Víkendové tržby: Opatrný nástup Sedmi statečných

Američtí diváci se konečně probrali z letargie a vzali kina útokem. Tedy, na filmy se sice nechodilo v takové míře, jak by si asi studia přála, ale i tak šlo o mírné zlepšení oproti minulým pěti týdnům.

  1. místo – Sedm statečných: 35 milionů, novinka
  2. místo – Čapí dobrodružství: 21,805 milionů, novinka
  3. místo – Sully: Zázrak na řece Hudson: 13,830 milionů, 3. týden v žebříčku
  4. místo – Dítě Bridget Jonesové: 4,520 milionů, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Snowden: 4,144 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Blair Witch: 3,950 milionů, 2. týden v žebříčku
  7. místo – Smrt ve tmě: 3,8 milionů, 5. týden v žebříčku
  8. místo – Sebevražedný oddíl: 3,110 milionů, 8. týden v žebříčku
  9. místo – When the Bough Breaks: 2,5 milionů, 3. týden v žebříčku
  10. místo – Kubo a kouzelný meč: 1,103 milionů, 6. týden v žebříčku

Pokud někdo věštil Sedmi statečným propadák, musí jen nevěřícně kroutit hlavou. Moderní adaptace legendárního westernu sice nerozpoutala v amerických kinech žádné milionové orgie, ale otvírák za 35 mega je podle mého skromného názoru velmi slušné číslo. S takovou neotevřeli ani žánrově podobné hity let minulých (Nespoutaný Django nebo Opravdová kuráž) a vzhledem ke střízlivému rozpočtu nepřesahující 90 milionů se můžeme s klidným svědomím bavit o úspěchu.

magnificent-seven-3

Režisér Antoine Fuqua svedl dohromady několik hereckých es, diváky potěší především účast Denzela Washingtona a Chrise Pratta, což dalo vzniknuot poměrně svěžímu a nenáročnému akčnímu dobrodružství, které rozhodně nedělá ostudu svému slavnému jménu. Až se sečtou výdělky ze zbytku světa, tak budeme ohledně hodnocení globálního úspěchu či neúspěchu o dost moudřejší. Zatím to nevypadá vůbec zle a už teď je jisté, že se žádný remakeový propadák typu Ben Hura konat nebude.

Druhá novinka v žebříčku – animák Čapí dobrodružství – se pokusila navázat na jiné úspěšné pohádky letošního roku, ale tvůrcům v tomto případě pšenka moc nekvetla. Oproti kolegům vyloženě „nízkorozpočtový“ projekt (70 milionů) debutoval s částkou pod 22 milionů, ale tyhle ztráty snímek bez problémů dožene mimo Spojené státy.

To bychom měli novinky. Na bednu se vešel ještě chválený Sully a jeho Zázrak na řece Hudson. V tomto případě se bavíme o nadmíru výdělečné záležitost s nepopíratelnými oscarovými ambicemi. O oblíbenosti snímku nejlépe vypovídají čísla – třetí víkend v kinech a filmu byla o nějakých 500 sálů rozšířena distribuční síť, pokles návštěvnosti o nijak drastických 36 % a tak dále a tak dále. S jistotou lze mluvit o jednom z vítězů letošního podzimu. Eastwood prostě umí.

čapí dobrodružství trailer

Z debutantů z minulého týdne se nejlépe vedlo trojce Bridget Jonesové. Její Dítě přidalo dalších 4,5 milionů, což sice není žádný kasovní zázrak, ale filmu se očekávaně daří hlavně mimo USA. Tam je to o dost veselejší písnička, ale i tak bych se divil, kdyby nakonec padly rekordy jedničky z roku 2001. Překvapující jsou především ohlasy na tuto romantickou komedii, které prezentují Dítě Bridget Jonesové jako jednoznačně nejlepší díl série.

Na pátém místě se usadil bojovník za internetovou svobodu Snowden. Film Olivera Stonea s Josephem Gordonem-Levittem bude mít ještě co dělat, aby se vůbec zaplatil, jestli vůbec. V Americe svými výdělky jen těžko překoná pořizovacích 40 milionům a ani ve světě to nevypadá vábně. Zde je místo pro politováníhodné oznámení – tvůrčí legenda Oliver Stone holt už definitivně patří do starého železa.

Druhá polovina žebříčku už nějaký čas nemá čím překvapit a ani tento týden nebude výjimkou. Šestý horor Blair Witch padá nekontrolovatelným tempem (skoro o 60 %), další duchařina Smrt ve tmě už platí za celosvětovou senzaci (120 milionů), komiksovka Sebevražedný oddíl už má ty nejlepší víkendy za sebou a černošské drama na devátém místě When the Bough Breaks samozřejmě boduje jen na domácí půdě. Tento rychlo-odstavec zakončíme desátým místem, kterého se statečně drží povedená pohádka Kubo a kouzelný meč.

Kubo-and-the-Two-Strings-international-poster

Příští týden se o své místo na světě popere hned několik bojovníků. Největší diskuzi asi rozvíří adaptace knižního bestselleru Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Masivní distribuci zažije i můj osobní adept na průser podzimu – vysokorozpočtový blockbuster Petera Berga Deepwater Horizon: Moře v plamenech. Štěstí zkusí i Zilionáři, což má být jakási akční komedie o lůzrech, kteří se jednoho dne rozhodnou vyloupit banku a v hlavních rolích se objeví Kristen Wiig, Zach Galifianakis nebo Owen Wilson.