TOP 10: Filmy o prvním kontaktu s mimozemšťany

Do kin vtrhly neznámé bytosti ve filmu Příchozí a tak je ten pravý čas podívat se na případy stříbrného plátna, kdy byla lidská rasa konfrontována s bytostmi z neznámých světů.

10) Kovbojové a vetřelci (2011)

cowboys-and-aliens-2011

Jon Faverau světu přinesl Iron Mana. Pak se snažil oživit další komiks, který však moc dobře nedopadl. Kovbojové a vetřelci mají sice kvalitní obsazení, ale nevyužitý potenciál. Harrison Ford a Daniel Craig na všechno zkrátka nestačí. I přesto nesmí tento snímek ve výčtu chybět, jelikož konfrontace drsných a bezohledných pistolníků s technologicky vyspělými mimozemšťany skýtá zajímavou podívanou.

9) Super 8 (2011)

super8

JJ Abrams natočil akční podívanou o skupině teenagerů, která se ve volných chvílích baví natáčením vlastního hororového snímku o zombie. Netuší však, že zažijí opravdový horor. Jsou totiž svědky vykolejení vlaku, který skrývá neznámou kreaturu. Když na místo dorazí armáda, je jasné, že podivná kreatura je něčím unikátním, možná ani ne z tohoto světa. Skupina mladých filmařů ale dojde k názoru, že by byla škoda této netradiční události a objevu nevyužít a v natáčení pokračují, jen s trochu pozměněným scénářem. Abrams hraje na nostalgickou vlnu a snaží se v divákovi rozproudit vzpomínky na E.T. nebo Blízká setkání třetího druhu. Ne tak zdařilá, ale příjemná jednohubka.

8) Kontakt (1997)

Contact (1997) Directed by Robert Zemeckis Shown: Jodie Foster (as Eleanor Ann 'Ellie' Arroway)

Jodie Foster jako vědkyně Ellie Arrowayová, která je expertkou na analýzu signálu z nekonečného vesmíru. Jednoho dne zachytí zvuky, které svou atypičností lákají hrdinčinu pozornost a donutí jí k zevrubnějšímu zkoumání. Kosmická odbornice se nakonec dostane až do jiných koutů galaxie, které skrývají víc než jen podivné zvuky. Snímek vynikal podařeným výkonem herečky v hlavní roli, dávkou tajemnosti ve správném poměru a nepřepálenými speciálními efekty.

7) Den nezávislosti (1996)

independence_day_1996_7011819

Klasická popcornovka devadesátých let, která ve své době uchvátila bombastickými efekty a pro hrdé Američany přidala ještě pořádnou (někdy až roztomile naivní) dávku patriotismu. Režisér Roland Emmerich světu představil útočné mimozemšťany, kterým se brání celé lidstvo, nehledě na národní, etnickou, náboženskou či genderovou příslušnost. Zdařilé efekty, sympatické obsazení a nenáročný děj byly kombinací, která diváka toužícího po tom jen „vypnout“ naplno uspokojila. A to tak, že jsme se mohli dočkat i pokračování.

6) Mars útočí (1996)

martians

Bizarnost Tima Burtona sledující podivné obyvatele Marsu, kteří se jednoho dne rozhodli, že zničí lidstvo. Hvězdami oplývající komedie boduje typicky burtonovskou ulítlostí, a ikonickými kultovními postavami. Když už konec světa, tak ať je to alespoň s úsměvem na rtech.

5) Znamení (2002)

signs-movie-reverend-graham-hess-merrill-morgan-bo-on-car-baby-monitor-mel-gibson-joaquin-phoenix-rory-culkin-abigail-breslin

Mysteriozní horor od kultovního (leč v posledních letech kvalitou upadajícího) režiséra M. Night Shhyamalana sleduje příběhy farmářské rodiny, která se potýká s podivnými znameními v obilném poli. Tato znamení mají podle mnohých základ, který nepochází z naší planety. S postupným dějovým tokem se dozvídáme, že za vším stojí podivní tvorové, jejichž domovem je  naprosto jiná soustava mimo tu naši, sluneční. Mysterióznost, skvělá chemie mezi ústředním bratrským duem (Gibson a Phoenix v dobách své největší slávy) a komorní (leč intenzivní) atmosféra. Tohle se povedlo.

4) E.T. mimozemšťan (1982)

et-600x450

Klasika Stevena Spielberga, v které je mimozemšťan neškodný a roztomilý k tomu. Role se obrací a „těmi zlými“ jsou tady lidé, kteří nebohého slabého chudáka toužícího jen po tom vrátit se domů, uhánějí a vůbec mu všelijak znepříjemňují život. Setkání s obyvateli jiné planety je v tomto případě méně nebezpečné, jak v jiných případech tohoto žebříčku.

3) Predátor (1987)

predator-predator-scream

Nejlepší lovec celé galaxie zkříží zde své zbraně s elitním komandem uprostřed divoké džungle. Arnold Schwarzenegger v jedné ze svých nejznámějších rolí se zde snaží přežít útok mimozemského tvora, který se za více než dvě dekády od prvního uvedení stal kultem. Lidé jsou zde postaveni před těžké zjištění – ve vesmíru nejsou sami a rozhodně nejsou nejsilnějšími tvory. Zdařilé efekty, drsňácké hlášky a ultimátní zabiják, jehož technologické hračky by mu mohli závidět jak Iron Man, tak Batman.

2) Vetřelec (1979)

alien-xenomorph

Když už se v žebříčku mihl predátor, nemůže tu chybět samozřejmě ani jeho největší nepřítel. Vetřelec je v dnešní době jedním z největších kultů vůbec. Kyselina místo krve, vyskakování z hrudníku, dva páry úst – je to prostě sympaťák tělem i duší. Setkání s ním v prvním dílu přineslo posádce vesmírné lodi utrpení, strach a ztrátu samotného života.

1) Blízká setkání třetího druhu (1977)

large_close_encounters_third_kind_blu-ray17

Raná tvorba Stevena Spielberga, kde se chytře pracuje s nejrůznějšími případy UFO. Podivná světla na obloze, záhadná mizení bombardérů během druhé světové války a další záhady. Skvělá práce s divákovou představivostí a důkaz, že se vlastně nejvíce bojíme neznámého. Ne nadarmo je toto dílo považováno za jedno nejlepších v žánru.