Víkendové tržby: Vynikající druhý víkend pro Smrt ve tmě

Svátek práce Labour Day pomyslně ukončil v amerických kinech letní filmovou sezónu. Snímkům z top 10 jen minimálně klesaly tržby a nedočkali jsme se ani žádné novinky. Zkrátka nuda.

  1. místo – Smrt ve tmě: 15,7 milionů, 2. týden v žebříčku
  2. místo – Sebevražedný oddíl: 10 milionů, 5. týden v žebříčku
  3. místo – Můj kamarád drak: 6,471 milionů, 4. týden v žebříčku
  4. místo – Kubo a kouzelný meč: 6,467 milionů, 3. týden v žebříčku
  5. místo – Buchty a klobásy: 5,3 milionů, 4. týden v žebříčku
  6. místo – The Light Between Oceans: 4,984 milionů, novinka
  7. místo – Matky na tahu: 4,740 milionů, 6. týden v žebříčku
  8. místo – Týpci a zbraně: 4,705 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – Hell or High Water: 4,5 milionů, 4. týden v žebříčku
  10. místo – Mechanik zabiják: Vzkříšení: 4,276 milionů, 2. týden v žebříčku

Se začátkem září bývá amerických v kinech prázdno. Větší studia většinou neposílají své hity do tohoto komerčně nezajímavého období a ani letos tomu nebylo jinak. První místo tedy obhájila velmi úspěšná duchařina Smrt ve tmě a stačilo jí k tomu „pouhých“ 15,7 milionů dolarů.

Na první pohled úsměvné číslo však při pozornějším zkoumání zažene všechny pochybovače do kouta. Snímek totiž oproti minulému debutujícímu týdnu ztratil jen 40 % diváků, což je v souvislosti s desetimilionovým rozpočtem nádherný výsledek. Budu se sice opakovat, ale načasování premiéry na toto období bylo geniálním distribučním tahem.

suicidesquadhires-165426

Nedostatek divácky zajímavé konkurence pomohl i Sebevražednému oddílu. Rozpačitě přijatá komiksová týmovka se stihla zmátořit a po pěti týdnech v žebříčku platí za trvalku. V Americe půjde snímek Davida Ayera přes tři stovky a celosvětově snad i přes 700 milionů a to jsem, upřímně řečeno, nečekal ani v nejdivočejších snech.

Skokanem týdne je pak pohádka Můj kamarád drak, která minulý týden okupovala šestou příčku a nyní je z toho krásné třetí místo. Ano, tržby sice nejsou kdovíjak přelomové a ani mimo USA to není žádný trhák, ale film sklízí poměrně pozitivní divácké ohlasy a i ten střízlivý rozpočet (65 milionů) se bez problémů zaplatí.

Následují dva animáky, každý pro jinou cílovku. Zatímco Kubo a kouzelný meč a potěší především náročnější diváky a příznivce technicky náročné natáčecí techniky stop-motion, šílené Buchty a klobásy zaujmou (nejen) fandy Setha Rogena a jemu podobných kámošů. Především druhá jmenovaná taškařice boduje, kudy leze a až se dostaví i tržby ze zbytku světa, to bude teprve tóčo.

Druhou polovinu žebříčku otevírá drama The Light Between Oceans, ve kterém si Michael Fassbender a Alicia Vikander hlasitě říkají o nějaké to odborné ocenění, ale v kinech se jim vřelého přijetí moc nedostalo. Start za necelých pět milionů z patnáctistovky kin je i na tuto nízkorozpočtovou záležitost drahá sranda. Nemyslím si, že se s filmem podle knižního bestselleru o hrůzách první světové války budeme v rámci box-office potkávat delší dobu.

To Matky na tahu na sedmém místě atakují hranici 150 milionů z celého světa. Podceňovaný projekt z pera tvůrce Pařeb ve Vegas úspěšně útočí na bránice diváků už šestý týden v kuse. Kariéra Mily Kunis je tedy po průserech typu Jupiter vychází zachráněna.

BadMoms1

Pokračujeme s Jonahem Hillem a Milesem Tellerem. Jejich Týpci a zbraně padají žebříčkem podobným tempem jako důvěryhodnost Angely Merkelové po regionálních volbách v Německu. Film o mladících, kteří se rozhodnou udělat kariéru v nelegálním obchodu se zbraněmi příliš netáhne a i recenzenti mluví spíš o průměrné komedii a nevyužitém potenciálu. Škoda.

Deváté místo patří chválenému dramatu o dvou texaských bratrech, kteří se rozhodnou vyřešit tíživou finanční situaci bankovní loupeží. Film se jmenuje Hell or High Water a jde prý o velmi povedenou žánrovku, skoro až jakýsi heist-western a hrají v tom Jeff Bridges, Chris Pine nebo Ben Foster. Snad se dočkáme i české premiéry, trailery vypadají náramně.

Na desítce se uhnízdil nový Mechanik s Jasonem Stathamem. S tím se od příštího týdne už asi nebudeme potkávat, protože na startovní pozici je připraven snímek Sully: Zázrak na řece Hudson (režie Clint Eastwood, hlavní role Tom Hanks) a také horor The Disappointments Room, When the Bough Breaks či animák The Wild Life, kterému čeští distributoři přiřkli název Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek. Ano, vážně.

wardogssocials

Jo, a abych nezapomněl, tento týden debutoval také žánrový mix vynikající oscarovky Ex Machina a moderních nízkorozpočtových hororů – Morgan. O produkci se postaral legendární Ridley Scott, ale nikoho to evidentně nezajímalo. Sedmnácté místo a tržby pod dva miliony dolarů z dvoutisícovky kin si i na takový skromný projekt zaslouží přízvisko propadáku.