TOP 10: Nejlepší filmy s Ondřejem Vetchým

Oblíbeného českého herce Ondřeje Vetchého můžete právě vidět v kinech v komedii Bezva ženská na krku. Je na čase si připomenout jeho nejznámější a ikonické role v naší top desítce.

cast_04

Tmavomodrý svět (2001)

Jeden z nejznámějších filmů od režiséra Jana Svěráka, kde Vetchý ztvárnil hlavní roli vojenského pilota, který dostane za úkol trénovat mnohem mladšího a nezkušeného pilota Kryštofa Hádka. Okupace nacisty je donutí utéct do Anglie, kde se stanou členy RAF, což bude rozhodnutí, kterého budou později litovat. Dramatický příběh je skvěle zpracovaný vizuálně i obsahově. Nechybí romantika, napětí ani slzy. Vetchý je věrohodným pilotem a jeho angličtina taky není vůbec špatná.

vendeta-images-639d1be4-79de-4b24-b72c-07d9b603cb6

Vendeta (2011)

Napínavý thriller, kde Vetchý hraje otce mstitele za svou 14letou dceru, na které se podepsala parta mladíků. Celý příběh se začíná nalezením muže v bezvědomí v lese na opuštěné mýtině, kde ho objeví lesní správce. Místo vysvětlení však muž po probuzení z místa uteče a celý příběh je slepován dohromady úryvky s minulosti a přítomnosti jako puzzle. Do celé záležitosti jsou také namočeni dva uplacení policisté a vyvstává otázka, kdo je vlastně oběť a kdo pachatel. Důkaz o kvalitě českého thrilleru, který vás bude dlouho pronásledovat.

895198_poznate-ondreje-vetcheho-jako-certa-z-pohadky-s-ce_image_620x349

S čerty nejsou žerty (1984)

Jedna z našich nejznámějších a nejpovedenějších filmových pohádek, ve které zazářil Vetchý jako mladý čert Vraník, který byl vyslán na svět, aby přinesl do pekla Dorotu Máchalovou. Na zemi se však zamotá do několika bizarních situací a přinese někoho jiného. Je proto vyslán znovu a při té příležitosti se skamarádí s Petrem Máchalem, kterého hraje skvělý Vladimír Dlouhý. Pohádka plná úžasných herců, lásky, dobra i zla a díky Vetchému i humoru.

05

Báječná léta pod psa (1997)

Mladý Kvido se potýká s mnoha nešvary svého dospívání v době počínajícího socialismu a útržkovitě vypráví svůj životní příběh hlavně kolem svého lehce excentrického otce -Vetchého, který se snaží co může, aby svou rodinu zajistil, ale při tom zůstal politicky neutrálním. Otec se potýká s nástrahami doby temna a díky mnoha nešťastným i náhodným událostem v jeho životě bojuje s vlastním rozumem a skoro o něj přijde. Libuše Šafránková hraje Vetchého ženu a to také s naprostou hereckou dokonalostí. Film a hlavní role podle románu Michala Viewegha byly přímo stvořeny pro Vetchého.

20131022-pribeh-kmotra-film-1_denik-1024

Příběh kmotra (2013)

Vzestup a pád gangsterského kmotra Vedrala, kde Vetchý hraje krále české mafie. Od šmelení s digitálními hodinkami po elitu české politiky, od ničeho k pohádkovému bohatství, ale také o temné a nebezpečné stránce mafiánu v malých českých rybnících pojednává tento dramatický příběh postavený na skutečných událostech. Boj mezi spravedlností, zákony a celoživotní snahou dostat Vedrala, kde neoblomný inspektor Cajthaml nevzdává snahu ho usvědčit a mezi právem silnějšího a chytřejšího, kterému projde cokoliv.

0b9b266-23831-1168751-cerni-baroni-ondrej-vetc-658x900-fit

Černí baroni (1992)

Satirická komedie plná neotřelého humoru, ironie a sarkasmu podle oblíbené knihy Miloslava Švandrlíka s hereckými esy Česka i Slovenska. Dnes již klasika. Příběh je položený do hlubokého socialismu a prostředí vojny, kde narukují noví vojíni, kteří celým systémem do základu zatřesou a dostanou se do mnoha humorných situací. Vetchý zde hraje roli vojína Kefalína a přispívá vtipnými hláškami, mladistvou naivitou a nerozvážností do celého příběhu, který dnes i tenkrát přinesl nejznámější hlášky ve filmu, které se drží do dnes.

15213-kolja-1200x900

Kolja (1996)

Slavný český film, který si vysloužil Oskara i Zlatý Glóbus, od režiséra Jana Svěráka. Dojemný příběh o hudebníkovi Františkovi Loukovi (Zdeněk Svěrák), který byl díky zvratu socialistickému režimu v roce 1988 dohnán do krajních mezí a musel se oženit s ruskou občankou pro peníze. Ta však krátce po svatbě emigruje do západního Německa a zanechá po sobě pětiletého chlapce Kolju. Vetchý zde vstupuje do příběhu jako hrobník Brož, se kterým se František kamarádí. Brož je rozevlátý charakter s dobrým srdcem, což byla role přímo pro Vetchého.

05

Sestřičky (1983)

O hledání smyslu života a o tom, co je opravdu důležité a o tom, že za chyby se platí, pojednává tato známá psychologická komedie. Když se mladá žákyně Marie dopustí přestupku na internátu, tím že se tajně přivede kluka, tak je poslána na drsný venkov ke svéráznému lékaři a starší zkušené zdravotní sestře. Zanedbané vesnice, tvrdá práce a nástrahy skutečného života otevírají Marii oči spolu s její láskou (Vetchý), který je zde coby velmi mladý, ambiciózní a rozporuplný muzikant výtečným příkladem mladistvé nestálosti. Hořká komedie plná velmi autentických záběrů a hereckými kapacitami stojí za shlédnutí znovu a znovu.

954-okresni-prebor-posledni-zapas-pepika-hnatka

Okresní přebor: Poslední zápas Pepíka Hnátka (2012)

Legendární fotbalový trenér s licencí Pepík Hnátek se konečně objevuje na plátně po tom, co se o něm v seriálu Okresní přebor pouze mluvilo. A nejde mu jen o fotbal, ale také o život. Malé město Houslice nikdy nezažilo takové napětí kolem venkovského fotbalu jako s TJ Slavoj Houslice. Vetchý hraje jak v celovečerní komedii tak i v seriálu Jiřinu Luňáka a vyčnívá mezi jinak skvělým hereckým obsazením svým extrémním zapálením pro hru a vtipnými charakterovými vlastnostmi. Film je plný typického českého humoru bez zbytečných uměleckých omáček.

1042776248_photo033_650x433_

Nevinnost (2011)

Psychologický film s kriminální zápletkou o tom, že i když je někdo v očích zákona nevinný, tak to neznamená, že se neprovinil hříšným způsobem v životě. Vetchý hraje respektovaného lékaře, který je obviněn nezletilou pacientkou kvůli sexuálnímu zneužívání. Celý příběh se točí kolem vyšetřování a propletené rodinné situace, ale nabere zajímavého obratu, když začne příběh vyprávět Lída (Anna Geislerová). Dojemný příběh nevšední lásky, který vás dojme. Režisér Jan Hřebejk vytvořil báječně propracované drama, které nenechá člověka klidným.