Rozpolcený: Mentálně narušený únosce, s jakým jste se ještě nesetkali

Pokud jste fanoušky filmů, při níž vám běhá mráz po zádech, a které vás neustále udržují v nejistotě, pak byste určitě měli věnovat pozornost novému snímku Rozpolcený. Jeho režisér M. Night Shyamalan si tentokrát zvolil jako hlavní postavu mladého muže s vícenásobnou poruchou osobnosti. A aby to nebylo příliš jednoduché, skrývá se v něm hned 23 různých identit.

Tři studentky jsou při cestě domů uneseny podivným Kevinem (James McAvoy), který je po uspání chemikáliemi „ubytuje“ v podzemních prostorách domu. Nechová se jako typický únosce, dívkám povléká postele, dává jim do váz květiny, ale ony jsou i tak k smrti vyděšené. Malým otvorem u dveří spatří další postavu v sukni a na podpatcích, což je vede k myšlence, že jejich věznitel nebydlí sám. K jejich zděšení se však jedná o toho samého člověka, který však trpí psychickou poruchou. Postupně studentky odhalují Kevinovy další identity, ale ta nejhorší zatím „čeká“ v pozadí, aby mohla být odhalena světu. Kevinova psychiatrička (Betty Buckley) předpovídá, že jeho poslední osobnost přehluší všechny ostatní a i pacient sám cítí, že „monstrum přichází“. Povede se dívkám v čele s nebojácnou Casey (Anya Taylor) přelstít únosce a uprchnout na svobodu?

Trailer naznačuje, že Rozpolcený bude nejspíš hereckým koncertem McAvoye, který si podle jeho slov diverzitu Kevinovy postavy velmi pochvaloval. Režisér Shyamalan tohoto mnohovrstevnatého hrdinu původně plánoval začlenit do jiného filmu, ale jeho netradičnost jej přiměla k tomu, aby mu dal prostor v samostatném snímku. Shyamalan je známý pro své thrillery jako je Šestý smysl, Vyvolený, Znamení nebo pro svůj poslední hororový počin The Visit. Natáčení sponzoroval z vlastních zdrojů, takže se finančně sice jedná o nízkorozpočtový film, který však provedením a provokativní zápletkou aspiruje na to, aby konkuroval největším hollywoodským blockbusterům. Do kina se Kevin a jeho 23 (možná 24) identit dostanou letos 19. ledna.