TOP 9: Nejlepší filmy o talentových soutěžích

Těsně před Vánoci do kin vstupuje nový animák společnosti Illumination Zpívej. V novince Gartha Jenningse se podnikavý koala Buster pokusí zachránit divadlo tím, že uspořádá velkolepou talentovou soutěž. Jak se mu to povede se dozvíme již 22. prosince. Talentové soutěže jsme však ve filmu už viděli několikrát, pojďme si připomenout některé z nich.

Ladíme

Na vlně veleúspěšného seriálu Glee vznikl hit s Annou Kendrick v hlavní roli. Anna v roli Beccy právě nastoupila na vysokou školu Barden University, která žije pro acapella skupiny. Největšími tamními rivaly jsou dívčí seskupení Pěnice (Belly) a chlapecká kapela Uširváči (Treblemakers), kteří se rok od roku utkávají o titul nejlepší americké acapella skupiny. Film se dočkal pokračování a v současnosti se pracuje už na třetím díle.

Za zvuků hudby

Pěvecké soutěže se ale konaly už za druhé světové války. Kultovní muzikál s Julií Andrews inspirovaný skutečnými událostmi vypráví o jeptišské novicce Marii, která je sestrou představenou vyslána, aby působila jako guvernantka dětí kapitána Von Trappa. Maria okouzlí nejen neposedné děti, ale i jejich pedantského otce. Jako rodina se pak účastní Salzburského festivalu pod záminkou útěku z Rakouska, které se právě stalo součástí Třetí říše.

Whiplash

Debut režiséra Damiena Chazelle, který letos boduje s úspěšným muzikálem La La Land, je o jazzovém orchestru na konzervatoři. Hlavní hrdina, bubeník Andrew, sní o hvězdné kariéře. Svou šanci získá, když se se zmiňovaným uskupením účastní soutěže a hlavní bubeník ztratí partituru. Andrew zná skladby nazpaměť, dostane tak šanci zazářit. Film vynesl Oscara skvělému J. K. Simmonsovi za roli ďábelského vedoucího sboru.

Škola ro(c)ku

Věděli jste, že když jste až příliš akční kytarista, může se vám jednoho dne stát, že vás za vaše sólíčka a skoky do davu z kapely dokonce vyhodí? To přesně postihlo Dewey Fina (Jack Black), někdejšího člena skupiny No Vacance. Osud tomu chtěl, že zrovna v tu chvíli dostane jeho bratr zprávu o tom, že ve škole shánějí učitele hudební výchovy. Co se původně zdálo jen jako jediné možné východisko ze zoufalé situace, nabere otáčky, když Dewey slyší školní děti, které se svým nevalným vzděláním stejně nemá co naučit, hrát na nástroje. Založí skupinu Škola ro(c)ku a rozhodne se ji přihlásit do soutěže.

Let’s dance

Žánr tanečních filmů je velmi populární. O tom svědčí i to, že tato série má pět dílů a po úspěchu prvního filmu odstartovala celou vlnu podobných fláků. Většina těchto filmů ani nestojí za řeč, děj je většinou… Děj většinou vůbec neexistuje a zpravidla jediné koukatelné scény jsou právě ty taneční a i ty nejsou vždy originální. Nicméně tomuto filmu děkujeme za objevení Channinga Tatuma. Tak budiž.

Hříšný tanec

Nelze mluvit o tanečních filmech a nezmínit tuto klasiku. Bejby zkrátka nebude sedět v koutě! Patrick Swayze a Jennifer Grey si publikum podmanili už v roce 1987 a jejich taneční rutinu se snaží napodobit snad každý, kdo na parketě chytí The Time of My Life. V roce 2004 vzniklo pokračování, to ovšem ani zdaleka nedosahuje kvalit originálu.

Životní šance

Film založený na skutečném příběhu. Paul Potts byl až do historicky první série soutěže ‘Británie hledá talent’ nikdo. Ode všech sklízel jen výsměch, kopance a nelichotivé komentáře. Pak se ovšem odhodlal předstoupit před porotu zmiňované soutěže s tím, že zazpívá operní árii. Členové byli zprvu také skeptičtí, dokud Paul nezačal zpívat. Stačilo pár chvil a všichni mu leželi u nohou, porota i diváci. Nakonec vybojoval prvenství, jeho operní vystoupení zhlédlo na YouTube 120 miliónů lidí a následně vydaná deska byla nejprodávanější v několika zemích světa.

Little Miss Sunshine

Příjemná road movie s výborným obsazením se točí kolem nejmladšího člena rodiny, sedmileté Olive, která touží vyhrát titul Miss. Nečekaně se probojuje do finále soutěže a ačkoli celá rodina tuší, že výhra není reálná, vydají se na cestu, aby slečně umožnili zúčastnit se. A Olive se na pódiu opravdu předvede.

Slečna Drsňák

A když už je řeč o talentech uplatněných v soutěžích typu Miss, nelze opomenout klasiku se Sandrou Bullock. Zápletka o  agentce FBI donucené se v přestrojení vydávat za adeptku na Miss je sice originální jako dostat ponožky k Vánocům, nicméně se musí uznat, že některé vtipy rozhodně trefily do černého.