Recenze: Assassin’s Creed (2016) – Herní pecka na plátně

Série Assassin’s Creed je v herním světě velkým pojmem. Díky ní jsme se dostali do drsného středověku, rozkvétající renesance či revolucí zkoušenou Paříží. Řád zabijáků vybavených stylovými kápěmi a skrytými dýkami dostal nyní prostor ukázat svou sílu i na stříbrném plátně, a to za pomoci velkých hvězd současného filmového světa.

A o čem vlastně filmová adaptace herní série je? Sledujeme tu dvě příběhové roviny. V té první, odehrávající se v současnosti, sledujeme osudy Calluma Lynche. Ten je odsouzený k trestu smrti, ale s dobře známou majitelkou obávané kosy se nesejde. Místo toho je poslaný do zařízení jménem Abstergo, které oplývá technologií Animus. Ta má takřka fantaskní rozměry, dokáže totiž v DNA odhalit lidské vzpomínky předků a znovu prožít jejich momenty ze života.

Druhá linie se zaměřuje na Callova předka, Aguilara de Nerha, který žil v inkvizitory ovládaném Španělsku v 15. století. Právě s ním se Call díky technologii Animus propojí a pomocí jeho vzpomínek se snaží zjistit lokaci bájného artefaktu Jablka Ráje. To je podle templářů, snažících se ovládnout svět, klíčem k úspěchu. Řád asasínů, jejichž byl Aguilar členem, se snažil překazit plány mocichtivých templářů.

Kdo hrál některý z dílů, zajisté si pamatuje, že španělská inkvizice ve hrách nebyla. Justin Kurzel spolu s týmem svých scénáristů chytře vybral období, které je pro všechny diváky ještě neokoukané. To mu umožnilo vycházet sice ze světa Assassin’s Creed, ale zároveň utvořit si vlastní, mantinely nebráněný děj. Snímek vyniká především po vizuální stránce. Dojde na stylové zpomalovačky i dynamické akční scény. Fanoušci her budou slintat blahem, protože dojde jak na lezení po nejrůznějších městských překážkách blízkých dnešnímu parkouru, tak i na „skok důvěry“. Kromě vizuální stránky je však na herní adaptace i scénář vcelku zdařilý. Postavy mají nastíněné motivace svých činů, i když se to dá říct jen o těch ústředních. Ostatní postrádají špetku osobnosti a plní většinou klasické role „vůdcovy pravé ruky“ či“hlavního padoucha“.

Do díla byly obsazené skutečně velké hvězdy. Michael Fassbender překypuje charismatem a hraje uvěřitelně, Marion Cotillard rovněž. Jen Jeremy Irons by si zasloužil více prostoru.

Za zmínku rovněž stojí hudba, kterou měl na starosti Jed Kurzel. Dokonale doprovázela atmosféru a svými někdy netradičními tóny vyvolala silný dojem.

Hodnocení: 

Celkově je Assassin’s Creed zajímavý počin, který vyniká nad konkurencí v podobně herních adaptací. Ovšem k dokonalosti mu přece jen něco chybí.

  • Assassin’s Creed
  • Trailer
  • Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
  • USA, 115 min
  • Režie: Justin Kurzel
  • Hrají: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Michael Kenneth Williams, Brian Gleeson a další