Berlinale 2017 otevírá film o slavném kytaristovi

Už jen měsíc a kousek a ulice Berlína ožijí jednou z největších filmových událostí roku. V datech 9.-19. února tam bude probíhat již 67. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale.

Jak je tomu zvykem, festival s sebou přinese plejádu zajímavých filmů, mnoho z nich ve světových premiérách. Těšit se můžeme také na spoustu hvězd procházejících se po červených kobercích či zodpovídajících zapeklité otázky novinářů během tiskových konferencí.

Okolo 400 předváděných snímků je rozděleno do devíti sekcí a někdy doplněno speciálními prezentacemi. Sekce samozřejmě zahrnují také dvě oceňované zlatými (resp stříbrnými,…) medvědy – celovečerní filmy a krátké filmy.  O udělovaných cenách rozhodují mezinárodní poroty tvořené filmovými tvůrci. Té, zabývající se celovečerními filmy, letos předsedá nizozemský režisér Paul Verhoeven (Základní instinkt, Elle).

Kromě zmíněných rozdává berlínský filmový festival například ještě křišťálové medvědy, o kterých rozhodují porotci z řad dětí a teenagerů. Za zmínku stojí také cena Teddy, jež je udělována za nejlepší queer film přehlídky.

Šedesátý sedmý ročník oficiálně zahájí režijní debut Etienne Comara, zavedeného scenáristy a producenta, Django. Snímek bude uveden 9.2. v Berlíně ve své světové premiéře a je zařazen do soutěžní sekce celovečerních filmů. Francouzský počin se soustředí na osudy Django Reinhardta, slavného kytaristy a skladatele, a jeho útěk z Paříže poté, co ji začali okupovat Němci.

Běžné projekce filmů budou v průběhu festivalu také doplněny různými speciálními prezentacemi, které poskytnou zajímavé úvody do projektů a informace o nich. Nebude chybět ani Culinary Cinema – lákavé propojení jídla, zábavy a prostředí.

Více informací je k nalezení na oficiálních stránkách přehlídky.