Přehled komiksových filmů v roce 2017

Nezadržitelně se blíží svátky a s nimi i nový filmový rok. Podobně jako již dříve jsme se tak rozhodli přijít s výčtem chystaných filmů, založených na obdobně všestranném médiu. Na komiksu… V nastávajících měsících se totiž na nás z kin přivalí celá řada novinek. O oblíbené hrdiny tak nebudeme ochuzeni. Bohužel ale ne vše je růžové a k pár změnám oproti předpokládaným uvedením dojde. Nedostane se tak kupříkladu na druhý díl Deadpoola, který byl odsunut až na rok 2018… Nebo tomu bude jinak?

LEGO® Batman film

Momentálně nejbližší je uvedení „spin-offu“ nápaditého a zábavného animáku LEGO® příběh. Ačkoli nejde o typický superhrdinský komiksový film, uváděný do široké kino distribuce, na tento seznam rozhodně právoplatně patří. V animované smršti budeme sledovat Batmana v jeho LEGO verzi, dabovaného Willem Arnettem. Krom něj se v humorném dobrodružství netopýřího strážce představí Ralph Fiennes jako Alfréd, Michael Cera v roli Robina, Jonah Hill (Green Lantern), Seth Rogen (Joker) a řada dalších… Na stavebnicového Batmana se můžete v kinech těšit už 9. února 2017.

Logan

Poslední návrat Hugh Jackmana do role, pro kterou ho každý zná. Poslední snímek s notně zestárlým a rozhodně nejznámějším členem X-Men. Kanadský mutant s adamantiovými drápy a převelice silnou regenerační schopností. Kdo by neznal Wolverina… Ve filmu Logan, odkazujícím svým názvem na legendární komiksovou sérii Old Man Logan od scénáristy Marka Millara, se samozřejmě setkáme právě s tímto oblíbeným hrdinou, jen podstatně omšelejším. Krom Jackmana si svou titulní postavu naposledy zopakuje i Patrick Stewart. Konkrétně se samozřejmě jedná o Charlese Xaviera. Veteráni super-hrdinských filmů budou ochraňovat mutantku X-23 a též se zde střetnou s gangem zvaným Bangers. Záporáka ztvárnil Boyd Holbrook. Dále se ve filmu objeví Stephen Merchant, Richard E. Grant a Eriq La Salle. Wolverine naposledy tasí drápy 2. března 2017, kdy se na závěrečnou kapitolu jeho filmového života můžete podívat v kinech.

Strážci Galaxie 2

Jeden z nejočekávanějších komiksových filmů roku. Pokračování veleúspěšné, velezábavné a… Jednoduše výborné Marvelovky z upoutávek dává znát, že s nejvyšší pravděpodobností půjde ve stejných šlépějích, jako první díl. Strážci se vydají na samý konec vesmíru a snad i odhalí tajemství rodičů Petera Quilla. Těšit se tak můžeme na pořádnou porci humoru, vesmírné akce a úžasného soundtracku. Co víc si od sebranky zvláštních a nebezpečných individuí přát? Ve filmu se pak nově objeví Nathan Fillon ve vedlejší roli Wonder Mana (což je vynikající zpráva nejen pro fanoušky Firefly) a dále staří známí Star lord, Yondu, Rocket Raccoon, Drax Ničitel, Gamora, malý Groot a celá řada dalších. Ti všichni se vřítí na plátna 4. května.

Wonder Woman

Princezna Amazonek jménem Diana, dcera boha Dia a královny Hippolyty, si už svůj filmový debut v rámci DCEU odbyla v rozpačitě přijatém Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti. Svou sólovku si pak získala v roce nastávajícím. Podobně jako v komiksu, i ve filmu půjde o první ženskou superhrdinku s vlastním vysokorozpočtovým příběhem (nepočítáme- li seriálovou Jessicu Jones či propadák Catwoman). Nejznámější ženská komiksová postava, mezi jejíž bojový repertoár patří kupříkladu Laso pravdy, neviditelné letadlo či nerozbitné náramky, vykované kovářem bohů Héfaistosem bude uvedena do kin 1. června.

Spider-Man: Homecoming

Jedna z největších komiksových událostí roku a pomyslný, byť dost možná i skutečný milník v historii nejen MCU ale i Marvelu obecně… Návrat Spideyho s tváří perfektně obsazeného Toma Hollanda do jeho domovského prostředí (jak ostatně odkazuje i samotný název). Ačkoli se něco takového de facto odehrálo v již uvedeném snímku Captain America: Občanská válka, nyní se jedná o první film, spadající do širšího universa, který je navíc zasvěcen pouze a právě Spider-Manovi. Hlavním záporákem zde bude Vulture, kterého ztvární ex Batman Michael Keaton, spolu s ním pavoučímu muži zatopí Shocker (Bokeem Woodbin) a zatím neobsazený Tinkerer: geniální zlodušský mechanik a inženýr. Přítelkyni Petera Parkera, Mary Jane Watsonovou ztvární zpěvačka Zendaya. Vedlejší, otcovsko- mentorsky laděnou roli si také střihne starý známý Robert Downey Jr. jako Tony Stark/ Iron Man. Spider-Man: Homecoming uvidíme v kinech od 6. června.

