie a nádherné kamerové fígle s nepříjemně sterilními a průzračně čistými scénami, ze kterých mrazí. Černý kůň začátku roku a hned vedle prvního teaseru velmi silná ukázka.

8) Kráska a zvíře (Official Trailer)

Disney to opět dokázalo. Sázka na moderní look klasických pohádkových příběhů se vyplatil už několikrát a Kráska a zvíře nevypadá, že by bylo výjimkou. Emma Watson vypadá krásně, podmanivý hudební podkres dotváří pohádkovou atmosféru a vše vypadá tak, jak má. Zřejmě to nebude kdovíjaká bomba co se týče invence a narace, ale vydělá to slušný majlant a odkojí se na tom další dětská generace. Bravo, Disney, bravo.

9) Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (Official Trailer 2)

Nikdo nemá takový cit pro stylizaci postav a prostředí, pro fantasy látku a pro absurdní a roztodivné situace jako právě Tim Burton. A přesně román Ransoma Riggse jde tomuto Burtonovu trademarku naproti. Nemůže chybět samozřejmě Eva Green a nádherný hudební podkres. Více prostoru zde dostal dle očekávání i záporák s tváří Samuela L. Jacksona a i když si o kvalitách filmu každý myslí své, jedná se bezpečně o nejlepšího Burtona za poslední léta.

10) Wonder Woman (Comic-Con Trailer)

V duelu komiksových ikon Batman v Superman měla vlastně větší cameo. Naplno se však představí až ve své vlastní sólovce. Ty tam jsou deštivé noci a temné souboje, Wonder Woman přeci jen otevírá nové možnosti a v pestrobarevně snímaných lokacích dává svým nepřátelům patřičně na prdel (nechybí laso, brnění, meč, štít…). Připomíná to, a teď se prosím posaďte, prvního Kapitána Ameriku. Svým prostředím a uvolněnou atmosférou DC směřuje k pojetí Marvelu a nevypadá to vůbec, ale vůbec špatně. Zvlášť, když se s Gal Gadot bude po bojištích prohánět i sympaťák Chris Pine.