Prezidentský speciál: Koho volí Hollywood?

Trump, nebo Clintonová? A kteří představitelé filmového průmyslu volí některého z nich? A volí vůbec?

Dnes a zítra se v Americe vybírá 45. prezident USA. Spojené státy stojí před volbou mezi demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou a republikánem Donaldem Trumpem. Bez ohledu na jejich politické, názorové nebo osobní hodnocení nás napadlo dát dohromady článek, který zpřehlední, na čí straně stojí vybrané hollywoodské osobnosti. Půjde tak o poslední díl naší pomyslné volební trilogie – první část o nejlepších prezidentských filmech zde, druhá část o Ronaldu Reaganovi zde.

Navzdory tomu, že jsou aktuální voličské preference víceméně vyrovnané, tak herci, filmaři nebo hollywoodští producenti mají v svém politickém přesvědčení celkem jasno. Za Clintonovou stojí celá řada podporovatelů, zatímco dát dohromady alespoň deset významných „Trumpovců“, byl vskutku tvrdý oříšek.

Chuck Norris (10. 3. 1940)
Chuck Norris střílí za republikány

Prostořeký republikán a miliardář Donald Trump je především symbolem změny pro současné poměry v Americe. Jeho výroky ohledně žen, přistěhovalců nebo vystavění zdi na hranici s Mexikem, sice působí značně kontroverzně, ale zdá se, za někteří přesně na tohle slyší. Mezi hollywoodskými herci se objevilo hned několik osobností, kteří se veřejně za tohoto kandidáta postavili. Řeč je například o Jonu Voightovi, Clintu Eastowoodovi nebo Jamesi Caanovi, což je zcela bezpochyby první herecká liga. Zkušené matadory doplňují nezničitelný Chuck Norris, kultovní Jean-Claude van Damme či méně slavný člen rodiny Baldwinů Stephen.

Clint Eastwood
Clint Eastwood chce změnu a volí Donalda Trumpa

Trumpa kdysi svým způsobem podpořil i takový Charlie Sheen, když na Twitteru prohlásil, že by republikánskému kandidátovi klidně dělal viceprezidenta. Později však zřejmě změnil své názorové postoje a označil Trumpa jako „smutného a hloupého nečlověka“ nebo za „ostudný pilíř idiocie“. Zarytým fanouškem mnohdy vulgárního a agresivního republikána je však Kevin Sorbo neboli televizní Herkules z devadesátých let.

Jean-Claude Van Damme jako Univerzální voják
Jean-Claude Van Damme jako Univerzální voják, který fandí Donaldu Trumpovi

A jak vypadá situace na opačné straně barikády? Demokraté byli vždy, co se týče podpory umělců, tak trochu na koni. Letos tento úděl zdědil především Bernie Sanders, jenže ten v první polovině roku neprošel primárkami právě přes Hillary Clintonovou, která má tudíž šanci stát se první prezidentkou Spojených států v historii a pomoci jí v tom má v podstatě většina Hollywoodu.

leonard-dicaprio-space-ftr
Leonardo Di Caprio je známý svým politicko-společenským aktivismem a v nadcházejících volbách by měl hlasovat pro demokratku Hillary Clintonovou

Vypisováním všech známých filmařů bych ztratil zbytek dne, proto zmíním jen ty nejvýraznější osobnosti. Svůj hlas pro demokratickou kandidátku do volební urny vhodí (nebo by vhodili, záleží na občanství) například Ben Affleck, Zoe Saldana, Leonardo DiCaprio, James Franco, Matt Damon, Morgan Freeman, Jessica Alba, Orlando Bloom, Jamie Foxx, Tom Hanks, Michael Keaton, většina osazenstva seriálu Hra o trůny a další a další a další a další…

Ben Affleck
V Gothamu by vyhrála Clintonová. Batman Ben Affleck volí demokraty

Za „střízlivého“ podporovatele Clintonové se označuje také režisér novodobých Star Wars nebo Star Treku J. J. Abrams, oscarový Robert De Niro nebo Denzel Washington, jehož příjmení nesl i první americký prezident vůbec. O novém držiteli klíče od předního vchodu Bílého domu bude prý rozhodovat každý hlas a možná, že i některé z těchto hvězd současné popkultury pomohou nerozhodným voličům, kterých je údajně až 27 %.

Podle mnohých to byl právě J.J. Abrams, kdo dokázal vzkřísit polozapomenutou sérii Star Trek. Někteří zarytí fanoušci původních filmů a seriálů mu však stále nemohou přijít na jméno
Úspěšný režisér J. J. Abrams přeje Clintonové

Převaha Clintonové nad Trumpem je v tomto filmovém směru naprosto nezpochybnitelná. Jestli to bude mít na výsledky samotných voleb nějaký vliv, se dozvíme během zítřka.