Novoroční tržby: Hvězdné války slaví zlatý hattrick

Americká kina se v silvestrovském období mohla pochlubit solidní návštěvností a už třetí týden v kuse nejlépe se dařilo Star Wars.  

  1. místo – Rogue One: Star Wars Story: 64,336 milionů, 3. týden v žebříčku
  2. místo – Zpívej: 56,4 milionů, 2. týden v žebříčku
  3. místo – Pasažéři: 20,7 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa: 14,301 milionů, 6. týden v žebříčku
  5. místo – Proč právě on?: 13 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Fences: 12,7 milionů, 3. týden v žebříčku
  7. místo – La La Land: 12,3 milionů, 4. týden v žebříčku
  8. místo – Assassin’s Creed: 10,875 milionů, 2. týden v žebříčku
  9. místo – Místo u moře: 5,466 milionů, 7. týden v žebříčku
  10. místo – Fantastická zvířata a kde je najít: 5,4 milionů, 7. týden v žebříčku

Už je to prakticky jisté – Rogue One: Star Wars Story bude komerčně nejúspěšnějším filmem roku 2016. Tedy alespoň v rámci amerických tržeb (první Dory už je opravdu na dostřel) a i ve světě to vypadá na parádní výkon. Po uplynulém „silvestrovském“ víkendu si Hvězdné války připsaly dalších téměř 65 milionů, což nám v celkovém celosvětovém součtu dává cifru blížící se k 800 milionům.

Naprosto obdivuhodný výkon za pouhých 18 dnů v kinech a to Dartha Vadera a spol. čeká ještě premiéra ve finančně důležité Číně. Absolutním rekordmanem právě uplynulého roku je však stále třetí Kapitán Amerika s 1,153 miliardami, ale ani překonání této hranice nezní jako úplně nereálný cíl. Tak jako tak je z prvního samostatného Star Wars snímku dokonalý hit a Disney vlastně jen potvrdilo pozici nejvýdělečnějšího studia současnosti.

Podle očekávání se daří i animované pohádce Zpívej, která se s 54 miliony dotahuje na dobrodružství z předaleké galaxie a je dost dobře možné, že už další týden půjde na první místo. Podobné filmy se už tradičně pyšní velmi dlouhou výdrží a Sing hrají do not i mírně nadprůměrné ohlasy diváků i odborných recenzentů.

To takoví Pasažéři budou muset ještě hodně zabrat, aby se vyhouply do černých čísel. Vizuálně nápaditému sci-fi s Chrisem Prattem a Jennifer Lawrence totiž láme vaz přemrštěný rozpočet a mírně upadající zájem jak v USA, tak na zbylých kontinentech. Více než 120 milionů za dva týdny v kinech nezní jako vyložený průser, ale žádný trhák se také nekoná. Nevyužitý potenciál.

Na čtvrté místo poskočila Moana neboli Odvážná Vaiana a její Legenda o konci světa a s těsným odstupem za touto disneyovkou srdnatě válčí na první pohled nenápadná komedie Proč právě on?. James Franco a Bryan Cranston v ní prý hláškují jako o život a američtí diváci tleskají. Ani ne čtyřicetimilionový rozpočet už je zaplacený a další miliony pro studio Fox se budou sypat v následujících týdnech.

Druhou polovinu žebříčku zahajuje opěvované černošské drama Fences, v rámci kterého se Denzel Washington ujal kromě hlavní role i režisérského postu. Kritici si snímek pochvalují a i obyčejní diváci film evidentně zaregistrovali. Fences totiž každý týden vykazuje růst návštěvnosti i tržeb. Na sedmém místě se podobně daří i snad nejopěvovanějšímu dílku uplynulého roku – romantickému muzikálu La La Land. Oscarová sezóna zažívá zasloužené žně.

Psát o kasovním průšvihu typu Assassin’s Creed na osmičce mi přijde vyloženě neuctivé a jelikož se do mrtvoly nekope, popojedeme rovnou na konec top 10. Deváté místo urval další sběratel cen a to Místo u moře s Caseym Affleckem a na poslední hodnocené místo se po několikatýdenní odmlce vrátila potterovka Fantastická zvířata a kde je najít.

Za týden bude pro vás připraveno počtení o otvíráku pátého (a díkybohu i posledního) Underworldu. Startovat bude také drama z dob studené války o skupince afroamerických matematiček Skrytá čísla a nezapomeňme na strašidelné fantasy Volání netvora: Příběh života.