Víkendové tržby: Ben Affleck na prvním místě, jeho Zúčtování překvapilo

Akční thriller o geniálním matematikovi, který se musí chopit zbraně a zatočit s padouchy překonal průměrné recenze a zabodoval v žebříčku tržeb. Dařilo se i Kevinu Hartovi.

  1. místo – Zúčtování: 24,715 milionů, novinka
  2. místo – Kevin Hart: What Now?: 11,984 milionů, novinka
  3. místo – Dívka ve vlaku: 11,974 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti: 8,9 milionů, 3. týden v žebříčku
  5. místo – Deepwater Horizon: Moře v plamenech: 6,350 milionů, 3. týden v žebříčku
  6. místo – Čapí dobrodružství: 5,6 milionů, 4. týden v žebříčku
  7. místo – Sedm statečných: 5,2 milionů, 4. týden v žebříčku
  8. místo – Middle School: The Worst Years of My Life: 4,250 milionů, 2. týden v žebříčku
  9. místo – Sully: Zázrak na řece Hudson: 2,960 milionů, 6. týden v žebříčku
  10. místo – Zrození národa: 2,715 milionů, 2. týden v žebříčku

Ben Affleck táhne. Nový představitel netopýřího muže boduje s překvapivou lehkostí i tam, kde jiní těžce bojují o živobytí. Jeho akční novinka Zúčtování v režii Gavina O’Connora se sice nemohla pochlubit kdovíjakými nadšenými ohlasy z řad odborníků (50 % kladných recenzí na Rotten Tomatoes), ale i tak se startovní výdělky vyšplhaly téměř k 25 milionům dolarů. To je přibližně polovina uváděného rozpočtu, ale například dřívější Affleckova oscarovka Argo neměla ve své době po prvním třech dnech v kinech ani 20 mega.

Studiu Warner Bros. takové výdělky jistě dělají radost. Rozhodně se nebavíme o žádné komerční trvalce, ale na své si snímek zkrátka a dobře vydělá. A o čem, že to vlastně je? Ben Affleck hraje geniálního účetního, jehož služby hojně využívají různí gangsteři pro zakrývání svých finančních operací. Vše se ale začne časem hroutit, když se akce vloží oddělení pro boj s organizovaným zločinem ministerstva financí a náš hlavní hrdina je nucen vyměnit kalkulačku za bouchačku a bránit své vlastní zájmy. Česká premiéra je naplánována na 3. listopad letošního roku.

mv5bmtq5otkynzm0n15bml5banbnxkftztgwnjg2oteymdi-_v1_sx1500_cr001500999_al_

Druhý flek urval komik Kevin Hart se svojí „celovečerní stand-up komedií“ s názvem What Now? Vyloženě nízkorozpočtový projekt vstoupil do amerických kin s necelými 12 miliony, což prostě musíme označit za úspěch. Hart je v Americe velmi oblíbeným vtipálkem, jehož taškařice rozhodně nebaví výhradně jen afroamerické publikum.

Další umístění můžeme vzít hopem. Na nižší příčky celkem očekávaně klesla povedená Dívka ve vlaku. Úbytek návštěvnosti nebyl nijak drastický, jen něco málo přes 50 %, a ve zbytku světa se této knižní adaptaci taky slušně daří. Následuje vizuálně zajímavý Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Tato vyhlížená Burtonovka však v Americe nijak zvlášť nezáří a v černých číslech ji drží převážně diváci mimo USA – rozložení výdělků je pak 33 % v Americe oproti 67 % ze zbylých kinosálů.

Pátý flek připadl katastrofickému blockbusteru Deepwater Horizon: Moře v plamenech režiséra Petera Berga. Vřele přijaté drama však diváky příliš netankuje (pokus o tematický vtípek, ne? Tak nic), protože ten stodesetimilionový rozpočet je prozatím splacený jen tak z poloviny a to je prostě bída. Šesté Čapí dobrodružství dokonce přeskočilo i western Sedm statečných, který se pomalu ale jistě blíží k celosvětové hranici 150 milionů dolarů.

miss-peregrines-home-movie-kids

Mezi nejlepších deset se vtěsnala ještě trojice snímků a to rodinná komedie Middle School: The Worst Years of My Life, do nebes vynášený (další fórek, zase nic?) Sully: Zázrak na řece Hudson a rádoby oscarovka z dob otrokářské Ameriky Zrození národa.

Nesmíme však zapomenout na jeden z největších propadáků letošní filmové sezony. Tím totiž není nikdo jiný než béčkový superhrdina Max Steel. Tento biják otevíral ve více než dvoutisícovce sálech, ale stačilo to jen na vyloženě směšné dva miliony a nějaké drobné. Bylo z toho tedy celkové jedenácté místo. Jen málo filmů v historii debutovalo hůře.