God Particle je třetí částí Cloverfieldu. Podíváme se do vesmíru?

Zdá se, že čekací doba fanoušků Cloverfield filmů se značně zkrátila. Oproti osmi letům, které dělily první snímek Monstrum (Cloverfield) a druhou Ulici Cloverfield 10, by měl nový přírůstek přibýt už příští rok. A nebude jím nic jiného než chystaný projekt J.J. Abramse zatím známý jako God Particle.

V roce 2008 vypustil Paramount malý film o monstrech vyprávěný z pozice očitých svědků Monstrum (Cloverfield). Nízkorozpočtovému snímku, do nějž nebyly vkládány vysoké naděje, se dařilo nadmíru dobře. Koncept vyprávění takového příběhu pohledem zúčastněného nebyl něco nového, tohle pojetí ovšem ano. Úspěch rozvířil debaty o tom, zda se někdy dočkáme pokračování. Ty nebyly potvrzeny až do prvního teaseru k letošnímu filmu Ulice Cloverfield 10. Snímek nebyl přímým pokračováním Monstra, byl však zasazen do stejného světa. Zdá se ale, že Paramount stále nekončí.

Připravovaný film, zatím známý jako God Particle, má být další z Cloverfield série. Paramount plánuje uvést každý rok jeden díl počínaje právě God Particle. J.J. Abrams (režisér Star Treku nebo loňského přírůstku Hvězdných válek) se opět ujme produkce, nikoli však režie. Ta připadla na Julia Onaha. Chystaný projekt disponuje lákavým obsazením zahrnujícím například Johna Krasinskiho, Davida Oyelowo, Daniela Brühla nebo Elizabeth Debicki. Dosavadní zprávy tvrdí, že děj by se měl soustředit na skupinu astronautů, která uvízla ve vesmíru, to se ovšem může ještě značně změnit.

(Neoficiální) odhalení, že God Particle patří ke Cloverfield, možná tolik nepřekvapí, zarazí však jeho načasování. Ulici Cloverfield 10 Paramount nespojil s předchozím filmem až do prvního teaseru pouhé dva měsíce před uvedením do kin, snímek se do té doby dokonce jmenoval The Cellar. To by mohlo naznačovat, že i God Particle se časem dočká nového názvu obsahujícího jméno Cloverfield.

Přesné propojení chystaného projektu s předchozími zatím není jasné. Pokud jsou zvěsti pravdivé, půjde o další prozkoumávání útoků, před kterými utíkali hrdinové Monstra a kterými se následně zabývali i v Ulici Cloverfield 10. Zasazení nového přírůstku do vesmíru by jistě znamenalo zajímavý vývoj pokračující invaze naší planety.