Jack Reacher: Nevracej se: Na co se můžeme těšit?

Druhý film s Jackem Reacherem klepe na dveře a my se moc těšíme, co nám opětovná spolupráce režiséra Edwarda Zwicka a herecké hvězdy Toma Cruise přinese. Pojďme si shrnout všechna známá fakta, která jsou o blížící se novince k dispozici.

Vůbec to nevypadalo, že by z Jacka Reachera mohla být filmová série. Jak to ve filmové branži chodí, vše se odvíjí od toho, kolik první snímek vydělá. Dlouho to na oslavy nebylo, nicméně nakonec se celosvětový výdělek přehoupl přes 200 miliónů dolarů při šedesáti miliónovém rozpočtu. Pokračování dostalo zelenou. Do role nekompromisního vyšetřovatele byl opět dosazen nestárnoucí Tom Cruise. Větším překvapením však bylo jméno režiséra, jehož producenti pro druhý díl našli. Je jím Edward Zwick.

Už se o tom psalo několikrát ale pro pořádek si to zopakujeme, proč se nový Jack Reacher stal terčem pozornosti valné většiny filmových nadšenců. Zwick totiž natočil historické drama zasazené do Země vycházejícího slunce – Poslední samuraj. A shodou okolností hlavní postavu tohoto mistrovského díla – čistě můj osobní názor – ztvárnil Tom Cruise. Po více jak deseti letech se tak staří známí opět dali dohromady.

mv5bnju0ndyzmzg2mv5bml5banbnxkftztgwmti0ndqyote-_v1_sy1000_cr0015081000_al_

Zwickovým posledním počinem je drama podle skutečných událostí, Tah pěšcem, který pojednává o zápasu století v šachové partii mezi Američanem Bobbym Fisherem a sovětským šachovým mistrem Borisem Spasskijem. Přestože byl snímek přijatý víceméně kladně, tak nelze opomenout fakt, že se na Zwika tak nějak zapomnělo. Reacher by tak mohla být šance, jak se vrátit do hry. Co nás tedy čeká?

Zápletka filmu, který je natočen podle 18. knihy o Jacku Reachovi: Nevracej se, se točí kolem očištění jména důstojnice armády Susan Turnerové (Cobie Smulders). Ta je umístěna do vězení kvůli údajné špionáži. Turnerová ve skutečnosti na něco kápla a někomu tím šlápla na kuří oko. Brzy na to přijde i Reacher, který se od důstojnice dozví, že někdo zabíjí americké vojáky, kterým Reacher přímo velel. Hon na uprchlický tandem může začít.

Z trailerů jde hodně cítit sázka na přízemní akční scény, pěstní souboje a klasické automobilové honičky – tedy stará dobrá klasika. Rozpočet snímku sice nabobtnal zhruba o čtyřicet miliónů, jde však poznat, že se peníze investovaly do nákladných akčních scén, ve kterých se nám opět představí Tom Cruise v životní formě. Na rozdíl od Mission: Impossible zde nebude mít k dispozici technické vymoženosti ani nebude lézt po výškových budovách. Reacher se drží při zemi, což zdobilo i první díl. Doufejme tedy, že se spolupráce Zwicka a Cruise povede natolik, aby druhý Jack Reacher stál i za druhé shlédnutí. Držíme palce.

Jack Reacher: Nevracej se má premiéru 20. října a pod režijním dohledem Edwarda Zwicka se ve snímku představí Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge, Patrick Heusinger nebo Robert Knneper.