Kingsman: Zlatý kruh

kingsman-2-poster

Hojně očekávané pokračování překvapivě povedené adaptace komiksu od vele známého scénáristy Marka Millara a neméně populárního kreslíře Davea Gibbonse (stojícího kupříkladu i za kresbou ke kultovním Watchmen, jakož i k designu kostýmů k jejich filmové adaptaci) má být uvedeno 5. října. Po boku starých známých (pravděpodobně i včetně Colina Firtha, jehož postava v prvním díle zemřela), se můžeme v sequelu, tentokrát oproti první části situovaném do USA těšit na Julianne Moore jako záporačku jménem Poppy, Pedra Pacsala jako příhodně pojmenovaného tajného agenta organizace Statesman: Jacka Danielse, Channinga Tatuma jako jeho kolegu agenta, Halle Barry v roli Ginger: agentky Statesman, Jeffa Bridgese; jejich vůdce a jako třešničku na dortu dokonce i Eltona Johna…

Untitled Fox / Marvel film

maxresdefault

Na 6. října je ohlášený zatím blíže neurčený projekt studia Fox. Nic bližšího o něm není známo. Ani název, natož obsazení. Může jít o tajný termín druhého Deadpoola, ale zrovna tak se vzhledem k dosavadním neshodám ve štábu a změně režiséra může jednat i o něco úplně jiného pod hlavičkou Marvelu/Foxu. Datum vydání ale není zas tak daleko, takže snímek je nejspíš v produkci a bližší informace tak pravděpodobně budou venku celkem brzy…

Thor: Ragnarok

thor_ragnarok_titulka_3

Společné dobrodružství Thora s Hulkem. Ragnarok je mýtický konec světů, ve kterém se má v konečném souboji utkat právě bůh hromu Thor s obřím hadem Midgardsormrem, v němž dost možná padnou oba (záleží na tom, jak tvůrci severskou legendu převedou do svého komiksového světa). Což by bylo příhodné vzhledem k tomu, že zde poprvé v rámci MCU spatříme bohyni smrti a podsvětí Helu, dceru Lokiho, do jejíž role byla obsazena Cate Blanchett. Krom toho také má dojít na inspiraci komiksovou Hulkovou planetou, v níž se Hulk ocitl na mimozemském světě a jako otrok bojoval v gladiátorských zápasech, načež se stal tamní variací na Spartaka a vedl rozsáhlé povstání. Jak bude tento oblíbený příběh vypadat zde, kde je nutno jej zasadit do dění okolo Asgardu a Thora, a kolik si toho z této komiksové série vezme, je otázkou. Zrovna tak vzhledem ke konci Temného světa bude zajímavé sledovat Lokiho v přestrojení za Odina… Krom zmíněné Cate Blanchett se v Ragnaroku představí Tessa Thompson jako Valkyrie, Karl Urban bude svalnatý potomek asgarďanky a ledového obra jménem Skurge, a Jeff Goldblum si zahraje Grandmastera, jednu z nejstarších bytostí ve vesmíru. S tolika záporáky bude mít ústřední duo co do činění… Jak se se zlem potážou se budeme moci přesvědčit 3. listopadu.

Liga spravedlnosti

Zack Snyder pokračuje v budování DCEU týmovým snímkem. Zatímco v Úsvitu spravedlnosti jsme zatím sledovali jen první krůčky, vedoucí ke vzniku v mainstreamových komiksech nejstaršího superhrdinského seskupení, nyní už se pojede naplno. Svůj právoplatný prostor zde tak krom z mrtvých vstávajícího Supermana (Henry Cavill), Wonder Woman (Gal Gadot) a Batmana (Ben Affleck) dostane král Atlantidy Aquaman (Jason Momoa), nejrychlejší metačlověk na světě Flash (Ezra Miller), či Cyborg (Ray Fisher). Objeví se zde nově i komisař Gordon (J. K. Simmons) a Mera (Amber Heard), žena Aquamana. Společně se superhrdinové sjednotí pod hrozbou, kterou by měl být Steppenwolf, jehož jsme měli možnost spatřit už v bonusové scéně v BvS. Celkově to dle vyšlých trailerů zatím vypadá, že se tentokrát bude hrát na lehčí notu a snímek už se tak nebude brát tak vážně, jako předcházející díl. Což je jedině dobře a nezbývá tak než doufat, že se Snyderovi reparát po rozpačitém BvS zdaří… Liga spravedlivých by měla mít premiéru 17. listopadu.

Rok 2017 tak rozhodně nebude na komiksové filmy skoupý. Krom „áčkové distribuce“ se chystá i řada animovaných filmů a hraných seriálů (zejména pak těch „netflixáckých“), které rozhodně stojí za sledování. Na ty ale nemáme prostor. Nezbývá tedy než závěrem popřát komiksovému filmu zdar a vyčkávat. Je na co se těšit…

Na jaký komiksový film jste zvědaví nejvíc?