TOP 8: Nejlepší německé thrillery

Ve čtvrtek 27. října má v tuzemských kinech premiéru nový německý thriller Odvrácená strana měsíce režiséra Stephana Ricka. Při této příležitosti jsme si pro vás připravili sedm filmů, které nám naši západní sousedé v této kategorii zatím nabídli a podle nás si rozhodně zaslouží pozornost.

Lola běží o život (1998)

lolarennt

Telefon. Lole, asi dvacetileté červenovlasé Berlíňance, volá její přítel Manni, že potřebuje do dvaceti minut sehnat 100 000 DM, jinak špatně dopadne. V tu chvíli se Lole rozbíhají mozkové závity na plné obrátky a před námi se začíná odvíjet působivá podívaná. Několikrát s ní prožijeme oněch dvacet minut s tím, že pokaždé sledujeme jiné rozhodnutí, jiný nápad, jak situaci řešit, a jeho následky.

Film, kterým se zviditelnil a do povědomí širší veřejnosti zapsal dnes již zavedený režisér Tom Tykwer. Film, který si hraje s otázkou ‘Co by, kdyby?’. A film, který určitě nezapomenete a nenechá vás lhostejnými.

Nic než pravda (1999)

Fiktivní příběh je vystavěn okolo postavy Dr. Josefa Mengeleho a zabývá se otázkou jeho morální odpovědnosti za vykonané činy. Tento nacistický lékař, známý také jako Anděl smrti z Osvětimi, má na svědomí na 300 000 obětí. Mengele se ve filmu jako starý muž vrací z Argentiny do Německa, kde má stát před soudem a hájit své zločiny. Více méně z donucení se jeho obhájcem stává mladý právník a novinář Peter Rohm, který informace o jeho životě sbíral už delší dobu. Ten se kvůli této kauze musí utkat nejen s okolím, ale i s vlastním sebevědomím zápasícím s profesionalitou.

Roland Suso Richter natočil film otevírající bolavé rány z německé historie. Doktor Mengele s naprosto stoickým klidem obhajuje své činy, zatímco jediná možná strategie mladého právníka je pokusit se zasadit je do kontextu doby, její medicínské etiky a nacistické morálky. Ústřední dvojice (Kai Wiesinger jako Rohm a Götz George v roli Mengeleho) předvádí výborné výkony. Snímek disponuje jednak nadčasovou výpovědní hodnotou, za druhé před diváka klade mnohdy nepříjemné a složité otázky k zamyšlení.

Tunel (2001)

tunnel-der-heino-ferch-4-rcm0x1920u

Berlín, 1961. Zatímco uprostřed metropole vyrůstá Berlínská zeď, snaží se Harry Melchior, mistr v plavání, dostat tam, kde voní svoboda. A chce s sebou vzít i svou rodinu. S despotickou východoněmeckou tajnou službou STASI už si prožil své, zbývá mu tedy jediná možnost. Musí se vydat tunelem pod zemí. Práce ale probíhají pomaleji, než Harry a jeho společníci doufali, navíc nad nimi stále visí hrozba prozrazení. V situacích jako je tahle, nemůže člověk věřit ani svému nejlepšímu příteli…

Druhý snímek režiséra Rolanda Suso Richtera v našem výběru vychází ze skutečného příběhu skupiny obyvatel východního Berlína prchající za svobodou. Scénář výborně buduje napětí v průběhu celého děje, čemuž jen napomáhají herecké výkony. Ačkoli s mírným využitím tvůrčí svobody, dílo velice důvěryhodně vyobrazuje realitu doby, ve které se odehrává.

Experiment (2001)

das-experiment

Film založený na jednom z nejproslulejších nechvalně známých psychologických experimentů – Stanfordském vězeňském experimentu. V prostorách výzkumné laboratoře vyrostla pro účely pokusu realistická věznice včetně cel a mříží. Dobrovolníci jsou rozděleni na ‚vězně‘, jejichž úkolem je podvolit se pravidlům a poslouchat, a ‚dozorce‘, kteří mají udržovat pořádek. Všichni účastníci mohou odejít dle vlastní vůle, vzdávají se tím ovšem nároku na odměnu. Počáteční poměrně dobrá nálada postupně upadá a všichni zúčastnění propadají stále více svým rolím.

Režisér Oliver Hirschbiegel natočil velice povedený psychologický thriller. Nabízí jeden z pohledů na Stanfordský experiment, jedno z jeho zpracování. Jestli někde mírně pokulhává co se psychologické stránky týče, bohatě to dohání tou akční.

