Jack Reacher aneb cesta ke druhému dílu

Co nevidět do kin dorazí očekávané pokračování s Tomem Cruisem, jenž se nám už podruhé představí jako Jack Reacher. Jelikož od premiéry prvního dílu uplynuly už čtyři roky, můžeme si zlehka první štaci nekompromisního vyšetřovatele připomenout.

Předem upozorňuji, že následující článek se neobejde byť i bez sebemenšího spoileru. Pokud někdo film neviděl, pak nemá cenu se připravit o povedený filmový zážitek.

V roce 2012 dorazil do kin Jack Reacher: Poslední výstřel, ve kterém hlavního protagonistu ztvárnil Ethan Hunt, pardon, Tom Cruise. Scénáře a režie se podle knihy Výstřel od Leeho Childa, která vyšla jako devátá v pořadí s Jackem Reacherem, chopil Christopher McQuarrie. Příběh pojednává o očištění jména amerického důstojníka Barra, který byl obviněn z masakru, který se odehrál v ulicích města, když někdo náhodně na dálku zastřelil pět lidí. Sám důstojník si vyžádá Reachovu přítomnost během vyšetřování. Charismatický a nekompromisní vyšetřovatel se pustí do práce během níž zjistí, že tu někdo tahá za nitky a že důstojník Barr je pouhou loutkou. Partnerkou se mu stává státní zástupkyně s tváří Rosamundy Pikeové, která jde tak trochu proti svému otci Richardu Jenkinsovi. Ten má svého podezřelého ve vazbě a o nic jiného se samozřejmě nestará. Reacher během svého pátrání nakonec zjistí, že oněch pět zdánlivě nesouvisejících vražd sloužilo jako zástěrka pro jinou vraždu. A aby toho nebylo málo, tak se zdá, že ve vyšetřovacím týmu je nastrčená krysa, která vlastně maká pro arcilotra. Ještěže se Reacher setká s majitelem střelnice, který mu nakonec ve finále bude krýt zadek.

Snímek se dočkal smíšených reakcí jak od diváků tak od kritiků. Na webu Rotten Tomatoes ho ze 170 recenzí hodnotí 62% kladně. Metacritic mu dává průměrných 50 bodů z 35 hodnocení od kritiků. Ano, nejedná se o filmovou pecku, přesto jde o povedenou jednohubku, ve které opět září Tom Cruise. Film se sice místy vleče (130 minut je sakra hodně), ale má skvělou atmosféru a tak trochu retro feeling. Zkrátka oddychovka, jež se neokouká.