Playstation Experience 2016: Boření hranice mezi filmy a hrami

Hry jsou již dávno něčím větším než jen nenáročnou výplní volného času. Jejich umělecká stránka sílí každým rokem a některé z nich mohou směle konkurovat těm nejlepším snímkům, co se emoční a vizuální kvality týče. Nedávná konference Sony u příležitosti výročí Playstationu poodhalila několik trailerů, jejichž zpracování by mohl závidět kdejaký filmový tvůrce. Pojďme se podívat na ty nejpovedenější z nich.

K tomu nejlepšímu patří samozřejmě upoutávka lákající na druhý díl postapokalyptického hitu The Last of Us od studia Naughty Dog. První díl uchvátil nespornou příběhovou kvalitou, skvělou chemií mezi ústřední dvojicí, krásně zpracovaným zdemolovaným světem, dospělostí a klíčivou syrovostí. Ne nadarmo si hra vybojovala řadu ocenění a recenzenty donutila slintat blahem. Svým přesahem se putování Joela a Ellie stalo něčím mnohem větším než jen pouhou hrou a směle může konkurovat celovečerním snímkům.

Není tak divu, že když byl oficiálně ukázán trailer lákající na pokračování, měla řada fanoušků předčasné Vánoce. V ukázce můžeme vidět dospělou Ellie, která se uklidňuje hrou na kytaru poté, co zmasakrovala několik členů organizace přezdívající si Světlušky. Její atmosferický zpěv písně Through the Valley doprovázený záběry na kapající krev z jejího obličeje vytváří těžko popsatelný divácký požitek. Dočkáme se i Joela, jehož existence ve hře je hojně diskutována. Kombinace proběhlého násilí a klidu vyvstávajícího z hudby vytváří něco, co se jen tak nevidí. Upoutávka je důkazem, že nemusíte mít miliony záběrů oplývající akcí, abyste zaujali. Ellie a její kytarový koncert si prostě nejde nezamilovat.

Naughty Dog má kromě The Last of Us ještě jeden klenot. Příběhy novodobého Indiana Jonese, Nathana Drakea v sérii Uncharted, patří k tomu nejlepšímu v žánru. Vtip, nadsázka, sympatický hlavní hrdina a intenzivní akce jsou důvody, proč má hledač pokladů miliony fanoušků. Na konferenci byl představen jakýsi spin-off soustředící se na jednu z Nathanových lásek, Chloe Frazer. Byť jde o záběry z hraní, máte mnohdy pocit, že sledujete film.

Resident evil je značka, kterou zajisté není potřeba dlouze představovat. Sedmý herní díl láká skrze ukázku prošpikovanou hororovými i akčními záběry, promluvami hlavních hrdinů a bizarní hudbou, která atmosféru jen dokresluje.

Hry jsou zkrátka něčím větším než jen ztrátou času. Jejich hloubka je čim dál tím větší a ty nejlepší z nich strčí řadu celovečerních snímků do kapsy.