Nejstahovanější filmy roku 2016

Filmoví piráti si v loňském roce nejvíce smlsly na komiksárnách. Zlatou příčku pro sebe urval prostořeký hrdina Deadpool.

Tradiční bilancování uplynulého roku nemohlo opomenout ani jednu „nelegální“ kategorii. Podle serveru TorrentFreak se nejstahovanějším snímkem roku 2016 stal prostořeký Deadpool, těsně pronásledovaný žánrovými konkurenty ze stáje DC Comics, respektive Marvel. V minisouboji střetu komiksových superhrdinů si lidé nejvíce stahovali bitku Batmana se Supermanem, na Občanskou válku zbylo třetí místo.

  1. místo – Deadpool (celosvětové tržby: 783,1 milionů dolarů)
  2. místo – Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (873,3 milionů dolarů)
  3. místo – Captain America: Občanská válka (1,153 miliardy dolarů)
  4. místo – Star Wars: Síla se probouzí (2,068 miliardy dolarů)
  5. místo – X-Men: Apokalypsa (543,9 milionů dolarů)
  6. místo – Warcraft: První střet (433,7 milionů dolarů)
  7. místo – Den nezávislosti: Nový útok (389,7 milionů dolarů)
  8. místo – Sebevražedný oddíl (745,6 milionů dolarů)
  9. místo – Hledá se Dory (1,027 miliardy dolarů)
  10. místo – REVENANT Zmrtvýchvstání (532,9 milionů dolarů)

Internetoví piráti se rovněž zaměřili na sedmou epizodu Star Wars s podtitulem Síla se probouzí, která však debutovala v kinech už v prosinci 2015. Mezi nejstahovanější desítku roku se vešel i jeden animák a to Hledá se Dory.

Výzkum TF posbíral údaje z několika torrentových portálů a nelze s určitostí říct, že by nelegální stahování mělo nějaký výrazný dopad na celkové tržby uvedených snímků. Kromě videoherního Warcraftu a nového Dne nezávislosti není mezi nejpopulárnějšími filmy v žebříčku žádný výrazný komerční neúspěch.