Na hraně zítřka 2: Revoluce v tvorbě sequelů

Režísér filmu Na hraně zítřka, Doug Liman, prozradil, že Na hraně zítřka 2 vznikne opět pod jeho taktovkou. Dle jeho slov půjde prý jak o sequel, tak o prequel prvního filmu zároveň.

Sci-fi akční film Na hraně zítřka vzbudil po svém uvedení v roce 2014 vlnu nadšení ze strany kritiky. A přestože v kinech nešlo o takový hit, snímek si díky dobrému ohlasu vybudoval svou fanouškovskou základnu. Příznivci oceňovali styl vyprávění, který připomínal Vetřelce smíchaného s Na Hromnice o den více a výkony hlavních protagonistů Toma Cruise a Emily Blunt. Tvůrci tedy vyvodili, že by mohl být zájem o další díl.

Ke scénáři se upsali Joel Shrapnel a Anna Waterhouse (Barva vítězství, Frankie & Alice). Režie a hlavní role by měly zůstat bezpečně v osvědčených rukách, tedy Doug Liman za kamerou, Emily Blunt a Tom Cruise před ní.

Natěšenost na pokračování jistě není malá, ale i nejoddanější příznivci uvažují, kam se asi příběh může posunout. První film přece poskytl celkem konkluzivní konec. Nad tím samým přemýšlel i režisér a nyní láká, že tento sequel bude něco, co publikum ještě nevidělo. „Bude to revoluce v tom, jak se tvoří sequely. Opravdu,“ tvrdí Liman. „Je to jediný sequel o jehož tvorbě jsem kdy uvažoval. Protože zaprvé: příběh je tak skvělý – mnohem lepší, než první film a ten jsem si zamiloval. A zadruhé: je to sequel, který je prequel.“

Takové tvrzení rozhodně vzbudí řadu otázek. Spousta sequelů byla ambiciózní, troufalá, snad i se značným vlivem a přesahem (Kmotr II, Impérium vrací úder). Nabízí se tedy spekulovat, jak hodlají tvůrci Na hraně zítřka 2 dostát svým odvážným prohlášením a zda se nesnaží pouze zviditelnit zmiňovaný film.

Na odpověď a výsledek jejich geniálních plánů si, bohužel, budeme muset asi chvíli počkat. Režisér Liman je upsaný několika dalším projektům a Cruise zaneprázdňuje další Mission: Impossible, takže se teprve uvidí, jak to bude s tvorbou Na hraně zítřka 2. Je možné, že revoluční sequel bude muset ustoupit ostatním projektům a nám nezbude než trpělivě čekat. Doufejme, že se dočkáme co nejdříve.