Rekordní počet animáků v boji o Oscara

Dnešní diváci mají možnost užívat si neuvěřitelné proměnlivosti a umu v animovaných filmech. Toto médium totiž dovoluje tvůrcům vytvořit libovolné světy, zatímco je limituje jen vlastní představivost. Nekonečné možnosti pak vedou jak k pohádkové krajině Ledového království nebo Rebelky, tak též k surreálné Cestě do fantazie.

Akademie ovšem nikdy nebyla obzvlášť velký příznivce animace a skoro se ani nechce věřit, že je tomu teprve 15 let, co byla v roce 2001 zavedena kategorie Nejlepší celovečerní animovaný film. Předtím musely animáky soutěžit s hranými filmy o nominace a sošku za Nejlepší film. Tu se kdy podařilo vyhrát pouze jedinému snímku – kreslené Disneyho Krásce a zvířeti z roku 1991.

Od té doby zažily animované filmy velký boom a začalo se jim dostávat tolik zaslouženého uznání. Díky technologickému pokroku se také mnohem zjednodušila jejich produkce a zvýšil počet. Tenhle nárůst byl patrný obzvlášť začátkem tohoto týdne, kdy jich bylo do souboje o zlatou sošku přihlášeno rekordní číslo. Podle Variety dostala Akademie k posouzení 27 počinů, což je o 11 víc než loni. Níže si můžete prohlédnout kompletní seznam filmů s případným odkazem na naše recenze.

Finální výběr nejspíš vyústí v pět nominovaných titulů. Dosavadní nominace jsou sympaticky mezinárodní se značnou účastí například Japonska (Slečna Hokusai, Kingslaive) nebo Francie (Můj život Cuketky, Phantom Boy). Mezi 27 zmíněných se dokonce dostal i animovaný dokument, novozélandský 25 April.

Přestože do konce přihlašování zbývá ještě měsíc a půl, zdá se, že kategorie celovečerních animovaných filmů bude zajímavá a vyrovnaná. My jsme rozhodně zvědaví, kdo se probojuje do finálních nominací a kdo si Oscara nakonec odnese.