Recenze: Trollové (2016) – Vlasaté panenky ve filmu

Tuzemské Lichožrouty nyní v kinech následuje podstatně častější americká animovaná produkce. Trollové… Hračky s dlouhými načesanými háry jsou tu s námi už pěknou řádku let. Bylo jen otázkou času, kdy dojde k jejich převedení na filmové plátno. Letos se tedy po kupříkladu podstatně mladších, rozzuřených opeřencích i tento produkt dočkal animovaného zpracování. K tomu se rozhoupalo legendární studio DreamWorks. Už první upoutávky slibovaly barvitou podívanou plnou zpěvu a roztodivného dobrodružství. A jak to nakonec dopadlo?

Autoři byli co se týče příběhu odkázáni sami na sebe, a nutno říct, že vytvořili fantaskní a nápaditý svět, který rozhodně nenudí a postavičky Trollů, připomínající v mnohém svou bezstarostnou náturou modré Šmouly, do něj skutečně velmi dobře zapadají, stejně tak jako nerudní, politováníhodní Bergeni. Trollové milují tanec, zpěv, veselí a objímání, na které mají dokonce časový harmonogram. Jedinou věcí, jež jim dokáže vykouzlit vrásku na čele, je dvacet let stará historie… Dříve totiž žili na velikém stromě uprostřed Bergeního města. A právě Bergenům sloužili každý rok v čase tak zvaného „Trollobraní,“ jako potrava a hlavní chod. Tito odpudiví tvorové totiž věří, že jedině pozřením maličkého Trolla lze dojít štěstí a radosti. Trollové proto pochopitelně utekli a skryli se na utajeném místě. Po čase jim ale otrnulo a přišel tak čas, kdy je jejich úhlavní a jediní nepřátelé znovu naleznou. Toliko k příběhu, který sice nenabízí nic kdovíjak objevného, ale v kombinaci se zajímavě pojatým světem funguje a obstává slušně.

trolls-official-trailer-3-4

Z nesourodé řady potrhlých postaviček mne rozhodně nejvíce a dost možná i jako jediný upoutal Větvík, jehož charakter má určitý třetí rozměr, osobnost a navíc mi jeho cynismus a předvídavost nebezpečí byly mnohem sympatičtější, než bezuzdná bezstarostnost ostatních Trollů, jenž na ni nakonec i málem doplatili. Naštěstí jsme v dětském filmu a ti dobří se nakonec po společné výpravě znovu shledají, dojde i na zradu z vlastních řad, či na romanci tak trošku ve stylu Popelky a vše vezme za dobrý konec, jak už to v příbězích pro nejmenší bývá. Ačkoli rozhodně nejsem příznivcem filmů, ve kterých se často zpívá, neboť jsem názoru, že písně tak trochu rozmělňují děj, v tomto případě tomu tak úplně není.

trolls_trailer2

Skladby zpravidla výborně doplňují celý film, nepůsobí rušivě a neodbíhají od tématu, díky čemuž se jednoduše stále něco děje a Trollové tak mají příjemně svižné tempo. Pochvalu zaslouží i české znění, v němž jsme se dočkali nejen povedeného dabingu, ale i převodu původních písní tak nenásilně, jak to jen bylo možné. S faktem, že se ve většině případů jednalo o důvěrně známé hity, se překladatelé popasovali se ctí. Potěšilo i, že jedna konkrétní píseň (The Sound of Silence) zůstala patrně z úcty netknutá a dabérka ji tak jen s velmi slušnou výslovností přezpívala. Potěšilo pak i pár drobounkých odkazů na jiné snímky, kupříkladu na Pána Prstenů, či úvodní jízda malého prince Chroupy na tříkolce chodbami hradu, nápadně připomínající Dannyho z Osvícení.

trollsVerdikt

Největším „neduhem“ Trollů tak je, že v rámci žánru nepřinášejí nic nového, a řadí se do lehkého nadprůměru animovaných pohádek. Podívaná je to hravá, docela nápaditá a rozhodně neurazí. Pokud neočekáváte dalšího Shreka a tedy nic než zábavnou jednohubku s nakažlivým soundtrackem (podíleli se na něm kupříkladu Justin Timberlake a Gwen Stefani) a k neuzoufání veselými, bujarými postavičkami, u níž se budou bavit zejména ti nejmenší, nebudete zklamáni a ani ochuzeni o pohádku, v níž láska, radost a štěstí zvítězí nad podlými intrikami…

Trollové / Trolls
Trailer
USA, 2016, 92 minut
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
Režie: Anand Tucker
Scénář: Jonathan Aibel, Glenn Berger
Hrají: Anna Kendrick, Chloë Grace Moretz, Jason Schwartzman, Gwen Stefani, Justin Timberlake, Zooey Deschanel, Christine Baranski, Christopher Mintz-Plasse, James Corden, Kunal Nayyar, Jeffrey Tambor, John Cleese, a další

PŘEHLED RECENZE
Tomáš Lesk
60 %
Předchozí článekJacksonova adaptace Mortal Engines se konečně dala do pohybu
Další článekGod Particle je třetí částí Cloverfieldu. Podíváme se do vesmíru?
Tomáš Lesk
Jsem pisálek, snílek, knižní a filmový skoro-všežrout se slabostí pro tvorbu Quentina Tarantina, mimo jiné pak pro seriál Doctor Who. Mám zarytou nenávist vůči béčkovým slasherům a špatně použité třaslavé kameře. Ve volném čase píšu o filmech, komiksech a knihách, čtu a zírám.