Fantastická zvířata: Co říkají první ohlasy?

Od premiéry posledního Harryho Pottera uplynulo už dlouhých pět let. Nyní nám J.K. Rowlingová přináší další dávku tolik oblíbeného kouzelnického světa a to prvním ze série filmů o Fantastických zvířatech. Snímek vychází ze stejnojmenné bradavické učebnice a sleduje osudy Mloka Scamandera (Eddie Redmayne), jejího autora, jak ve dvacátých letech v New Yorku hledá kouzelná stvoření.

J.K. Rowlingová, zodpovědná za scénář (který vyjde i knižně), a David Yates, režisér několika filmů o brýlatém kouzelníkovi, tvoří základ tvůrčího týmu ne nepodobného tomu, který se podílel na původní franšíze, přestože děj a postavy jsou nové. A vzhledem k tomu, že Fantastická zvířata a kde je najít vstoupí do kin ani ne za týden, začínají se objevovat první recenze.

Celkově jsou kritiky poměrně pozitivní, mluví o zábavě, novém pohledu do potterovského univerza a zajímavém představení americké kouzelnické komunity, to vše v roce 1926. Přesto, vzhledem k tomu, že série je plánovaná na ambiciózních pět filmů, ohlasy tvrdí, že první film je poněkud přeplněný a překombinovaný. Níže si můžete přečíst útržky z několika recenzí (bez spoilerů), odkazy vedou na kompletní kritiky v Angličtině.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

EW – Chris Nashawaty

Fantastická zvířata jsou přes dvě hodiny dlouhá klikatící se pastva pro oči, u které až otupuje její nesouvislost. Možná je to jen nutný úvod, který povede k něčemu, co se v kapitolách 2-5 více vyplatí. Doufám. Protože na film, ve kterém je tolik kouzelných tvorů, tu není ani zdaleka dostatek kouzel.

The Wrap – Jason Solomons

Fantastická zvířata a kde je najít má všechny ingredience rodinného blockbusteru, včetně jeho pastí. Není úplně vybalancovaný, ale, jak už jméno napovídá, ví, kde najít magii. Začal bych vakem toho přidrzlého Hrabáka.

Variety – Peter Debruge

Nepřekvapivě, Fantastická zvířata zvýrazňují jak síly, tak slabiny způsobu vyprávění Rowlingové. Epizodní styl, jakoby ze starých seriálů, se stále snaží udržet diváka v napětí. Tahle taktika zabírá bezpečně u románů, kde by čtenáři jinak mohli chtít knihu v průběhu odložit. Na plátně, před diváky odhodlanými vstřebat celý příběh najednou, působí méně elegantně.

THR – John DeFore

Pravděpodobně vtáhne do děje všechny, kteří hltali příběhy Harryho Pottera a potěší většinu z nich. Ale film má co nabídnout i příznivcům fantasy, kteří fenomén sledovali jen občas a zdálky. Druhá skupina však pravděpodobně nebude přesvědčená o tom, že tento spin-off potřebuje pět vlastních celovečerních filmů, které Warner a Rowlingová plánují.

Collider – Matt Goldberg

Přestože hlavní část příběhu je o Mlokovi, který se snaží najít svá stvoření a získat je zpět, ve skutečnosti se filmem prolínají čtyři dějové linky. Rowlingová je obdivuhodně proplétá jednu do druhé a zatímco jednotlivé postavy jsou okouzlující, vztahy mezi nimi působí poněkud nedodělaně, protože spousta času je věnována přeskakování mezi jednotlivými dějovými rovinami a chytání zvířat.

The Guardian – Peter Bradshaw

Rowlingová a Yates nám připravili úžasně přátelský, neokázalý a neodolatelně veselý film. V jedné scéně si postava objedná ‘šest panáků chichotací vody’. Tenhle film mi přišel jako dvanáct.

IndieWire – Eric Kohn

Rowlingové prequel, Fantastická zvířata a kde je najít, ukazuje, že její vesmír se zdatně zvětšuje. S odstupem od tlaku na pokračování v existujícím příběhu, se autorka noří do jeho minulosti pro chytrý a podmanivý prequel, který prohlubuje potterovskou ságu a zároveň ji stáčí jiným směrem.

ScreenCrush – Erin Whitney

Fantastická zvířata jsou dobrým filmem, který nabízí zábavný a důvtipný návrat do kouzelnického světa J.K. Rowlingové. Mohl by to ovšem být lepší film, kdyby neztrácel tolik času zaváděním nové franšízy. Druhá část filmu je tak přeplněná a s tolika vedlejšími zápletkami, že začíná ztrácet tvar.

Přestože členům tvůrčího týmu se dostává chvály, film jako celek zřejmě kritiky úplně neohromil. Nicméně, jakékoli dílo, které bude byť jen vzdáleně souviset se světem Harryho Pottera, má žebříček velmi vysoko nastavený původními sedmi příběhy.