Kubo a kouzelný meč: Putování zábavnější a dobrodružnější než jakýkoliv příběh?

Co mají společného Kubo, hlavní hrdina nového filmu Kubo a kouzelný meč, a Laika, průkopník stop-motion a zároveň studio, které za oním filmem stojí? Ani jeden si s nikým nezadají ve svém umu líčit příběhy, pohlcovat obecenstvo do děje a odkrývat jim nové a nepoznané světy a zákoutí fantazie.

Animované filmy a speciálně pak animované rodinné filmy si své publikum najdou vždy. A vypadá to, že nový film Kubo a kouzelný meč má navíc v rukávu několik es, kterými zaujme.

Chlapec, který vypráví příběhy jak nikdo jiný a kdybyste zrovna netoužili poslouchat, učaruje vám svým umem v oblasti origami, případně šikovně zkombinuje oboje. Kubo využívá všech svých talentů, aby uživil sebe a nemocnou matku. Jeho denní rutina začíná výpravou z jeskyně, kde s maminkou bydlí, do nedaleké vesnice. Zde vyprávěním spolehlivě ohromuje a uchvacuje všechny obyvatele. Má to jen jeden háček – musí si dávat velký pozor, aby byl ještě za světla doma. Jinak by ho stihla, podle matčiných slov, strašlivá kletba. Jednoho večera to ovšem nezvládne, varování se vyplní a on sám se stane hrdinou jednoho ze svých dobrodružných příběhů. Doprovázen jen ambiciózní Opicí a a poněkud ztřeštěným Broukem, se vydává po stopách otce, známého samuraje. Aby se mohl postavit zlu a zachránit vše, co je mu drahé, potřebuje totiž nalézt jeho zbroj. Postupem cesty chlapec zjišťuje, že jeho putování je ještě dobrodružnější a neuvěřitelnější, než jakýkoliv z jeho příběhů.

kubofeatured

Neohraná stop-motion animace, použitá například pro Ukradené Vánoce, Wallace a Gromita nebo nedávnou Anomalisu, slibuje působivou vizuální stránku. Studio Laika, podepsané pod Kubou, se na tuto techniku zaměřuje a zkouší všechny její možnosti již od založení roku 2005. Prvním celovečerním filmem a pravděpodobně nejznámějším počinem vzešlým z této dílny je Koralína a svět za tajnými dveřmi (rok 2009). Snímek na motivy knihy Neila Gaimana zlákal a učaroval nejen neobvyklou animací (jednalo se o vůbec první kombinaci stop-motion a stereoskopického 3D), ale hlavně temně laděnými postavičkami a atmosférou, která perfektně dokreslovala příběh. Zvídavá jedenáctiletá holčička zapůsobila až tak, že si odnesla nominaci na Oscara. Studio se pak ještě zasloužilo o filmy Norman a duchové (rok 2012) a Škatuláci (rok 2014), oba taktéž nominované na Oscara. Kubo je tudíž jejich čtvrtým celovečerním projektem.

Režie snímku se poprvé ujal šéf studia Laika Travis Knight, který se na všech dosavadních počinech podílel pouze jako animátor. Dle jeho vlastních slov si novou roli vyzkoušel až nyní, protože se ve filmu Kubo a kouzelný meč snoubí všechno, co v dětství miloval – fantastické příběhy, samuraje, exotické Japonsko.

Kubo and the Two Strings

V originálním znění se film pyšní velice zajímavým obsazením. Uslyšíme například Charlize Theron, Ralpha Fiennese, George Takei, Rooney Mara nebo Matthewa McConaugheyho. V českém provedení se rolí zhostily dabingové stálice jako Tereza Bebarová, Ladislav Cigánek nebo Filip Švarc.

V neposlední řadě stojí za zmínku také hudba, za kterou stojí Dario Marianelli. Držitel Ceny Akademie za hudbu k filmu Pokání z roku 2007 se dále zasloužil o melodie ke kupříkladu V jako Vendeta, Pýcha a předsudek nebo nedávný Everest. Můžeme tudíž doufat i v zajímavý hudební zážitek příjemně dokreslující film.

První ohlasy jsou více než příznivé a my jsme velice zvědaví na to, jak se režisér vypořádal se svou prvotinou a jestli Kubo a kouzelný meč naváže na úspěchy svých studiových předchůdců.