Parfém: Příběh vraha (2006)

Jean-Baptiste Grenouille (Parfém Příběh vraha)

Francie, 17. – 18. století. Jean-Baptiste Grenouille se narodil jako jedno z těch nechtěných dětí zahozených hned po porodu a přeživších jen čistým zázrakem. Do vínku ale dostal nezvyklý talent – jeho čichové buňky dokážou zachytit, analyzovat a detailně popsat veškeré myslitelné i nemyslitelné vůně. Šťastná náhoda zapříčinila, že si ho v koželužně, kam ho ve dvanácti letech prodala majitelka sirotčince, všiml výrobce parfémů. Za příslib, že mu Jean-Baptiste poslouží svým čichem a bude míchat neodolatelné vzorky, ho učiní svým učněm a předá mu veškeré své znalosti. Spolupráce funguje výborně, dokud se mladík neupne k myšlence, že vyrobí nejopojnější vůni na světě, jejíž základní esencí má být vůně mladé a neposkvrněné dívky. A neváhá učinit cokoli…

Tom Tykwer podruhé. Snímek vznikl v koprodukci Německa, USA, Španělska a Francie. Je založený na stejnojmenném románu německého spisovatele a scénáristy Patricka Süskinda a nabízí velice atraktivní mezinárodní herecké obsazení. Není divu, že se počin setkal s pozitivním přijetím veřejnosti i kritiky.

Náš vůdce (2008)

die-welle

Na současném německém gymnáziu právě probíhá projektový týden. Tématem jsou formy státu. Jeden učitel dostane za úkol zabývat se se svou skupinou diktaturou. Místo klasické frontální výuky, která se mu obzvlášť v tomto případě nezdá příliš vhodná, zvolí alternativnější přístup. Rozhodne se studentům na vlastní kůži zhmotnit začátek diktatury. Co začne neškodně pojmy jako disciplína a pospolitost, pojmenováním skupiny, třídní hymnou, logem a podobným, přeroste během pár dní všechny zúčastněné. Učitel se snaží akci zastavit. Pozdě…

Jako námět filmu posloužil reálný experiment uskutečněný v Americe v 60. letech. Tvůrci snímku se soustředili na vykreslení změn v chování a přístupu žáků a obrovského vlivu, jaký učitel má na své svěřence. Vyobrazení a zdůraznění progresu projektu pomohlo rozdělení filmu do kapitol po jednotlivých dnech. Jedná se o dílo s velkým potenciálem rozvířit (užitečnou) diskusi.

Who am I – žádný systém není bezpečný (2014)

who-am-i-kein-system-ist-sicher

Benjamin, zdatný hacker, je v každodenním životě neviditelný outsider. Nikdy nepatřil k žádné skupině, nezapadal a nebyl součástí ničeho. To se změní, když potká Maxe a jeho přátele. Společně s nimi založí hackerskou skupinu Clay. Benjamin poprvé zažívá, jaké to je, být v nějaké komunitě potřebný, ceněný a vítaný. Dokonce to i začíná jiskřit mezi ním a krásnou Marií. Problémy nastanou, když se skupina dostane do hledáčku Europolu a z Bena se ze dne na den stane jeden z nejhledanějších hackerů světa.

Podmanivý snímek potěší dobře voleným obsazením. Film režiséra Barana bo Odara nabízí poutavý, stylový a svižný vhled do problematiky hackerství. Dějové zvraty, kterými tvůrci nešetří, diváka udržují v napětí až do závěrečných titulků.

Kolonie (2016)

emma-watson-is-strong-sexy-and-fierce-in-colonia-trailer-617030

Za Pinochetova režimu existovala na jihu Chile, uzavřená komunita známá pod názvem ‘Kolonie Dignidad’. Navenek se prezentovala, hlavně ústy duchovního vůdce a zakladatele, bývalého nacistického lékaře Paula Schäfera, jako dobročinná misie. Poté, co zjistí, že její přítel tam byl odveden za podíl na kampani podporující prezidenta Allendeho, rozhodne se do ní Lena dobrovolně vstoupit. Teprve na vlastní kůži oba milenci zjistí, co se v kolonii všechno děje a k čemu její prostory slouží…

Německý režisér Florian Gallenberger vypráví ve svém posledním filmu příběh založený na skutečných událostech. V německo-lucembursko-francouzské koprodukci vznikl snímek důvěryhodně, byť možná mírně, líčící mrazivé praktiky zmíněné sekty. Výborně zvolené obsazení už je jen třešinkou na dortu.