Víkendové tržby: Dívka ve vlaku zabodovala, Dory má celosvětovou miliardu

Adaptace knižního bestselleru sice žádné filmové rekordy nezlomila, i tak se ale bez problémů vyšplhala na první místo kasovního žebříčku. Ostatní novinky vyhořely.

  1. místo – Dívka ve vlaku: 24,660 milionů, novinka
  2. místo – Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti: 15 milionů, 2. týden v žebříčku
  3. místo – Deepwater Horizon: Moře v plamenech: 11,750 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – Sedm statečných: 9,150 milionů, 3. týden v žebříčku
  5. místo – Čapí dobrodružství: 8,450 milionů, 3. týden v žebříčku
  6. místo – Zrození národa: 7,1 milionů, novinka
  7. místo – Middle School: The Worst Years of My Life: 6,9 milionů, novinka
  8. místo – Sully: Zázrak na řece Hudson: 5,270 milionů, 5. týden v žebříčku
  9. místo – Zilionáři: 4,1 milionů, 2. týden v žebříčku
  10. místo – Queen of Katwe: 1,618 milionů, 3. týden v žebříčku

Další z hubených víkendů letošního podzimu. Američtí diváci zřejmě sbírají síly na závěr roku, kdy se do kin dostanou zaručené hity typu Doctor Strange, Inferno, Fantastická zvířata či nové Star Wars.

Druhý říjnový týden se nesl ve znamení startu vyhlížené Dívky ve vlaku a vše dopadlo přesně podle očekávání. Na konkurenci a první místo tentokrát stačilo necelých 25 milionů dolarů, což z adaptace románu Pauly Hawkins žádný trhák nedělá, ale i tak se dá mluvit o solidním komerčním úspěchu studia Universal. V Americe možná film nepůjde přes stovku, ale ve zbytku světa se plní kina obdivuhodným tempem. Skvěle načasovaná premiéra na konec podzimní okurkové sezóny.

aufm02_zoom

Žádná další Zmizelá se ale nekoná – ta před dvěma lety debutovala v podobném termínu a dařilo se jí o poznání lépe (37,5 milionů), ale v rámci tomto srovnání se vlastně není čemu divit. Dívce ve vlaku chybí star-power jak za kamerou (David Fincher), tak v hereckém ansámblu (Ben Affleck a Rosamund Pike jsou možná horší herci než Emily Blunt a Justin Theroux, ale na plakátech to prostě vypadá o něco lépe). Své udělaly i střízlivé ohlasy na Rottenech a IMDb, díky kterým bylo hned jasné, že z Dívky ve vlaku bude maximálně slušná žánrovka na jedno použití a ne třeba černý kůň pozdějších oscarových nominací.

Další novinky – Zrození národa a Middle School – dopadly o poznání hůře, ale o tom až později. Na druhé místo totiž klesla Slečna Peregrinová se svým Sirotčincem pro podivné děti. Ten propad sice nebyl nijak drastický, ale o žádné trvalce rovněž nemůže být řeč. Mimo Ameriku je to však o dost veselejší písnička. Tržby ze zbytku světa už brzy překročí hranici sta milionu dolarů, a pokud snímek v podobných číslech vydrží ještě nějaký ten pátek, tak by nutně nemuselo jít o vyloženě ztrátový projekt. Ten nabubřelý rozpočet byl přece jenom až moc velkou zátěží pro skomírající studio Fox.

Bronz bere překvapivě chválený katastrofický snímek Deepwater Horizon: Moře v plamenech, který je však zároveň těžce prodělečnou záležitostí. Čtvrté a páté místo patří tento týden Sedmi statečným, respektive pohádce Čapí dobrodružství. V těchto případech se filmy jakž takž zaplatí, ale především od remakeu klasické westernu jsem čekal o dost lepší výkon. Rozhodně ale jde o jednu z těch lepších předělávek některého z klenotů klasické kinematografie.

000068.26564.16612_BirthofaNation_still3_NateParker__byElliotDavis

A teď se zaměříme na nováčky. Od historického černošského dramatu Zrození národa si  slibovali mnohé především filmoví fajnšmekři. Výsledek se ale vůbec nedostavil a ta čísla jsou vyloženě tristní. Pouhých 7,1 milionů z více než dvoutisícovky kin je i na zjevného festivalového sběratele cen hodně pod plán. Důležité ale je, že co se týče kvality snímku, tak The Birth of the Nation rozhodně nenaplňuje vkládaná očekávání. Na IMDb jde hodnocení jen lehce přes průměr, na Rottenech je to o něco lepší, ale i tak nejspíš nemáme co dočinění s údajným favoritem na film roku. Téma utlačovaných otroků zřejmě samo o sobě nestačí.

A teď jedna velká neznámá. Middle School: The Worst Years of My Life má být jakousi rodinnou komedií o klučinovi, který se strašně těší do nové školy, ale jeho očekávání se promění v noční můru, protože americké gymply asi úplně nejsou rájem na Zemi. Česká premiéra ještě nebyla ohlášena a upřímně si myslím, že se ani žádná neodehraje. V USA se snímku moc nedaří – otvírák za necelých sedm milionů je pěkná bída, ale vzhledem k údajné kvalitě filmu se není čemu divit. S Middle School se v box-office zřejmě moc dlouho potkávat nebudeme.

null

Poslední místa top desítky pro sebe získal životopisný Sully: Zázrak na řece Hudson, béčková komedie Zilionáři a africké drama Queen of Katwe. O dost zajímavější je fakt, že výborný animák Hledá se Dory překonal celosvětovou hranici jedné miliardy dolarů. Tuto metu letos pokořil jen třetí Kapitán Amerika a Zootropolis: Město zvířat. Gratulujeme!

Za týden si zde přečtete o filmech Zúčtování s Benem Affleckem nebo Kevin Hart: What Now?, za čímž by se měla skrývat celovečerní stand-up komedie již zmíněného oblíbeného baviče. Podíváme se také na zoubek neznámému superhrdinovi Max Steel, od kterého se však žádné zázraky nečekají.